Bästa golfset dam

När golfsäsongen närmar sig är det kanske dags att skaffa ett nytt dam golfset. För nybörjare gäller det att välja så rätt som möjligt från början utan att det kostar för mycket medan den erfarna spelaren kanske vill förnya sitt dam golfset. Det finns en del att tänka på för att göra ett så bra köp (nytt eller begagnat) som möjligt och vi kommer att gå igenom några av de viktigaste faktorerna här.

Skillnaden mellan dam och herrklubbor

Det kan vara lockande att ärva ett golfset från storebror eller köpa ett begagnat golfset för herrar men det finns dock skillander mellan herr och damklubbor. Bland de viktigaste skillnaderna är att damklubbor är lättare, kortare och har ett något tunnare skaft (vanligtvis grafit). Damklubbor är cirka en tum kortare längdmässigt varför även en del kortare herrar föredrar att spela med damklubbor. Tyvärr har en del längre damer, nybörjare som erfarna, rekommenderats herr golfset endast på grund av deras längd. Det ger inte ett optimalt spel utan det är bättre att skaffa ett förlängt damset istället. Detta är viktigt eftersom kvinnor normalt sett saknar samma fart i sin sving som herrar och behöver därför lättare klubbor som ger bättre fart samt höjd i slaget.

Nybörjar set

Ett golfset dam för nybörjare bör vara prisvärt och av god kvalitet. För dig som vill prova på att spela golf och som inte vet om du kommer att fortsätta spela är det rekommenderat att köpa ett billigare golfset, nytt eller begagnat. För dig som vet att du kommer att spela ofta är det värt att investera i ett lite dyrare och bättre nybörjar golfset för dam. Ett nybörjarset brukar innehålla de klubbor du behöver för att komma igång. Vanligtvis är klubbor för nybörjare mjukare, lättare och har bättre flexibilitet. Anledningen till detta är att det kommer att bli enklare att träffa golfbollen och att klubborna är lättare att svinga. Dessutom är golfklubbor för nybörjare snällare än vanliga klubbor och är mer förlåtande vid dålig tajming eller felträffar.
Det förväntas att du kompletterar ditt golfset med enskilda klubbor i takt med att din kunskapsnivå ökar.
Som nybörjare kommer du som sagt inte behöva en full uppsättning klubbor. Normalt brukar ett golfset dam för nybörjare innehålla en driver, ett par träklubbor, några järnklubbor och en putter. Du kan gärna utöka din uppsättning med wedgeklubbor.

Golfset dam

Golfset för damer säljs antingen som golfset dam vänster eller golfset dam höger. Det innebär helt enkelt att golfklubborna i ett golfset är designade för högerhänta (golfset dam höger) respektive vänsterhänta (golfset dam vänster). Fördelen med att skaffa ett golfset är att det även inkluderar en golfbag där du förvarar dina klubbor. Tanken är att du i början ska kunna fokusera på ditt spel och inte behöva bekymra dig över din utrustning.

Halvset eller helset

Golfset dam finns som halvset eller helset. Ett halvset innebär att du kommer att få de viktigaste klubborna till ett billigare pris medan ett helset innehåller fler klubbor till ett högre pris. När du börjar spela golf krävs inte många klubbor utan du kan få väldigt mycket ut av ett halvset. Normalt består ett halvset av mellan sex till sju grundläggande klubbor som krävs för att kunna spela en golfrunda. I och med att ditt spel, teknik och kunskap ökar kommer du säkerligen behöva fler klubbor för att kunna höja nivån på din prestation.
Ett helset kan innehålla upp till fjorton klubbor som kommer till god användning för en mer erfaren golfspelare. Det bör nämnas att det finns många erfarana golfare som väljer att spela med halvset till exempel när de reser eller vid tillfällen när det är bättre att endast ta med sig ett fåtal klubbor. Oavsett om du väljer att köpa ett helset eller halvset i början kommer du så småningom att behöva komplettera eller byta ut klubbor till mer avancerade golfklubbor.

Avancerade golfklubbor

En duktig spelare som har mer precision i slaget samt högre svinghastighet kommer att behöva utöka sitt dam golfset med mer avancerade golfklubbor för att kunna spela på en högre nivå. Dessa klubbor säljs sällan i golfset utan måste köpas som separata golfklubbor. Det är helt upp till dig som spelare när det är dags att uppgradera din utrustning och klubbor. Normalt anses det vara dags att uppgradera när du nått medel handikapp och/eller siktar på att tävla.
Vad som är viktigast för dig som spelar golf är att du trivs med de klubbor som du har, särskilt om du bara spelar för nöjes skull.

Dyrt eller billigare dam golfset?

Det är inte ovanligt att försäljare försöker övertyga dig om fördelen med att investera i ett dyrt dam golfset trots att du är en nybörjare. Givetvis är det kul för den som har god ekonomi att lägga ner pengar på ett snyggt, välgjort och dyrt golfset men det är inte nödvändigt. Givetvis är det en fördel att skaffa en bra utrusning från början som du kan växa med plus att en dyrare utrustning är enklare att sälja när du vill uppgradera.
De allra flesta nybörjare satsar på att köpa ett billigare golfset av bästa möjliga kvalitet för att med tiden byta ut en klubba åt gången till mer avancerade golfklubbor. Tiden och din kunskapsnivå kommer att utvisa vilka klubbor som du behöver komplettera med eller uppgradera.

Äldre golfset

Låt dig inte luras att köpa gamla begagnade golfset som nybörjare. Golfklubbor har med tiden utvecklats väldigt mycket vilket gör gamla klubbor mindre attraktiva för dagens spelare. De gamla golfklubbornas grepp består av gummi som torkar ut med tiden. Det innebär att ett äldre golfset kommer att behöva renovering. Med detta sagt innebär det inte att det är omöjligt att göra fynd på andrahandsmarknaden. För dig som vill spela golf och som inte samlar golfklubbor till ett museum är det viktigt att klubborna är begagnade och inte antika. Det är därför rekommenderat att satsa på ett dam golfset av god kvalitet för dig som spelar golf eller som börjar spela denna otroligt roliga och utmanande sport. Det innebär inte att ett golfset behöver kosta skjortan utan även ett billigare golfset för dam av god kvalitet kommer att ge dig möjlighet att finslipa din teknik till en ganska hög nivå innan du behöver skaffa dyrare och mer avancerade klubbor.

Frågor och svar

Är det skillnad mellan herr och dam golfset?

Svar: damklubbor är lättare, kortare och har ett något tunnare skaft.

Är det bättre att köpa ett nytt dam golfset än ett begagnat?

Svar: Som nybörjare bör du alltid köpa ett nybörjar dam golfset eftersom klubborna är snällare än vanliga klubbor.

Bör nybörjare köpa ett nybörjar golfset eller kan du använda ett vanligt golfset?

Svar: Du bör satsa på ett nytt golfset men om du köper begagnat bör det inte vara allt för gammalt.

Uppdaterad 2022-12-27