Bästa Järnset Golf – Köpguide & Bäst i Test 2024

Kära golfentusiaster och nybörjare, välkomna till vår omfattande köpguide för bästa järnset inom golf! Att välja rätt järnset för din golfbag är en kritisk och ibland förvirrande uppgift. Rätt järnset kan förvandla ditt spel och höja dina prestationer på golfbanan, medan fel val kan innebära besvikelse och oförverkligade potential.

Oavsett om du är en rutinerad spelare som söker uppgradera din utrustning eller en nybörjare som precis börjat utforska golfens fascinerande värld, är denna guide skräddarsydd för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet.

Läs här våra köptips tillsammans med vårt bäst i test av golfklubbor järnset.

Sidan innehåller reklamlänkar

Bästa Järnset – Bäst i vårt test – Snabblistan

Bästa Järnset – Hela topplistan

Herr

Bäst i Test järnset herr lågt handicap
TaylorMade P790 herr

TaylorMade P790 herr

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Grafit / stål
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 12 000 kr

TaylorMade P790 (i olika varianter) är ett av de mest populära järnseten på PGA-touren. Om det duger åt världseliten duger det kanske åt dig också? I vårt test är det här setet nummer ett för spelare med lågt handicap.

I det här setet får du med sex klubbor med huvuden i 8620-kolstål. Som standard får du med klubborna 5–PW. I serien finns dock även J3, J4 och AW. Du kan skräddarsy setet i detalj med fattning, styvhet, längd, grepp, greppstorlek, loft och lie. Klubborna finns med både höger- och vänsterfattning.

Med det sagt, hur är TaylorMade P790 att spela med? Det här är den enda rena smidda klubban i vårt test och den har de egenskaper som man kan förknippa med smidda blad. 

Förutom att klubban är extremt stilren ger den ordentlig fart på bollen. Den låter dig också forma dina slag i hög utsträckning. Mer känsla helt enkelt. Hemligheten ligger bland annat i den 1,5 mm tunna träffytan.

Vi tycker samtidigt att TaylorMade P790 har en hel del förlåtande egenskaper. Det här är inte en smidd klubba enbart för proffs. Till exempel är tyngdpunkten relativt låg, vilket ger högre bollflykt. Den här modellen har också en relativt stor träffyta och med 31 gram tungsten i tån blir bladet mer förlåtande.

Vi anser att TaylorMade P790 är en av de bästa uppsättningarna järnklubbor alla kategorier. För vem kan de passa? Vi skulle säga att spelare med handicap under 18 kan dra fördel av klubbornas egenskaper.

Den uppenbara nackdelen är att dessa klubbor inte är särskilt billiga. Om de passar din spelstil kan du dock använda dem länge och då är priset kanske inte det viktigaste.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Känsla och kontroll
 • Mycket elegant design
 • Kan skräddarsys
Nackdelar
 • Inte för alla spelare
Bäst i Test järnset herr medelgolfare
Cobra Air-X

Cobra Air-X

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Grafit / stål
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 6500 kr

Vårt val som bäst i test för järnset för medelgolfare är Cobra Air-X. Det valet är vi inte ensamma om. Det är många testsajter som ger det här setet absolut högsta betyg. Det har ansedda Golf Digest också gjort. Vad säger köparna? De är överlag minst lika lyriska.

Air-X är ett set som du kan få med olika antal klubbor. Vanligast är en uppsättning med 5–PW. Du kan anpassa dina klubbor med skaft i olika material och flex, med olika lie och loft, med mera.

Vi har undersökt Cobra Air-X in i minsta detalj och vi kan ärligt säga att varje detalj är skräddarsydd för ett förlåtande spel. Det är något många medelgolfare gärna ser i sina klubbor. Att kunna slå lite rakare, lite längre, lite stabilare – är det något du skulle uppskatta?

Det första vi ska nämna är att klubbhuvudet är lätt. Det gör att du kan få mer fart på klubban även om din svinghastighet inte är så hög. Väljer du grafitskaft får du ännu större fördel. Det andra vi måste nämna är att designen på träffytan är optimerad för att ge extra längd även vid tunnare träffar.

Cobra Air-X har också en perimeterviktad design för förlåtande träffar, lite mer offset för att hjälpa till rakare slag och en design för en högre bollflykt. Vi skulle kunna fortsätta länge med att nämna klubbornas förlåtande egenskaper.

Är du medelgolfare med ett handicap mellan 20–36? Vill du spela mer stabilt ute på banan? Då tycker vi att Air-X kan vara ett mycket bra alternativ. Prislappen är dessutom relativt låg.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Mycket låg vikt
 • Förlåtande på alla sätt och vis
 • Konkurrenskraftigt pris
Nackdelar
 • Inget egentligen
Stor rea!
Wilson Staff D7 herr

Wilson Staff D7 herr

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Stål
 • Fattning: Höger

Ca pris: 3000 kr

Wilsons järnset med beteckningen Staff D7 marknadsförs som ett set för kombinationen av maximal distans med högsta precision. Frågan är om klubborna lever upp till marknadsföringens löften?

