Bästa golfbyxor för barn

Det finns få saker som är lika viktiga när ditt barn ska spela golf som att ha på sig ett par sköna golfbyxor. Med ett par golfbyxor för barn blir golfrundan en mer angelägen upplevelse och barnet kan öva och spela utan begränsningar från stramande byxor eller annat obehag. När du ska välja ett par golfbyxor till ditt barn är det viktigt att du har flera saker i åtanke, t.ex. storlek, följsamhet, material och ändamål.

Idag finns det mängder med olika butiker och varumärken som du kan använda dig av när du vill köpa golfbyxor till junior. Det spelar ingen roll om det är golfbyxor för kille eller för tjej, eftersom utbudet inkluderar modeller för alla ändamål. Golfbyxor till junior är tillverkade på samma sätt som golfbyxor till vuxna. Skillnaden ligger i storleken såväl som i passformen. Ett barn är inte byggt på samma sätt som en vuxen och rör sig heller inte på banan på samma vis. Med vår köpguide gör vi beslutsprocessen lättare och säkerställer att du hittar ett par golfbyxor till ditt barn som du kan vara nöjd med och som faktiskt kommer till användning.

Vad kännetecknar ett par bra golfbyxor för barn?

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa golfbyxor till barn. idag är klädkoden på banan mycket mer avslappnad än den var för några år sedan och det innebär att ditt barn egentligen kan spela med vilka byxor som helst. Det är dock fortfarande viktigt att barnet har kläder som är hela och rena, men om barnet spelar i jeans, träningsbyxor eller i klassiska golfbyxor har mindre betydelse för klädkoden.

För barnets spel och golfupplevelse har det dock en mycket större betydelse. Ett par riktigt bra och högkvalitativa golfbyxor för barn för vara tillverkade i ett material som är både stretchigt och följsamt, samtidigt som de har en stilren design och inte sitter för löst eller för tajt mot ben och midja. Ett par riktigt bra golfbyxor är naturligtvis också i en lämplig storlek, samtidigt som de är framtagna för den säsong som råder. Är det höstrusk och regn kommer ett par klassiska golfbyxor inte att skydda mot väder och vind, men under de stekheta somrarna kan fodrade golfbyxor vara alldeles för varma.

Olika typer av golfbyxor

Om du som förälder inte har något eget stort intresse för sporten kan det vara lätt att tro att det bara finns en typ av golfbyxa, men så är inte fallet. Golf är idag en så pass stor och populär sport att den spelas över hela världen. Butiker och tillverkare har behövt utöka sitt utbud av golfbyxor för att säkerställa att det finns en modell och ett par som passar alla olika tillfällen.

På marknaden kan du hitta golfbyxor av alla möjliga slag. De klassiska golfbyxorna är de vanligaste alternativen, men det finns även vadderade golfbyxor, golfbyxor för regn, golfshorts eller så kallade zip-off golfbyxor för junior. Fördelen med det sistnämnda är att barnet inte behöver riskera att bli för kall eller för varm på banan. Zip-off golfbyxor ser ut som vilka andra golfbyxor som helst, men har en dragkedja vid knäna så att de kan göras om till shorts om solen skulle titta fram.

Stilsäkra golfbyxor som går hem på och utanför banan

När ditt barn har börjat intressera sig för en sport, t.ex. golf, är det viktigt att du som förälder stöttar och visar ditt engagemang. Att utöva en sport är inte bara viktigt för att barnet ska få tillräckligt med stimulans och motion, utan förbättrar även barnets koncentrationsförmåga och stärker barnets självförtroende. Med ett par ordentliga golfkläder blir det inte bara lättare för ditt barn att spela golf obehindrat på banan, utan det blir också mycket roligare.

Precis som du som vuxen vill känna dig snygg på gymmet är det viktigt att ditt barn får ett par fina golfbyxor som barnet kan vara stolt över. På banan är det stil och klass som gäller, men vad detta innebär är en tolkningsfråga. När du ska välja golfbyxor till ditt barn kan du välja mellan en rad olika modeller och inte bara mellan olika material. Det finns t.ex. golfbyxor som liknar klassiska chinos, men det finns även rakare modeller såväl som golfbyxor med en passform som är mer slimmad och kroppsnära.

