Bästa golfset för juniorer – Köpguide 2023

Vi har granskat marknaden för att presentera en bäst i test-guide för de bästa golfseten för juniorer och barn. Vilket är det bästa golfsetet för juniorer?

Det är en fråga som många föräldrar, mor- eller farföräldrar och unga golfspelare ställer sig. Vi har tagit fram vår lista genom att granska marknaden, läsa recensioner och testa golfklubbor för att hitta det bästa junior golfsetet.

Denna sida innehåller reklamlänkar

Bästa golfset junior / barn– Bäst i vårt test – Snabblistan

Bästa golfklubbor junior / barn– Hela topplistan

Bäst i test nybörjarset junior
OneSwing Junior 11-14 år

OneSwing Junior 11-14 år

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #4
 • Järnklubbor: 7, 9, SW
 • Skaft: Stål

Ca pris: 2000 kr

För barn och ungdomar på mellanstadiet och tidiga högstadiet är barnklubbor för små. Samtidigt är vuxenstorlekar normalt för stora. Det är en lite knepig ålder! Klubbor i juniorstorlek finns det inte överdrivet många av, men vi har hittat ett bra nybörjarset.

Bäst i test i vår genomgång av nybörjarset för juniorer är OneSwing Junior. Det här setet är avsett för barn och ungdomar 11–14 år som är ungefär 142-160 cm långa. Vi har valt ut det utifrån kombinationen prisvärdhet och kvalitet.

Vad du får om du köper OneSwing Junior är en bag fylld med två träklubbor, tre järnklubbor och en putter. För övrigt följer också head covers med. Vi tycker kanske att antalet klubbor är lite snålt. Vi hade gärna sett någon extra järnklubba, men för nybörjare räcker klubborna ändå långt.

Träklubborna har en profil med stor volym och en förlåtande träffbild. Detsamma gäller för järnklubborna, som har en bred sula och mycket vikt i botten av bladen. Det här är ett set tänkt att passa både kompletta nybörjare och spelare som har en viss rutin.

Vad tycker vi om bagen? Vi tycker att den är robust utformad och faktiskt också ganska snygg. Det är inte alla golfbagar som sticker ut när det gäller design, men denna modell gör det. Med stabila ben och bekväma, vadderade ryggsäcksband blir det enklare för junioren att komma runt banan.

Behöver junioren ett gediget halvset med klubbor som kan bidra till ett starkt förbättrat spel? Då tycker vi att OneSwings set kan vara ett bra köp. Bra att veta är att det här setet finns för både vänster och höger. 

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Både höger och vänster
 • Bag med axelremmar
 • Förlåtande design
Nackdelar
 • Endast sex klubbor
Bäst i test juniorset
MacGregor DCT

MacGregor DCT

 • Driver: Ja
 • Träklubbor: Ja (vissa set)
 • Putter: Ja
 • Järn: Ja (olika i olika set)
 • Fattning: Höger / vänster
 • Bag ingår: Ja

Ca pris: 2000–2300 kr

Det kända golfmärket MacGregor står bakom ett av de mest populära juniorseten på marknaden, nämligen DCT Junior. Vad döljer sig bakom namnet? Helt enkelt ett prisvärt set med klubbor med många spelförbättrande egenskaper.

Klubborna i serien DCT finns för tre åldersspann, nämligen:

3–5 år

6–8 år

9–12 år

I juniorpaketet för 9–12 år ingår driver, hybridklubba, tre järn, putter och bag. Setet för de yngre inkluderar färre antal klubbor. Alla set finns i olika färger och i fattning för höger och vänster.

Varför är den här serien så populär? Vi har undersökt saken! Priset är definitivt en viktig faktor. Det är svårt att hitta en mer prisvärd uppsättning klubbor i ett komplett paket med bag. De många spelförbättrande egenskaperna för både de minsta och de lite större är en annan faktor.

