Bästa golfputters

Lika många märken och modeller som det finns när det gäller golfputters, lika många stilar och preferenser finns det bland dess användare. Dessutom kan plånboken behöva styra valet av putter ibland, då det som bekant krävs lite mer än en putter för att kunna spela en runda golf.

De flesta som spelar golf vet dock att närspelet kan vara direkt avgörande för slutresultatet, och att det därför är oerhört viktigt att spela med en putter som känns rätt. Många anser till och med att puttning är något av en konstform som kräver såväl precision som fokus och fingertoppskänsla. Ur det perspektivet blir det än viktigare att välja rätt putter!

Ett högst individuellt val

Modell, märke, egenskaper, pris, material är viktiga aspekter att ha i åtanke när du ska välja putter. Valet är dessutom högst individuellt och därför är det tur att utbudet är såpass stort och brett som det faktiskt är. Det går att hitta allt från korta till långa putters, med mer eller mindre brett skaft och vinklat blad och med egenskaper som kan beskrivas som förlåtande eller extrema. Det finns även extremt dyra, specialdesignade putters samtidigt som det också går att få tag i relativt billiga putters.

För att göra valet något lättare har vi satt ihop en lista med putters från en rad olika tillverkare. En slags putters test om man så vill, som vi hoppas ska den vara till hjälp för dig som söker efter en ny, perfekt putter.

Listan – bästa putters för golf

2021 var året då 3D-printing revolutionerade golfvärlden, vilket inte minst berodde på Cobras extremt lätta och vridstyva putters utrustad med 3D-printad nylonkärna. Vad som är så revolutionerande i det hela är att du med hjälp av en extra vridstyv kärna kan frigöra vikt som sedan kan placeras avsevärt mycket närmare träffytan. Resultatet blir en helt ny MOI-nivå.

I samband med detta lanserade man även ”Cobra Connect”, vilket innebär att man har bäddat in en sensor som kan kopplas samman med appen Arccos Caddie (1). På så vis kan du registrera alla slag och få fram statistik som gör att du lättare kan analysera och utveckla ditt spel, både på green och på fairway.

(1) Enligt uppgift från tillverkaren kan spelare som nyttjar appen förbättra hcp med i genomsnitt 3,6 slag redan första året.

Cobras 3D-serie

– Serien består av tre putters som alla är utrustade med 3D-printad kärna, stålchassi, tungstensvikter samt Cobra Connect.

Putter: Agera
Typ av putter: mallet
Utrustad med: tungstensvikter (ca. 50 g), 0° tåhäng
Passar dig som har/vill ha: hög MOI och tydlig siktlinje

Putter: Supernova
Typ av putter: mallet
Utrustad med: vingar, 0° tåhäng, face balanced
Passar dig som har/vill ha: stabilitet och rak puttstroke

Putter 1: Grandsport 35
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: tungstensvikter (ca. 30 g), 35° tåhäng
Passar dig som har/vill ha: hög MOI, extra stabilitet och bågformad puttrörelse.

Cobras vintage-serie

– Serien består av fyra klassiskt utformade putters som, istället för en 3D-printad kärna, är utrustade med utbytbara vikter som kan anpassas så att de passar just din unika puttrörelse. Samtliga fyra modeller är tillverkade i rostfritt stål och aluminium, med SIK:s träffyta och med Cobra Connect i greppet.

Bettinardi

Det här är en tillverkare som har gjort sig känd för tekniken med ”Honeycomb milling”; en teknik som krävde tillverkning med hjälp av maskiner likt de som används vid tillverkning av smycken. Viss draghjälp fick man också av före detta golfproffset, tillika vinnaren av Greater Greensboro Chrysler Classic, Jesper Parnevik, som spelade den vinnande rundan med en Bettinardi BB10-putter i bagen (1999).

Idag har 1990-talets Bettinardi-serier BB och INOVAI utvecklats till att omfatta putters med bättre träffytor i syfte att skapa ännu bättre toppspinn.

Bettinardis BB-serie omfattar fyra olika putters som man har valt att kalla BB1, BB1F, BB8W och BB46. I den senaste INOVAI-serien har man nöjt sig med att utveckla de två nya modellerna REV 6.0 och REV 8.0.

Mizuno

Efter ett samarbete med Beetinardi kunde även golfklubbtillverkaren Mizuno presentera sin nya putterserie OMOI. Året vi skriver är 2020 och serien har gjort sig känd för sina tunga skaft och sin extrema stabilitet.

Putter: OMOI 1 och 2
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: 2 st. utbytbara vikter (ca. 8 g), 2 st. lösa vikter (ca. 3 resp. 13 g)
Passar dig som har/vill ha: lätt skaft och bra träffyta.

Putter: OMOI 3
Typ av putter: mallet
Utrustad med: 2 st. utbytbara vikter (ca. 8 g), 2 st. lösa vikter (ca. 3 resp. 13 g)
Passar dig som har/vill ha: lätt skaft, lätt grepp och bra träffyta.

TaylorMades Spider GT-serie

Det är några år sedan TaylorMade lanserade sin första Spider-serie, då med flaggskeppet ”Monza Spider” i spetsen. Med sina karakteristiskt stora, breda huvuden har TaylorMade gjort sig kända för att tillverka extremt stabila putters med riktigt hög MOI.

På senare år har företaget tagit ett steg ifrån sitt tidiga designspråk, vilket har resulterat i en putter som man har valt att kalla Spider GT.

