Bästa golf wedgar

För att du ska kunna bli en bra golfspelare krävs att du kan prestera ett riktigt bra wedgespel. Även om du kanske inte siktar på att tävla är golf wedgar en viktig del av din utrustning och kan göra en golfrunda mycket roligare. Spelare använder wedgar i viktiga faser av spelet vilket innebär att rätt wedge kan vara avgörande mellan en birdie eller rädda dig ur en svår situation med par. Att använda en inkorrekt golf wedge klubba kan däremot kosta dig poäng. Vi vill med denna artikel hjälpa dig att kunna välja de golf wedgar som kommer att förbättra ditt spel. Det krävs lite kunskap och fakta för att kunna avgöra vilka golf wedgar du bör ha och vilka som är bäst för ditt spel.

Hur många wedgar bör du ha?

Hur många golf wedgar du bör ha är väldigt individuellt. Det finns olika typer av golf wedgar såsom Pitch wedge (PW), Gap wedge eller Approach wedge, Lobb wedge (LW) samt Sand wedge (SW). Varje klubba har unika egenskaper och när de är rätt anpassade till ditt spel och sving kan de utgöra skillnaden mellan en bra eller en superbra score. Förutom en Pitch wedge (PW), som ofta ingår i ett järnset, bör du ha en Sand Wedge plus ytterligare en eller kanske två golf wedgar. Vilka wedgar som passar just dig beror mycket på vilka svagheter samt styrkor du har samt vilka slag du önskar slå. Numera har tourspelare minskat antalet wedgar till två wedgar plus en pitchingwedge. Detta för att kunna göra plats för klubbor till de lägre slagen. Dessutom varierar valet av golf wedgar som de har med sig beroende på vilka banor de spelar på för att kunna prestera bättre. För dig som är nybörjare kan det vara värt att skaffa lättspelade wedgar eftersom du inte behöver en hundraprocentig träff varje gång. Även vid något sämre träffar (utanför centrum) kan du ändå få önskad spinn samt längd.

Köpa golf wedgar

När du är på gång att köpa wedgar för golf kommer du att upptäcka att de faktiskt inte är särsklit dyra i jämförelse med andra golfklubbor. Det kan hända att du får möjlighet att köpa begagnade wedgar till ett bra pris men eftersom nya wedgar inte kostar så mycket är det rekommenderat att skaffa nya. Det finns nya golf wedgar som säljs billigt och det är rea på wedgar med jämna mellanrum vilket innebär att chansen att skaffa sprillans nya golf wedgar av god kvalitet till ett bra pris är väldigt god. Wedgar ser många gånger mycket lika ut och kan tyckas enkla teknologiskt sett. Sanningen är den att wedgar förekommer i olika typer samt med varierande specifikationer. Därför är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika wedgarna för att kunna göra rätt val.

Loft på din wedge

Alla golfklubbor har loft även wedgarna. Loft brukar beskrivas som ”vinkeln på klubbans blad” eller ”vinkeln på klubbhuvudets slagyta i förhållande till klubbans skaft”. Klubbans loft påverkar din möjligheten (genom olika slag) att landa bollen nära flaggan. Som ny spelare kan det vara komplicerat med alla olika golf termer men det är bra att veta vad loft är eftersom det kommer att ha betydelse för ditt spel. Hur hög loft du behöver beror på vilka banor du spelar på. Kommer du till exempel att spela på en bana med upphöjda greener och djupa bunkrar är en wedge med ett högt (60-64 grader) loft att föredra. För den normala golfbanan brukar dock en loft på 56–58 grader räcka till. Wedgar med högre loft är inte svårare att slå med än klubbor med mindre loft utan det handlar endast om teknik.

Bounce på din wedge

Bounce är vinkeln på klubbans sula och banans underlag (normalt 10-13 grader). Det här är en viktig egenskap att tänka på när du väljer wedgar eftersom dessa klubbor används för att till exempel slå bollen ur en bunker, slå högt flopslag eller ta dig ur en knepig situation. Wedgar är vanligtvis märkta med ett mindre nummer som beskriver bouncen. För hårda underlag eller bunkrar med lite sand används wedgar med låg bounce (0-8 grader). Många wedgar har en medel bounce (9-13 grader) som fungerar för de flesta normala förhållanden. När en wedge har hög bounce (14-18 grader) används den på mjuka förhållanden såsom djupa bunkrar eller parkbanor. För att kunna välja rätt bounce på dina wedgar behöver du tänka på hur din sving är och vilket underlag golfbanan har som du spelar på. Man brukar säga att om du exempelvis har en brant infallsvinkel i din sving (till bollen) bör du välja en högre bounce men om du har en flack infallsvinkel bör du välja en lägre bounce.

Sammanfattning av olika golf wedgar

En Pitch wedge ingår ofta i ett järnset, har normalt ett loft på 46 till 50 grader och är den wedge som går längst.

En Sand wedge har vanligtvis ett loft på mellan 54 till 58 grader. Det här är den wedge som har mest bounce och används framförallt i bunkrar.

En Gap wedge eller Approach wedge fyller utrymmet mellan Sand och Pitch wedgar. Denna wedge går högre samt kortare än en Pitch wedge men längre samt lägre än en Sand wedge.

En Lobb wedge har högst loft (58-64 grader) och är den wedge som du kan slå de höga slagen med.

Frågor och svar om golf wedgar

Hur många wedgar bör jag ha?

Hur många wedgar du bör ha är väldigt individuellt men det är rekommenderat att ha en Pitch wedge, en Sand Wedge samt eventuellt ytterligare en eller två wedgar.

Vilka olika wedgar finns det?

Det finns olika typer av wedgar såsom Pitch wedge (PW), Gap wedge eller Approach wedge, Lobb wedge (LW) samt Sand wedge (SW).

Är det skillnad mellan olika wedgar?

Varje klubba har unika egenskaper och när de är rätt anpassade till ditt spel och swing kan de utgöra skillnaden mellan en bra eller en superbra score.

Är golf wedgar dyra?

Wedgar är inte särsklit dyra i jämförelse med andra golfklubbor. Det är därför en bra investering att skaffa nya istället för begagnade.

Vilken bounce på wegen är bäst?

Man kan säga, generellt sett, att när du spela på ett mjukt, jordigt underlag och bunkrar som har mycket mjuk sand är en klubba med högre bounce att föredra. För sandigt hårt och torrt underlag eller bunkrar med mindre mängd sand är en wedge med lägre bounce bättre.

Uppdaterad 2022-12-27