Vi har tittat närmare på dessa juniorgolfklubbor. Drivern har ett oversize-huvud och ett loft på 15 grader. Dessutom har skaftet rejält med flex. Allt detta tillsammans gör att det blir lättare att få fart på bollen, att få lyft på bollen och att slå rakare. 

Samma principer gäller för hybridklubban, som vi tycker är ett riktigt bra alternativ för nybörjare. Att bemästra långa järn är svårt och en hybridklubba kan verkligen hjälpa till med de längre slagen.

När vi undersökte järnen blev det snabbt tydligt att MacGregor har fokuserat mycket på att skapa förlåtande klubbor. Den mesta delen av vikten är placerad i tå, häl och sula för mer förlåtande träffar. Med mycket vikt i sulan blir det också lättare att få upp bollen i luften.

Vad kan vi säga om puttern? Den är kanske inte revolutionerande, men den har några egenskaper vi måste nämna. En stor offset (hjälper till rakare slag) och en insert (för mjukare träffar) är egenskaper som kan hjälpa till på green.

Slutligen så ska vi nämna att en riktigt bra bag medföljer i paketet. Det är en standbag med hyfsat låg vikt som samtidigt har rejält med plats. En extra fördel är att remmar för ryggen medföljer så att bagen kan bäras som en ryggsäck.

Vårt betyg på MacGregor DCT är mycket positivt. Att det här setet erbjuder kvalitet till ett bra pris är något som framkommer även i andra tester. Det är många testare som rankar dessa juniorgolfklubbor och hela setet mycket högt. Även de flesta kundomdömen är positiva.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bra kvalitet från välkänt märke
 • Spelförbättrande klubbor
 • Bag med ryggremmar
Nackdelar
 • Setet för 3–5 år är minimalt
Prisvärt (även vänsterklubbor)
Wilson Prostaff JGI Junior

Wilson Prostaff JGI Junior

 • Driver: Ja
 • Träklubbor: Ja (vissa set)
 • Putter: Ja
 • Järn: Ja (olika i olika set)
 • Fattning: Höger / vänster
 • Bag ingår: Ja
 • Flera färger att välja på - kille/tjej versioner

Ca pris: 1700–2500 kr

Om du är på jakt efter ett prisvärt golfset för nybörjare, oavsett ålder, så är Wilson Prostaff alltid ett bra alternativ. Du får alltid mycket för pengarna. Precis så är det också för Wilsons juniorset för barn och ungdomar.

JGI Junior finns i tre storlekar, nämligen:

5–8 år - 102–127 cm (fattning: höger)

8–11 år - 127–142 cm (fattning: både höger och vänster)

11–14 år - 142–160 cm (fattning: höger)

Oavsett vad du väljer får du ett halvset med driver, järnklubbor och en putter. För paketet för 8–11 år får du också med en hybridklubba. För paketet för 11–14 år ingår även en extra järnklubba.

För varje set medföljer en i vår mening riktigt bra bag, headcovers likaså. Du får helt enkelt med allt du behöver för att spela golf! Bra att tänka på är att åldersspannen inte är huggna i sten. Ett set för 11–14 år kan mycket väl användas av ungdomar 13–15 år. Allt beror på längden!

I vårt test av Prostaff JGI Junior har vi kikat på egenskaperna i klubborna, med fokus på egenskaper som är viktiga för nybörjare. Överlag är det här en uppsättning golfklubbor som kan göra det lättare att slå rakt och långt – och det är inte fel!

Vi kan börja med drivern. Den är oversize med en extra stor sweetspot och en låg tyngdpunkt. Den har också ett lite högre loft. Allt detta gör klubban förlåtande och det blir lättare att få upp bollen i luften. Samma principer gäller för hybridklubban.

Förlåtande är ledordet även för järnklubborna. De har stora träffytor, breda sulor och viktning för att räta upp orena träffar. Wedge-klubban fungerar ungefär på samma sätt för att förbättra slagen kring green.

En putter som vi tycker har klart godkänd kvalitet ingår också. En bag likaså. Bagen förtjänar några extra ord. Det handlar om en bärbag med låg vikt som är försedd med vadderade remmar. Samtidigt som den är lätt finns plats för det mesta.

