Bästa chipper golfklubban

Vill du försäkra dig om att bli säkrare runt greenkanterna? Då är en golf chipper ett perfekt alternativ för dig. Ett annat bra alternativ är att golf är en sport som lämpar sig för alla från barn, vuxna till pensionärer och oavsett nivå så är det oftast efterlängtat med den där golfrundan exempelvis på en lördag förmiddag med sällskap. Golfen är väldigt populär världen över tillika i Sverige. Faktum är att golf är den tredje största sporten i Sverige efter fotboll och friidrott med antalet medlemmar som är registrerade i landet. Eftersom sporten är så populär i Sverige så har detta gett effekt på golfbanorna världen över med svenska framgångar både på herr och damsidan. Några kända namn som satt Sverige på kartan när det kommer till golf är exempelvis Henrik Stenson, Jesper Parnevik, Annika Sörenstam samt många därtill. Det är en individuell sport där du själv med dina klubbor ska synka för att förbättra ditt handicap. Alla klubbor har sitt syfte och därav är det bra att veta ungefär hur långt du slår med en specifik golfklubba. Inom golf brukar det sägas att den viktigaste aspekten av spelet och där du kan göra den största skillnaden är ditt närspel, som innefattas av puttning, pitchar samt bunkerslag. Detta leder oss till vad huvudfokuset av denna artikel kommer att handla om. Det är nämligen golfklubban chipper och vad den kan föra med sig för positiva effekter för ditt närspel på golfbanan.

Golf Chipper ett säkrare slag runt green

De flesta vet att mycket av spelet i golf avgörs runt green och med ett förbättrat närspel med exempelvis en golf chipper så kan du förbättra spelet med säkrare slag runt green. En chipper klubba är ett utmärkt alternativ för det korta närspelet i golf. Golfklubban chipper är skapad som ett mellanting av en putter och en wedge. Puttern ska användas vid green, wedge om du ligger längre ut från green och en chipper när du ligger nära greenkanten. Med en golfklubba som chipper så har du en putter som är mer loftad för det specifika ändamålet att förbättra det korta närspelet. Vanligast är att loften på en chipper är mellan 30-37 i likhet med en järn 7 eller 8. Själva huvudsyftet med en chipper är att det ska bli lättare för dig att chippa vilket med största sannolikhet kommer generera i ett säkrare spel runt green. Därav är det exempelvis en perfekt klubba för den som är nybörjare för att få bättre kontroll på spelet nära greenerna men även för den erfarne golfaren. Att ha en chipper till hands i golfbagen är att föredra under en golfrunda som ett extra val nära greenkanterna.

Marknaden är stor inom golfklubbor och detta gäller även de olika golfmärken samt modellerna för chippers. Exempelvis om du spelar från vänster så finns det chippers som är tillverkade för vänsterspelare på golfbanan. Det är oftast väldigt individuellt vilken klubba som passar bäst för en själv. Därav är det alltid bra att rådfråga med någon som är kunnig inom området i kombination med att testa dig fram att klubban känns rätt för dig. Med detta försäkrar du dig om att exempelvis chipper dam klubban som du köpte är det bästa alternativet för dig. Sedan är det bara ut och testa den nya chippern när det vankas golfrunda på nytt. Ju mer du slår med den nya chippern, ju mer kommer du skapa en ”connection” med den. Idag finns det en hel del chipper klubbor att välja bland på marknaden och nedan ska vi ”pinpointa” några av de bästa chipper golfklubborna som fått utmärkta recensioner av köpare.

* Wilson ProStaff SGI Chipper Ladies
* Wilson SGI Chipper Men
* Acer XK Chipper
* Acer XK Flipper

Ovanstående klubbor är några av de chippers som fått utmärkta recensioner på nätet. Detta för att ge er några exempel på vad som golfare föredrar på marknaden när det kommer till chippers. Det ska tilläggas att det bästa är att göra sin egna ”research” innan du införskaffar dig en chipper för att försäkra dig om att den verkligen passar dig. Då golf är en individuell sport är även klubborna du använder dig av väldigt individuellt anpassade beroende på stil.