Putter: Spider GT
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: tunn mittplatta, 2 st. stålvikter (ca. 82 g), 33-tums skaft, Pureroll2-insert
Passar dig som har/vill ha: dam- eller herrklubba, extra stabilitet.

Putter 1: Spider GT Notchback
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: 2 st. volframvikter (ca. 80 g), aluminiumbas, distanskontroll
Passar dig som har/vill ha: kompakt huvud, stor träffyta och hög MOI.

Putter: Spider GT Rollback
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: 1 st. böjd volframstav (ca. 80 g), aluminiumbas,
Passar dig som har/vill ha: tydliga siktlinjer, halvmåneformad design.

Putter: Spider GT Splitback
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: hålrum med skummaterial för minskad vibration, Pureroll2-insert, Fluted Feel™ (skaft)
Passar dig som har/vill ha: delad vingdesign, dämpade vibrationer och bra träffyta.

Odysseys nya serier

Toulon Design, Tri-Hot 5K, White Hot OG och Eleven – där har du namnen på Odysseys senaste putters som ”ersätter” deras tidigare 90-talsserie White Hot-insert. En serie som, tack vare företagets grundare Ely Callaway, satte varumärket Callaway på golfkartan genom sitt (då) nyskapande designspråk.

De senaste klubborna har, enligt tillverkaren själv, ambitionen att vara lika förlåtande och stabila som malletputters. För att nå dit har man använt rejält med volfram som styr viktfördelningen och höjer MOI (trögheten). Mellan dessa fem putters lär Tri-Hot 5K vara den som är mest förlåtande i jämförelse med andra bladputters i samma storlek (standard).

För den som är ute efter Odysseus premium-modeller är det serien man har valt att kalla Toulon* som gäller. Klubborna har uppdaterats med ett så kallat Stroke Lab-skaft som hjälper till att omfördela vikten så att den träffar mer rakt på själva putterhuvudet.

  • De bladputters som ingår i Toulon-serien kallas San Diego, Madison och Chicago.

Scotty Cameron

En annan mycket välkänd och populär puttertillverkare som också har hakat på trenden med att utveckla och lansera nya puttermodeller. Här erbjuds en något begränsad, uppdaterad upplaga av klassiska Champions Choice med serier som inkluderar Newport, Newport 2 och Flowback 5.5.

Inspirationen till ovanstående serier har man bland annat hämtat från före detta majorvinnaren Brooks Koepka, som med hjälp av sin Newport 2:a kunde ta hem två raka segrar i US-Open (2017 och 2018).

Även Camerons numera ikoniska ”Button Back-teknologi” hänger med sedan tidigare, men nu i ny, uppdaterad version. Tekniken innebär numera en träffyta med tre knappar som backas av vibrationsdämpande material mellan inserten och putterhuvudet.

Camerons Champions Choice-serie

Putter: Newport och Newport 2
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: rostfritt stål, button back-teknologi, 2 st. volframvikter,
Passar dig som har/vill ha: ett mjukt grepp, hög MOI

Putter: Flowback 5.5
Typ av putter: bladputter
Utrustad med: 2 st. volframvikter, extra stålvikter, rostfritt stål, button back-teknologi
Passar dig som har/vill ha: hög MOI

Att tänka på innan du köper ny putter

Oavsett vilken typ av golfklubba/övrig golfutrustning du ska köpa är det bra att fundera på vilken slags spelare du är. Är du kort till växten kan du till exempel utesluta klubbor med extra långt skaft, medan du bör sikta in dig på utrustning som är anpassad för nya spelare om du precis har börjat spela golf.

Ett av de enklaste och snabbaste sätten att samla information på är att läsa olika omdömen och recensioner. Du kan med fördel även ta del av information från olika jämförelsesajter som handlar om just golf. Sådana webbplatser brukar vara fyllda med bra rekommendationer, tips och råd. Kan du dessutom hitta resultat från olika tester av golf putters har du kommit en bra bit på väg!

För att sammanfatta det hela avslutar vi med en lista med tips på saker som är extra bra att tänka på när du ska köpa en ny putter. Du bör bland annat

– fundera över skaftets längd, vikt och funktion (inbyggd sensor, extra långt/kort skaft etc.)
– fundera över vilken typ av blad du föredrar (extra brett, stor träffyta etc.)
– vilken typ av puttermodell du föredrar (bladputter, mallet, etc.)
– önskat MOI-värde (har med tyngdpunkten att göra)
– om du är i behov av extra stabilitet och balans
– om du är betjänt av extra stor träffyta (hänger ofta ihop med spelstilen)
– vad du får för dina pengar (pris i förhållande till kvalitet)
– vilken typ av material som passar dig bäst (har med tyngden att göra)
– omdömen, recensioner och bäst-i-test-artiklar (vad tycker andra spelare?)

Lycka till i ditt sökande efter den bästa golfputtern!

Frågor och svar

1. Finns det golfklubbor som är anpassade för både höger- och vänsterhänta?
Ja, det gör det. För högerhänta kallas de RH, vilket står för right hand, och för vänsterhänta LH, vilket står för left hand.

2. Vad är det för skillnad mellan en bladputter och en mallet?
En mallet är oftast något större än en bladputter. Med en mallet får du också en högre vikt som gör att puttningen blir lite känsligare.

3. Behöver man ha flera putters eller räcker det med en?
Om du spelar för nöjes skull och på en relativt enkel nivå så räcker det med en putter. Det viktiga är att du provar dig fram tills du hittar en putter du trivs med och som passar ditt närspel.

Uppdaterad 2022-12-27