Prostaff JGI Junior är ett golfset junior som har varit populärt i många år. Enligt oss är det naturligt. Vi tycker att det här setet ger mycket kvalitet för pengarna, oavsett vilken ålder det handlar om. Egenskaperna är också sådana som barn, ungdomar och nybörjare kan dra fördel av.

Kundbetygen för den här uppsättningen klubbor är alltid mycket positiva. Det är inte många omdömen som är negativa. Vi skulle kunna sammanfatta omdömena med att JGI Junior är ett riktigt bra och prisvärt set för nybörjare.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Riktigt bra pris
 • Egenskaper för nybörjare
 • Komplett med bra bag
Nackdelar
 • Inga remmar för ryggen
Bäst för barn
US Kids UL51

US Kids UL51

 • Driver: Ja
 • Träklubbor: Fairwaywood
 • Putter: Ja
 • Järn: 7, PW
 • Fattning: Höger
 • Bag ingår: Ja

Ca pris: 2800 kr

För barn under 10 år kan en golfrunda på ett antal timmar vara lite besvärlig. Det är många steg att gå med bagen och många slag att slå! Då kan ett golfset junior med fokus på lägsta vikt vara en idé. Om setet dessutom inkluderar lättspelade klubbor är det ännu bättre!

I vårt test av juniorset har vi tittat extra noga på modeller för barn under 10 år. En av våra favoriter är UL51 från märket US Kids. I vår mening är den här uppsättningen klubbor verkligen optimerad för de yngre golfarna.

Vi kan börja med själva bagen. I setet ingår en lättviktsbag med ett begränsat antal fickor. Bagen har också en vadderad sele för att den ska vara bekväm att bära under hela rundan. 

Även klubborna är lätta. Det gäller både träklubborna och järnklubborna. Att de är lätta är en fördel för totalvikten i bagen. Det är också en fördel i spelet! Barn har vanligtvis en mindre stabil sving och en lägre svinghastighet. Lätta klubbor hjälper då till med farten mot bollen.

Tittar vi på träklubborna så ingår en driver med 19 graders loft och en hybridklubba med 29 graders loft. De lite högre loften gör att den unga golfaren lättare kan få upp bollen i luften.

Samma princip gäller för de två järnklubborna, järn #7 och pitching wedge. Dessa klubbor har dessutom breda sulor för låg tyngdpunkt och högre bollflykt. De är också viktade så att de ger förlåtande träffar.

Vi har också kikat närmare på puttern. Den har en rejäl offset, vilket är en fördel när det gäller att slå rakt. Träffytan har också en insert för en mjukare och mer följsam träff. Vi tycker att puttern håller god kvalitet!

Det här setet passar spelare med en längd på 122–137 cm. Det är också ett set att växa med eftersom det går att komplettera med inte mindre än tre extra klubbor. Vi tror dock att grunduppsättningen klubbor kan räcka långt.

Vårt betyg på US Kids golfset junior blir mycket väl godkänt. Vi tycker att tillverkaren verkligen har tänkt till för att skapa ett paket med klubbor och tillbehör som kan göra golfrundorna enklare och roligare. Som alternativ för barn på lågstadiet och i tidiga mellanstadiet är det här ett set vi kan rekommendera.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Extra lätta klubbor
 • Mycket lättspelade
 • Bra pris
Nackdelar
 • Inga särskilda nackdelar
Kvalitetsklubbor
Callaway XJ

Callaway XJ

 • Driver: Ja
 • Träklubbor: Fairwaywood
 • Putter: Ja
 • Järn: 7, 9, SW
 • Fattning: Höger / vänster
 • Bag ingår: Ja

Ca pris: 3500 kr

Callaway är ett av världens mest kända golfmärken. Proffs, medelgolfare och glada amatörer världen över spelar med klubbor från märket. Givetvis finns också juniorset i sortimentet. Serien XJ, som är utformad för barn och ungdomar i alla åldrar, är ett exempel.

