Bästa golfhandsken- Köpguide & Bäst i Test 2024

Golf är en sport som både barn och vuxna tycker är mycket rolig. Många spelar för att det är kul och har sporten som ett intresse, medan andra spelar på en högre nivå med högt uppsatta mål. För att du ska kunna spela golf på bästa sätt är det viktigt att du har tillgång till rätt typ av utrustning. Det handlar in bara om golfklubbor och golfskor, utan även golfhandskar.

Hela 95 % av alla tourspelare använder idag en golfhandske under träning såväl som tävling. Tittar du dig runt på golfbanan kan du säkerligen se att de allra flesta spelar med handske på och det finns såklart en orsak till detta. Handsken är inte bara till för att vara visuellt snygg, utan fyller många viktiga funktioner för ett optimalt spelande. Med en golfhandske kan du t.ex. skydda handen och minska risken för slitage, samtidigt som den säkerställer att du får ett mycket bättre grepp om klubban. På marknaden finns det många olika golfhandskar att välja mellan och att veta vilken som är rätt är inte alltid det lättaste.

Bästa golfhandske – Bäst i vårt test – Snabblistan

Just nu kör Nordica golf en kampanj där du kan köpa 3 för 2 för ett antal handskar, strumpor och bollar – gå in här >

3 för 2 hos Nordica golf
bästa golfhandsken

Köpguide golfhandske

Välj rätt storlek på golfhandsken

Oavsett om du är på jakt efter golfhandskar på nätet, golfhandskar för dam, golfhandskar för herr eller golfhandskar för regn är det viktigt att storleken är korrekt. En golfhandske ska inte sitta på samma sätt som de vantar du har på dig på vintern, utan ska sitta så tight att de fungerar som ett extra lager hud på din hand. Det gäller inte bara i fingrar och på handflata och handrygg, utan hela handsken ska vara tight mot huden.

Testa gärna dina golfhandskar innan köp. På så sätt kan du säkerställa att materialet sitter åt ordentligt, även när du sträcker ut din handflata. Det är även viktigt att spännet på handsken stängs som mest 75 %. Orsaken till detta är helt enkelt för att handsken töjs i takt med att du spelar fler rundor. Genom att lämna 25 % kan du spänna åt handsken allt eftersom, med bra marginal.

Golfhandskar i olika material

Idag kan du hitta golfhandskar i alla möjliga typer av material och som är framtagna för olika ändamål. Det är t.ex. inte ovanligt att hitta golfhandskar i skinn, golfhandskar för vinter, eller billiga golfhandskar i konstmaterial. Här rekommenderar vi att du satsar på handskar i skinn, om din plånbok tillåter. Dessa handskar är inte bara mer bekväma, utan de är också mer hållbara och slittåliga. Detta gäller oavsett om du ska köpa golfhandskar till dig själv eller golfhandskar till ditt barn. Här nedan listar vi de vanligaste alternativen.

Allvädershandske – Allvädershandsken är idag det vanligaste och mest populära alternativet. Den här handsken har en lång hållbarhet och lämpar sig bra för de allra flesta typer av väder. Dessutom är den bra i pris och passar både dig med tjock och smalare plånbok. Allvädershandsken används lika frekvent i Sverige som i andra delar av världen.

Skinnhandske – Med en skinnhandske kan du vara säker på att få absolut bästa grepp. Skinnhandsken är mjuk och behaglig på handen och ger dig en bra känsla när du ska spela. Det är inte ovanligt att tillverkarna använder sig av ett cabrettaskinn för bästa möjliga komfort.

Regnhandske – Det är inte bara under soliga och varma sommardagar som du vill spela. Många beger sig ut på golfbanan även när det regnar och är blött ute. Med en regnhandske för golf får du ett väldigt fint grepp, även när det är fuktigt och blött ute. Den här handsken har även en bra andningsförmåga och torkar mycket snabbt. Det vanligaste är tyg som mikrofibermaterial.

allvädershandske golf

Handske på höger eller vänster hand?