Wilson Staff D7 är ett set med klubborna 5–PW (ibland också SW). De kommer med regular stålskaft och finns bara i höger. De är tänkta för medelgolfare som vill ha en spelförbättrande klubba.

I vår genomgång av Staff D7 fastnade vi först för tekniken med "power holes". På de långa järnen hittar du många power holes och syftet är att ge mer distans. På de korta järnen är hålen färre för att istället ge mer känsla och precision.

Vi har också undersökt klubbhuvudet som helhet. Här kan vi säga att träffytan är mycket tunn och att klubborna har cavity back för mer förlåtande träffar.

För vem tycker vi att Staff D7 passar? Vi anser att kombinationen av distans och mer känsla i de korta järnen kan vara utmärkt för medelgolfare. Med klubbornas egenskaper finns möjlighet att ta nästa steg i utvecklingen. 

Vi måste också säga att priset är överraskande lågt. Med dessa klubbor får du mycket för pengarna. Den största nackdelen är kanske att setet bara finns i högerfattning.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Spelförbättrande
 • Mycket bra pris
Nackdelar
 • Bara högerfattning
Bäst i Test järnset herr nybörjare
Acer XV Pro

Acer XV Pro

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Stål
 • Fattning: Höger

Ca pris: 2200 kr

Ett järnset som kostar lika mycket som en enda klubba i ett set från de största märkena – kan det verkligen vara något? Vårt snabba svar på frågan blir ja. Acer XV Pro är ett överraskande bra järnset och det är vårt bäst i test för nybörjare.

Acer XV Pro finns i två varianter, nämligen med sex (5–PW) alternativt åtta (4–SW) klubbor. Skaftet är i stål och finns med två typer av flex. Det går såklart att justera både klubblängden och greppstorleken också.

Om vi tittar på huvudets form så har klubborna en rejäl cavity back. Den vikt som frigörs genom den tekniken är istället placerad i huvudets yttersidor för att hjälpa till en mer förlåtande träff. Du får helt enkelt hjälp med att slå rakare och mer stabilt. En annan sak som hjälper till stabilare spel är klubbans relativt breda sula. 

OBS! Bra att veta är att offset för klubborna är ganska litet. Om du har problem med exempelvis slice tjänar du på att ha mer offset.

Samtidigt lyckas klubborna också att ge lite ökad flexibilitet genom de lite kortare bladen. Du får kort och gott lite lättare att forma dina slag. Nu är det kanske inget du behöver som nybörjare, men när du kommer ner i handicap kan det bli intressant.

Användare som spelar med det här setet är mycket nöjda. Att man får en stabil och förlåtande bollträff är något som återkommer i köparnas recensioner. Att de är lättspelade överlag nämns också. Samtidigt som klubborna är spelförbättrande anser många köpare att de också ger bra känsla i spelet.

Det leder oss till vår slutsats. Acer XV har egenskaper för både nybörjare och medelgolfare, vilket gör att du som nybörjare kan "växa" med dina klubbor. Detta tillsammans med det mycket billiga priset gör att det här setet är en testvinnare hos oss.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Mycket bra pris
 • Förlåtande och lättspelade
 • Bra känsla i träffen
Nackdelar
 • Mindre offset
Callaway Paradym X

Callaway Paradym X

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Stål / grafit
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 12 000 kr

När vi började undersöka Callaway Paradym X var det designen vi fattade tycke för först. Det här setet är i vår mening mycket elegant. Från de spegelblanka ytorna i stål till den rundade, breda sulan och den höga tån – det här är en snygg klubba!

Utformningen är såklart inte allt. Vad bjuder Callaway Paradym X på i övrigt? Det här är ett set med klubborna 5–PW som kan anpassas på flera sätt. Det är generellt avsett för medelgolfare.

Huvudet har en design med hög tå och inte mindre än 79 gram tungsten. Designen är optimerad för att ge en högre bollflykt och vara förlåtande i allmänhet. Det är egenskaper utmärkta för medelgolfare.

Klubborna har samtidigt en smidd och mycket tunn träffyta designad med AI-teknik som ger extra känsla, kontroll och högre bollhastigheter. Det är något som vi tror att spelare med lite lägre handicap kan dra nytta av.

