Bästa golfset för barn – Köpguide 2023

Golf är en härlig aktivitet som hela familjen kan delta i. Ni kan få frisk luft och umgås tillsammans, samtidigt som barnen tidigt får kontakt med en social sport som innebär mycket hälsosam utevistelse. Om du väljer att låta ditt barn gå i golfskola kan du vara med på träningen och se på, samtidigt som tränarna gör sitt jobb. Barnen kan testa sig fram och du kan ge tips när de frågar om råd.

Denna sida innehåller reklamlänkar

Bästa golfset barn – Bäst i vårt test – Snabblistan

  • Bäst i Test : Wilson 8-11 år (finns även för andra åldrar)
  • Fler tester pågår

Bästa golfklubbor barn – Hela topplistan

test pågår

bästa golfset barn

Köpguide golfset barn

Hitta rätt golfset för ditt barn

När du ska välja golfset till barnet bör du utgå från dess ålder och längd, då klubborna behöver ha skaft i lagom längd. Detta gör att klubborna blir mer enkla att hantera. Om du söker golfset för barn mellan 3-5 år kan det passa med set som är för barn under 110 cm, men längden bör alltid vara vägledande snarare än barnets ålder.

Några av de vanligaste problemen som kan uppstå är att barnen får alltför tunga, för långa eller för styva klubbor. Du bör också tänka på om barnet är höger- eller vänsterhänt innan du köper ett golfset för barn. Med rätt klubba som passar till barnets uthållighet och längd kan hen maximera svingen efter sin egen bästa förmåga.

Den unga golfspelaren

Barn som spelar golf kan ofta bli trötta när de har svingat ett större antal gånger. Då kan det vara klokt att välja klubbor som inte är så tunga och därför är enklare att spela med, samtidigt som de kan hanteras enkelt och bäras i bagen.

Många barn vill helst bära runt golfbagen själva vilket innebär att vikten inte bör hindra barnet. Golfset för barn mellan 5-8 år kan väga lite mer då barnet vid denna ålder har börjat kunna gå lite längre sträckor utan att tröttna.

Barn kan börja med att spela på kortare banor och sedan stegvis ta sig ut på den stora banan, då med handicap. Det är bra att tidigt träna in golfvett och hur golfens banor är uppbyggda, samt att det går att spela med variation.

Golfspelet är bra motion för barnen och de kan med hjälp av sporten utveckla sin stabilitet i mag- och ryggmuskler, samtidigt som de får bättre hållning. Även ögon- och handkoordinationen förbättras. Många känner väl till de mentala hälsofördelar som finns med att spela golf. Det är viktigt att tidigt komma igång med sport i stället för att tillbringa alltför mycket tid framför datorn eller läsplattan inomhus.

golfspelande barn

För att bli bra som ung golfspelare krävs mycket träning, så det gäller att hitta bra tider där barnet inte är i skolan. I unga år har vi lättare att ta till oss ny kunskap och hålla fokus på perfektion och detaljer. Du kan göra det till en vana att åka och träna tillsammans med barnet på golfbanan varje helg, gärna tidigt på morgonen när det inte är så mycket folk på banan.

Det viktigaste målet är att ha roligt, så var varsam med kritik och håll en uppmuntrande ton. Även om ett slag bara är godkänt kan mycket övning leda till bättre resultat, så det är viktigt att upprätthålla motivationen.

Vikten av god kvalitet

När du köper golfklubbor till en junior spelare bör du välja huvud som har en extra bred sula och träffyta, då det gör klubban förlåtande i spelet. Skaftet bör vara förkortat så att barnet har lättare att hantera det. Se gärna till så att greppet är väl anpassat för ditt barns händer, med tydliga markeringar så att barnet kan placera händerna korrekt och träna på grundgreppet.

För att golfandet ska bli en livslång aktivitet är det viktigt att redan från början välja golfset av god kvalitet. Klubborna ska tåla mycket användning och övning, och kunna bäras långa sträckor på och av golfbanan. Om ditt barn är under 12 år kan det vara bra att börja med ett helt set med klubbor samt en tålig golfbag.

Barn växer snabbt och det är bra att köpa ett golfset som växer med barnet i ett par år, vilket också är det mest ekonomiska sättet att ge ditt barn rätt utrustning. På detta sätt behöver du inte köpa nya järnklubbor, putters eller wedges varje år.

barn som tränar golf

Många föräldrar som vill dela glädjen i golf med sina barn gör ett vanligt fel; de ger barnet sina egna gamla golfklubbor. Det kan vara frestande att anpassa sina egna klubbor genom att göra dem kortare och byta ut greppen. Men detta är inte den bästa metoden.

När du ändrar klubbor avsedda för vuxna spelare kan det resultera i att klubbans huvud blir för tungt för barnet, vilket ger dåliga vanor när barnet swingar klubban. Ett golfset avsett för barn har från början designats för att ha rätt längd, med ett skaft som har rätt vikt och balans. Ett barn har inte samma swing som en vuxen. När det gäller klubbor är det samma sak här, en förkortad vuxenklubba kan göra det svårt för barnet att få bollen att flyga i luften.

Frågor och svar om golfset för barn

Vad är fördelarna med ett golfset för barn?

Då det finns golfset i flera olika storlekar kan du välja ett set som passar ditt barn väl baserat på ålder och längd, och på så vis ge barnet en bra start som golfare. Med anpassade klubbor kan barnet träna på sin sving på det sätt som det är menat, utan att hindras av för stora eller för tunga klubbor.

Kan jag köpa samma set till alla mina barn?

Golfset för barn är gjorda för att passa ett visst åldersspann, men alla barn har inte samma längd. Din åttaåring kanske är lika lång som en elvaåring, därför bör du också utvärdera klubborna varje år så att de har rätt storlek. Det går inte alltid bra att låta barnen använda samma set, då de kan ha olika längd och behov som spelare.

Hur upprätthåller jag mitt barns golfintresse?

När du väl har skapat ett intresse för golf hos barnet kan det leda till att hen vill spela mycket och ofta. Då är det viktigt att ge barnet bra förutsättningar att fortsätta, genom att köpa bra utrustning av god kvalitet. Du kan till exempel köpa järnklubbor med huvuden av rostfritt stål i stället för aluminium, och se till att alla klubbor har bra grepp.

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Testvinnare Golfset barn

Bäst i test – test pågår

Rulla till toppen