Hur har Callaway designat klubborna? Vi har testat och tittat närmare på saken. Det vi kan säga inledningsvis är att de i hög grad är förlåtande. Det gäller både de två träklubborna (driver och fairwaywood) och de tre järnklubborna (7, 9 och SW). 

Träklubborna är oversize med större träffytor för mer förlåtande träffar. Järnklubborna har cavity back-form med mer vikt i häl, tå och sula för renare och högre träffar även om träffen inte är exakt. Hela idén är att det ska vara enklare och roligare att spela golf!

Samtidigt som klubborna är lättspelade har Callaway försett dem med teknologi för längre slag. Dessutom måste vi nämna att skaften är i grafit. Det gör klubborna lättare, vilket nästan alltid är en fördel för juniorer. Grafitskaften ger också mer flex i svingen och en högre hastighet mot bollen.

Om du väljer att köpa Callaways set, får du med mer än träklubbor och järn? Vi kan berätta att det här är ett komplett halvset. Callaway har lagt med en alldeles utmärkt Odyssey-putter och skickar även med bag och headcovers.

Det här setet, XJ2, är mellanbarnet i Callaways uppsättningar med juniorgolfklubbor. Klubborna är anpassade för barn och ungdomar mellan 120–135 cm. I serien finns också XJ1 för mindre barn och XJ3 för större barn.

Vi tycker att Callaway XJ erbjuder mycket för pengarna. Det är ett komplett halvset som vi tror kan göra golfen både enklare och roligare. Tittar vi på kundbetyg är det tydligt att det är fler som tycker som vi. 

Många köpare tycker att kvaliteten är hög och att klubborna är slittåliga. I flera omdömen nämns också att klubborna är förlåtande och förenklar spelet. Det är inte många föräldrar som ångrar sitt köp till sina barn!

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Förlåtande egenskaper
 • Teknik för extra längd
 • Världskänt märke
Nackdelar
 • Finns billigare alternativ
bästa golfset junior

Köpguide golfset junior

Hitta rätt golfset för juniorer och barn

När du ska välja golfset för juniorer eller barn bör du utgå från dess ålder och längd, då klubborna behöver ha skaft i lagom längd. Detta gör att klubborna blir mer enkla att hantera.

Några av de vanligaste problemen som kan uppstå är att barnen får alltför tunga, för långa eller för styva klubbor. Du bör också tänka på om barnet är höger- eller vänsterhänt innan du köper ett golfset för barn.

Vikten av rätt typ av klubbor

När du köper golfklubbor till en junior spelare bör du välja huvud som har en extra bred sula och träffyta, då det gör klubban förlåtande i spelet.

Skaftet bör vara förkortat så att barnet har lättare att hantera det. Se gärna till så att greppet är väl anpassat för ditt barns händer, med tydliga markeringar så att barnet kan placera händerna korrekt och träna på grundgreppet.

Längdindelning

Längderna på klubborna brukar anges i intervall som baseras på åldern på barn och juniorer. För att få rätt så får du bedöma om ditt barn är längre eller kortare än genomsnittet i samma ålder och kanske gå upp eller ner ett hack i indelningen.

Ju yngre barnen är desto mindre roll spelar kvaliteten på klubborna, de yngre barnen har fullt upp med att lära sig träffa bollen och svinga korrekt och har inte så mycket nytta av specialegenskaper hos klubborna.

Vanlig indelning är:

golfset barn 5-7
golfset barn 7-9
golfset barn 9-12
golfset junior 12-14
junior golfset 13-15

Efter 15 år är det rätt vanligt att man går över till damklubbor som är kortare än herrklubbor, en del killar är även redo för att gå upp till herrklubbor direkt.

Vilka klubbor behöver du?

Det behövs till en början inte så många klubbor i bagen för ett barn eller en junior. Desto bättre de blir desto fler och bättre klubbor behöver man.