Slutsatsen från vårt test är att Callaway Paradym X är ett mycket bra val för medelgolfare som vill ha både förlåtande egenskaper och mer längd. Det bästa av båda världar helt enkelt. Den här kombinationen kommer dock med en hög prislapp.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Mycket förlåtande
 • Design för extra längd
 • Elegant design
Nackdelar
 • Högt pris för medelgolfaren
Ping i525

Ping i525

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Stål / grafit
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 12 000 kr

Märket Pings järnset är bland de mest populära på proffstourerna och fler än ett proffs har just modellen Ping i525 i bagen. Det måste väl vara en kvalitetsstämpel? Det är det absolut, om du är en spelare med mycket lågt handicap det vill säga!

Ping i525 består av klubborna 5–PW och finns i både höger- och vänsterfattning. Det finns också många möjligheter att anpassa klubban med skaft med olika flex, grepp, lie, loft, med mera.

Vad visar vårt test av Ping i525? Det visar att den här smidda klubban är något extra. Tittar vi på huvudets form så är det perimeterviktat för att vara förlåtande. Ping har lagt med tungsten i både tå och häl. Huvudet är också kompakt för att ge extra distans.

Tittar vi på träffytan är den smidd separat i ett material som ger ökad flexibilitet och hjälper till att ge extra skjuts på bollen. Eftersom det här är en produkt från Ping är också ljudet något extra!

Vi tycker att det här setet sticker ut på många sätt. Tyvärr sticker också priset ut. Det här är inget billigt järnset för herr. Samtidigt är det ju så att kvalitet kostar.

Vem kan dra nytta av klubbornas egenskaper? Har du lågt handicap och letar efter en ny uppsättning järnklubbor som kan ge det lilla extra sett till både distans, spin och förlåtande egenskaper? Då är dessa klubbor något för dig.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kombination av längd och precision
 • Otrolig kvalitet
 • Mer känsla
Nackdelar
 • Hög prislapp
Titleist T200

Titleist T200

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Stål / grafit
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 12 000 kr

Titleist T200 är ett set med järn för herr som är skräddarsydda för spelare med lågt handicap. De kan för övrigt också skräddarsys med skaft, lie, grepp med mera både för höger och vänster.

Om vi ska sammanfatta det här setet med ett ord så blir det ordet "komplett". Det här är en klubba som ger längd samtidigt som den ger kontroll. Den är också förlåtande och så ser den enligt oss mycket bra ut!

Vi har tittat närmare på alla viktiga egenskaper i T200. Först och främst måste vi nämna att klubbhuvudet är extremt kompakt och att klubban har minimal offset. Det ger, bland annat, mer flexibilitet och mer kontroll. Det är normalt något som singelhandicappare är ute efter.

Kontrollen kommer dock inte på bekostnad av längd. Vi har jämfört ett antal modeller i den här prisklassen och vi måste säga att Titleist T200 definitivt ger fart på bollen. Tillverkaren själv säger till och med att T200 är "the tour's distance iron".

Vi kan säga en hel del mer om den här modellen. Till exempel ska vi nämna att klubban också är relativt förlåtande med tungsten-vikter i tå och häl. Titleist har även försett sitt flaggskepp med en kärna i polymer som maximerar energiöverföring vid träff.

Sammanfattningsvis är vi imponerade av T200 från Titleist. Detta set når dock inte riktigt upp till status som bäst i test hos oss. Det finns några modeller som vi tycker erbjuder ännu lite mer kvalitet för samma prislapp.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Fokus på distans
 • Bra kontroll och känsla
Nackdelar
 • Inte så förlåtande

Dam

Bäst i Test järnset dam lågt handicap
TaylorMade P790 dam

TaylorMade P790 dam

 • Klubbor: 5–PW
 • Skaft: Stål
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 15 000 kr

Om du är på jakt efter ett järnset för dam som kombinerar egenskaperna i en smidd järnklubba med förlåtande egenskaper, så är TaylorMade P790 definitivt ett alternativ. Det här setet har just den här kombinationen.

TaylorMade P790 finns i järnen 3–AW och för både höger- och vänsterfattning. En uppsättning innehåller normalt sex klubbor, nämligen 5–PW. Du kan även skräddarsy dina TaylorMade sett till flex bland annat.

I vårt test av TaylorMades klubbor kunde vi inte undvika att titta både en och två gånger på designen. Klubborna är slanka till sin utformning och de har en läcker kombination av matta och blanka områden. Design ger ju inte en lägre score, men det skadar inte att spela med snygga klubbor!

Tittar vi på de mer tekniska bitarna så har TaylorMade egenskaper för både längd och kontroll. Bladen ger längd genom en mycket tunn träffyta för hög bollhastighet, en kompakt form och en så kallad speed pocket med ett skummaterial.

P790 är samtidigt alltså också förlåtande. Hur har ingenjörerna löst det? Vi har tittat närmare på tekniken och kan berätta att träffytan är försedd med en smart sweet spot som fångar upp fler av dina träffar. Vi ska också nämna att det finns en extra vikt i tån för att bidra till mer stabilitet. 