Golfbyxor till barn i olika färger och funktioner

Tack vare det mycket stora utbudet av golfkläder finns det idag mängder med golfbyxor till barn i olika färger. Du bestämmer själv om det är du som förälder eller om det är barnet som ska få välja färg själv. Det mest klassiska färgvalen är blått, svart och vitt, men du kan även hitta mer färgglada alternativ i grönt, rött eller grått.

Då klädkoden har blivit betydligt mer avslappnad har valet av färg sällan någon betydelse. Det som kan vara bra att undvika är byxor med olika reklamtryck. Inom golfen är reklamtryck och andra motiv något som främst ska synas på den pikétröja eller t-shirt som barnet har på sig. Det är inget måste, men en ”grundregel” som ändå är bra att veta om. Denna klädkod har vuxit fram för att säkerställa att eventuella samarbetspartners och sponsorers namn ska synas extra mycket i samband med turneringar. Byxorna syns då inte lika tydligt som golfarens tröja eller keps.

Vilka funktioner är viktiga?

Det är inte helt ovanligt att många golfbyxor är framtagna med olika funktioner och har andra smarta egenskaper. Detta gäller både golfbyxor för barn såväl som golfbyxor för vuxna. Med hjälp av de här smarta detaljerna blir byxorna mer praktiska och på så vis även mer lämpliga för golfrundan. Några exempel på detaljer som golfbyxor kan ha är t.ex. smidiga hällor för skärp och bälten, alternativt fickor på baksida och framsida. Nutidens golfbyxor är oftast så pass snygga och klassiska att de fungerar lika bra på banan som på skolavslutningen eller på fritiden (beroende på modell).

Välj rätt storlek

Oavsett om du vill köpa varma golfbyxor som är fodrade till vinter och höst eller om du vill köpa golfshorts till ditt barn är det viktigt att du väljer rätt typ av storlek. Storleken är nämligen A och O för att ditt barn ska kunna njuta av sin golfrunda och verkligen få ut det yttersta av den. Att ha byxor som är för stora eller byxor som är för små kommer bara att skapa obehag. Ett par för stora byxor åker lätt ner, fladdrar för mycket kring benen och är för långa. Byxor som är för små kommer istället att skava, lämna märken och göra det omöjligt för barnet att röra sig obegränsat.

Att hitta rätt storlek är dock inte svårt, eftersom utbudet är så stort. Här rekommenderar vi att du utgår från den storlek som barnet har på sina vanliga kläder. Om barnet har storlek 150 i sina vanliga byxor är det också storlek 150 som du ska välja på golfbyxorna. Ibland kan det vara så att barnet är mittemellan två storlekar. I dessa fall rekommenderar vi att du väljer den lite större storleken. Barn växer oftast mycket snabbt och tack vare smidiga hällor går det bra att använda ett bälte tills de passar perfekt.

Observera att storlekar kan variera väldigt mycket mellan olika varumärken och modeller. Handlar du golfbyxor online kan du med fördel använda de storleksguider som presenteras på hemsidan. Idag har nästan alla online butiker en storleksguide som gör det lättare för dig att välja rätt.

Valet av material

Golfbyxor är tillverkade i olika typer av material beroende på ändamål och modell. Idag kan du hitta golfbyxor i bomull och polyester, men även i elastane eller en kombination av alla tre. Just polyester, elastane och bomull är material som du ska hålla utkik efter när du ska köpa golfbyxor till barn.

Alla ovanstående material har mycket bra och fina egenskaper som kommer säkerställa att ditt barn får en golfbyxa som verkligen lever upp till förväntningarna. Tittar vi på polyester är detta ett mycket snabbtorkande funktionsmaterial som har en god andningsförmåga och samtidigt är stretchigt. Bomull i sig är ett material som är mycket fint, oftast miljövänligt och dessutom behagligt mot huden. Du bör dock undvika att köpa golfbyxor som är tillverkade helt i bomull, eftersom materialet inte är snabbtorkande. Om ditt barn blir svettigt ute på golfbanan finns det risk för att byxorna också blir fuktiga (utan att torka) och att de blir obehagliga eller kyler ner ditt barn.