1. Driver

En driver, även känd som en ”1-wood”, används främst för att slå långa slag från tee. Den har det största klubbhuvudet av alla klubbor, vilket hjälper till att ge maximal avstånd vid slag. För en junior är det viktigt att drivern har rätt längd och lättviktigt material för att underlätta svingen.

2. Fairway Woods

Fairway woods är utmärkta för långa slag, både från tee och fairway. De är mer förlåtande än drivern och kan ge bra avstånd med mindre svinghastighet. För juniorer kan fairway woods med hög loft vara ett bra alternativ, då de ger mer lyft och gör det lättare att få bollen i luften.

3. Järn

Järn är de mest mångsidiga klubbarna i ett golfset. De används för en mängd olika slag, från tee, fairway, ruff och till och med bunkrar. För juniorer är det viktigt att järnen har rätt vikt och balans för att hjälpa dem att utveckla en god svingmekanik.

4. Wedges

Wedges används för korta slag nära greenen, och för att slå ur bunkrar. De har hög loft (vinkel på bladet) vilket hjälper till att få bollen i luften och skapa spinn för att stoppa bollen snabbt på greenen. För juniorer, kan det vara bra att börja med en sandwedge eller pitchwedge som är lättare att hantera.

5. Putter

Puttern är utan tvekan den viktigaste klubban i ett golfset, eftersom den används för att putta bollen i hålet på greenen. En bra putter för en junior bör ha rätt längd och vikt för att ge bra balans och känsla.

Golfetikett för barn och juniorer

Att lära juniorer om golfetikett är lika viktigt som att lära dem hur man svingar en golfklubba. Här är några grundläggande regler:

 1. Var tyst och stilla när någon annan slår.
 2. Låt den spelare som är längst bort från hålet slå först.
 3. Hjälp till att reparera skador på greenen.

Att lära ut dessa regler tidigt kommer att bidra till en positiv atmosfär på golfbanan och förbereda juniorerna för framtida spel.

golfset med golfklubbor vid green junior

Hur har vi tagit fram vår bäst i test-lista?

Vi har utfört grundliga analyser av produkterna på marknaden och använt oss av betrodda källor inom golfvärlden. Vi har också genomfört egna tester och analyserat recensioner från riktiga kunder. På så sätt har vi kunnat betygsätta produkterna utifrån prestanda, kvalitet, pris och kundomdömen.

golfjunior slår en drive

Frågor och svar om golfset för juniorer

Hur ofta bör man byta ut golfklubbor för juniorer?

Det beror på hur snabbt barnet växer och hur mycket de spelar. Som en allmän regel kan du behöva byta ut klubborna varje 1-2 år.

Vad ingår i ett golfset för juniorer?

Vanligtvis ingår en driver, några järn, en wedge och en putter, samt en bag.

Är det bättre att köpa begagnade golfklubbor till juniorer?

Det kan vara ett bra alternativ för att spara pengar, men det är viktigt att klubbarna fortfarande är i gott skick och passar barnets behov. Det finns väldigt prisvärda nya set att köpa och exempelvis greppen slits efterhand och att byta dem är knappt prisvärt på billigare klubbor.

Är det svårt att lära sig spela golf som junior?

Nej, inte om man börjar med rätt utrustning och får bra instruktioner. Ett bra golfset för juniorer är utformat för att göra det enklare att lära sig svinga och träffa bollen.

Källhänvisningar

 1. ”Junior Golf Club Sizing Chart” – En stor guide som hjälper dig att välja rätt storlek på golfklubbor för juniorer.
 2. ”The Best Junior Golf Clubs” – En artikel som granskar de bästa golfklubborna för juniorer på marknaden.
 3. ”How to Choose Golf Clubs for Your Kids” – En utmärkt artikel som erbjuder tips på hur du väljer rätt golfklubbor för dina barn.

Kom ihåg att perfektgolf.se är här för att hjälpa dig att hitta det bästa golfsetet för juniorer. Med vår guide kan du känna dig trygg i ditt köpbeslut. Lycka till!

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Testvinnare Juniorset

Relaterade artiklar:

Rulla till toppen