Slipp duffar och toppar med chipper golfklubba

Utöver att en golfklubba chipper kan skapa ett säkrare närspel så kommer du även att slippa allt som har med duffar och toppar att göra. Detta möjliga orosmomentet kan tas bort från spelet med en chipper och kommer att ge dig ett bättre tillslag där du inte riskerar att duffa bollen så att spelet blir för kort eller toppa bollen så att spelet blir för långt. Varför detta inte är möjligt med en chipper är för att den är utformad som en putten med ett loftat skaft för att du ska få lite höjd på bollen när du står nära greenkaten. Dessutom när du svingar en chipper golfklubba så gör du det som med din putter. Ett utmärkt alternativ i golfbagen om spelet börjar ge med sig en rad duffar och toppar under en golfrunda.

Vilka golfklubbor som finns med i bagen under en golfrunda kan variera beroende på vad du själv föredrar. Vanligtvis brukar dock dessa golfklubbor vara bra att ha med sig i golfbagen för att maximera potentialen för att utföra en så bra golfrunda som möjligt:

  • Putter
  • Driver
  • Järnklubbor
  • Chipper
  • Fairway wood/Hybrid
  • Wedgar

Du får ha med dig 14 klubbor som max under en golfrunda och med de ovanstående klubborna kommer du täcka av alla aspekter av spelet. Utöver golfklubbor så finns det andra saker som är bra att ha med sig i golfbagen samt på sig när det vankas golf på exempelvis favoritklubben i form av peggar, golfskor, rengöringsverktyg, penna, markeringsknapp, greenlagare, golfbollar, regnkläder, handduk och paraply. Oavsett om det handlar om ett köp av en chipper dam eller annat relaterat i form av utrustning i golf så finns det ett stort utbud av det i Sverige. Genom att söka dig fram på nätet kan du enkelt få information om det mesta inom golf i Sverige samt vad det finns för återförsäljare som exempelvis säljer golfklubbor i alla dess slag i olika märken tillika chipper golfklubbor. Är du ute efter en specifik klubba så finns det flertalet möjligheter att införskaffa detta med det breda utbudet som företagen som är verksamma inom golf i Sverige erbjuder.

Frågor och svar

Varför skaffa sig en chipper golfklubba?
För att du ska ha valmöjligheten att kunna spela med en klubba som placeras mitt emellan en putter och en wedge. En Chipper är formad så att du lättare ska kunna hitta en jämnare klubbsving med sitt tunga klubbhuvud. Greppet är även tyngre vilket genererar i en bättre balans genom slaget samt att du får mer konsekventa bollträffar utan duffar och toppar.

Hur ska du svinga med en golf chipper?
Ta en kortare backswing med klubban och slå sedan igenom bollen i likhet med när du använder dig av puttern. Desto mer du använder dig av chippern, desto mer kommer du utveckla känslan för den samt avståndsbedömningen. Genom detta kommer du även att tillbringa mer förtroende för den vilket kommer gynna dina chipbilder.

Tips om hur du kan blir en bättre golfare
Att hålla humöret uppe trots dåliga slag på banan är nånting som kommer gynna dig och ditt spel på golfbanan. Har du slagit ett dåligt slag så får det vara och fokuset ska ligga på nästa slag. En bra metod för att få ner pulsen och lugna ner sig för sitt nästa slag är djupandning. Känner du att du börjar tappa greppet med många dåliga slag så kan ett par djupa andetag innan nästa sving ge dig ett bättre lugn och ny fokus.

Försök att ha kul på banan det brukar ge med sig ett bättre spel. Övning ger färdighet och detta gäller även golf. Repetition av slag med olika golfklubbor där du försöker hitta din svingrutin som du känner dig bekväm med. Testslag på rangen där du ser på ett ungefär hur långt du slår med dina klubbor. Går du exempelvis en 18 håls runda där du hamnar med andra spelare som du inte känner försök då att koncentrera dig på ditt spel och inte lägga så stort fokus på hur andra spelar.

Vad krävs för att du ska kunna bli golfproffs?
Det krävs mycket träning för att du ska kunna mäta dig med eliten på golftouren. Det brukar sägas att det minst krävs 10 000 timmar av golf på banan. För att bli golfproffs krävs det att du registrerar dig som NA eller att du blir antagen till PGA där det krävs specifika kvalifikationer för att bli antagen. Både tränare samt spelare kan kvalificera sig till PGA om de uppfyller kriterierna som är satta av PGA. Definitionen av att vara proffs eller pro som det kallas inom golf kännetecknas av att du utövar golf mot betalning. Du ska ha kontrakt där du får betalt för ditt golfande och i detta innefattas inte resor och boende med mera som du kan få betalt av exempelvis en sponsor eller liknande.

Uppdaterad 2022-12-27