En kombination av elastan, bomull och polyester, alternativt 100 % polyester eller polyester och elastane är således att rekommendera. Byxorna ska vara stretchiga, ha en skön passform, en god andningsförmåga och vara svala. Detta gäller även om du köper vadderade golfbyxor eller golfbyxor i Gore-tex. Det är bra att de kan stå emot vind och väta, men värmen från barnets kropp måste också kunna ta sig ut för att förhindra svett och fukt.

Pris och kvalitet

Precis som det finns golfbyxor i olika material, färger och passformer, så finns det även golfbyxor i olika prisklasser. Oavsett om du har en stor eller liten budget kan du vara säker på att hitta ett par bra och fina golfbyxor till ditt barn. Ett vanligt missförstånd är att golfbyxor måste vara tillverkade i mycket dyra material och komma från exklusiva tillverkare, men så är inte fallet. Visst hittar du golfbyxor för barn från både J Lindberg och Laurent, men det är inget måste.

Det som är viktigt att tänka på när du väljer golfbyxor utifrån pris är att billiga golfbyxor oftast har en kortare livslängd och är tillverkade i billigare material. Det behöver automatiskt inte innebär att de sitter sämre eller är obekväma, men tyget kan slitas ut fortare eller byxorna ändra passform i tvätten. Vet du med dig att du har en lägre budget att arbeta med kan det vara bra att titta efter golfbyxor på nätet. På nätet har du större möjlighet att välja mellan olika butiker, hitta rabatter och erbjudanden eller använda dig av rabattkoder och REA. Visst finns det en risk med att inte låta barnet prova byxorna innan ett köp, men du har samma rätt till byte och retur som om du handlar i en fysisk butik.

Vanliga frågor och svar

Det finns helt klart mycket att tänka på när du ska köpa golfbyxor till ditt barn. Att välja golfbyxor kan låta som en mycket enkel uppgift, men när du ska fundera på både storlek, ändamål, material, säsong, passform och varumärke blir det betydligt knepigare. Här nedan har vi listat de vanligaste frågorna som kan uppstå i samband med beslutsprocessen eller vid köp.

1. Måste mitt barn ha golfbyxor på banan?
Idag finns det inga krav eller regler som säger att du eller ditt barn inte får spela golf om ni inte har rätt golfbyxor på er. Golfbyxor är dock specifikt framtagna för ändamålet och tillverkade i material som är stretchiga och har en mycket god andningsförmåga. Det kan i sin tur säkerställa att ditt barn får en trevligare spelupplevelse.

2. Vilket material är bäst?
Vilket material du ska välja på golfbyxorna beror främst på under vilken säsong som ditt barn spelar. Är det endast under sommaren kan ett par sköna golfshorts i polyester vara ett bra alternativ. Vill barnet spela året runt bör du satsa på byxor som också är vind- och vattentäta för bästa komfort.

3. Vilka varumärken är bäst?
Det finns många fina varumärken som du kan välja mellan när du ska köpa golfbyxor till barn. Här hittar du både dyrare och mer exklusiva varumärken, såväl som billigare (men fortfarande slitstarka alternativ. Några av de vanligaste varumärkena som ligger bakom golfkläder för vuxna och barn är bland annat J.Lindberg, Abacus, Footjoy, Adidas, Puma, Under Armour och Peak Performance.

4. Vilken storlek ska jag välja?
Du väljer helt enkelt den storlek som ditt barn vanligtvis har i kläder. Se till att golfbyxorna sitter ordentligt och att de inte är för trånga eller alldeles för stora. Byxorna ska ha en fin och skön passform, samtidigt som de låter barnet röra sig fritt utan att bli begränsad av tyget som bärs på kroppen.

Uppdaterad 2022-12-27

Rulla till toppen