En mycket vanlig fundering är om handsken ska sitta på höger eller på vänster hand. Som golfspelare är du säkerligen redan medveten om att endast en handske används och då kan det naturligtvis vara svårt att veta vilken hand du ska utgå från. Huruvida du ska välja en golfhandske till höger eller vänster hand beror på vilken hand som är högst när du svingar din golfklubba. Är det så att du vanligtvis slår från höger sida ska du köpa en handske till vänster hand – och vice versa. På så sätt kan du få det bästa greppet och minska risken för att tappa taget eller glida.

Förvara golfhandskarna rätt för lång hållbarhet

Oavsett om du köper riktigt dyra märkeshandskar eller om du köper billigare golfhandskar på rea är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Efter en spelrunda är det inte ovanligt att handsken kommer att vara blöt – antingen av vatten och fukt eller av svett. För att din handske inte ska stelna och bli smutsig är det viktigt att du låter den torka. Dock bör du undvika att lägga den i direkt solljus, eftersom detta kan torka ut och förstöra materialet helt och hållet. Det bästa är att torka den inomhus.

Har du förvarat golfhandsken i jackfickan är det också viktigt att du tar ut den när du är klar. Annars skrynklar de ihop sig och blir obehagliga att använda. Behöver du förvara golfhandskarna på ett tryggt sätt under spelrundan är det bättre att använda den specialanpassade fickan på golfbagen.

golfhandske dam

Vanliga frågor och svar

1. Vilka golfhandskar ska jag välja?
Vilka golfhandskar just du ska välja är naturligtvis svårt att säga. Här är det viktigt att du utgår från ditt eget behov och dina egna preferenser. Fundera först på varför du vill köpa golfhandskar. Är det för att du vill få bästa möjliga grepp eller är det för att du lätt fryser om fingrarna? Genom att ta reda på varför du vill ha en golfhandske kommer det bli lättare för dig att välja rätt mellan de olika materialen och modellerna.

2. Vilket material på golfhandskar är bäst?
Valet av material hör lite ihop med varför du vill köpa golfhandske till att börja med. Frågar du oss är det helt klart handskar i skinn som är att rekommendera, förutsatt att du inte vill ha en handske som passar bra för regnigt väder.

3. Vad kostar en golfhandske?
Priserna på golfhandskar kan variera ganska kraftigt. De billigare modellerna kostar någonstans mellan 99-199 kronor, men du kan även hitta dyrare golfhandskar för 400 kronor och uppåt. Här är det din plånbok och din egen budget som avgör vad du vill köpa och hur mycket du är beredd att betala.

4. Vilken hand ska jag ha golfhandsken på?
Golfhandskar bärs vanligtvis på den ”ledande” handen, det vill säga den hand som är högst upp på klubben när du slår. För högerhänta golfare innebär detta att handsken bärs på vänster hand, och för vänsterhänta golfare bärs den på höger hand.

5. Hur ska en golfhandske passa?
En golfhandske ska passa ganska tätt. Den ska vara som en andra hud och det ska inte finnas några luftfickor. Fingrarna ska passa till toppen av handsken. En handske som är för stor kan resultera i att den vrider sig under svingen, vilket kan påverka greppet.

6. Hur länge håller en golfhandske vanligtvis?
Hållbarheten för en golfhandske kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på handsken, hur ofta du spelar och hur du tar hand om handsken. Generellt sett kan du förvänta dig att en golfhandske ska hålla mellan 15 och 40 rundor.

7. Hur viktig är en golfhandske för mitt spel?

En golfhandske kan ha en betydande inverkan på ditt spel. En bra handske kan ge dig bättre grepp på klubben, vilket kan hjälpa till att förbättra både din precision och kontroll. Dessutom kan en handske hjälpa till att skydda din hand från skav och blåsor under långa rundor.

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Testvinnare golfhandskar

Rulla till toppen