Vi tycker att det här setet passar dig med lågt handicap som vill slå längre utan att kompromissa med kontroll. Det håller högsta kvalitet och kan ta ditt spel till nästa nivå. 

Vi är inte ensamma om vårt betyg. Kunder över hela världen hyllar sina P790 och betygen hos golfbutiker och sportbutiker på nätet är nästan 5 av 5.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ökad längd
 • Hög bollhastighet
 • Förhållandevis förlåtande
Nackdelar
 • Dyrast i vårt test
Bäst i Test järnset dam nybörjare
Wilson Staff D7 dam

Wilson Staff D7 dam

 • Klubbor: 5–SW
 • Skaft: Stål
 • Fattning: Höger

Ca pris: 3500 kr

Wilson Ladies Staff D7 är ett järnset som vi verkligen kan rekommendera för dig som är nybörjare på golf. Du får helt enkelt en uppsättning lättspelade klubbor till ett mycket bra pris. Du får också klubbor som du kan "växa" med en bra bit ned i handicap.

Wilson Staff D7 inkluderar sex klubbor, nämligen 5–SW. Det är alltså inte en pitching wedge som följer med, utan en sand wedge. Klubborna finns tyvärr inte i vänsterfattning men du kan anpassa ditt set med olika skaft.

Vi har testat funktionerna och egenskaperna hos Staff D7 i detalj. Det vi kan nämna först är det som är det mest speciella med klubborna, nämligen "power holes". 

De långa järnen har många avlånga "hål" för en bättre viktbalans för längre slag. Dessutom hjälper en lite tunnare träffyta till lite extra med längden. Längre slag med de längre järnen är något många nybörjare strävar efter och Staff D7 kan alltså hjälpa till med det. 

De korta järnen har betydligt färre hål och är istället designade för att ge mer precision och känsla i det kortare spelet. Vi tänker att den kombinationen kan vara perfekt för nybörjare och spelare med högt handicap.

Wilson Staff D7 har också så kallad perimeterviktning med effekten att klubborna blir mer förlåtande. Vi ska också nämna att sulorna är relativt breda för att underlätta genomsvingen. En hyfsat stor offset hjälper också till rakare slag.

Det är många köpare som är mycket nöjda med Wilson Staff D7. Just längden är en egenskap som nämns i många recensioner. I många omdömen från köpare nämns också att klubborna är billiga och prisvärda.

Vi tycker att det här setet är ett riktigt bra val för dig som är nybörjare eller har högt handicap. Det här är också klubbor som du kan använda om du avancerar till medelhandicap. Setet har alltså en lång livslängd.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Riktigt bra pris
 • Förlåtande
 • Extra längd
Nackdelar
 • Bara för högerfattning
Cobra Air-X 6 klubbor - Dam

Cobra Air-X 6 klubbor - Dam

 • Klubbor: 6–PW, SW
 • Skaft: Stål / grafit
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 7000 kr

Här i vårt test för järnset för damer har vi korat Cobra Air-X till det bästa valet för medelgolfare. Att vi inte har gjort det för damversionen beror på konkurrensen! Det här setet är ett val du inte behöver ångra, men det är inte "bäst" i vår genomgång.

Om du fastnar för Cobra Air-X kan du välja ganska fritt hur ditt set ska se ut. Du kan välja både vilka klubbor som ska ingå samt skaft, loft, lie och så vidare. Vanligtvis ingår 6–PW och SW i en uppsättning.

Varför tycker vi att de här klubborna är bra för medelgolfare? Det handlar framför allt om kombinationen av förlåtande egenskaper och spetskompetens. Den här modellen kan hjälpa dig till ett mer stabilt spel samtidigt som du inte behöver göra avkall på längden.

Förlåtande ja, hur märks det? Vi kan börja med att klubborna har en rejäl offset, vilket hjälper dig slå rakare. Klubborna är också designade med låg tyngdpunkt för att få en högre bollflykt. De har även ganska breda sulor.

Vi får heller inte glömma att Air-X har en design med låg vikt (skaftet medräknat). Det är en egenskap som ofta är fördelaktig för damer med lite högre handicap. 

Vad säger köpare? Det är få köpare som inte rankar det här setet mycket högt. Cobra Air-X har också uppmärksammats i många golfmagasin och på testsajter på nätet. Modellen kom även med på ansedda Golf Digests Gold Hot List för 2023.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Toppkvalitet rakt igenom
 • Mycket förlåtande
Nackdelar
 • Mindre bra för spelare med lågt hcp
Bäst i Test järnset dam medelgolfare
TaylorMade Stealth HD

TaylorMade Stealth HD

 • Klubbor: 5–SW
 • Skaft: Stål 
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 9500 kr

TaylorMade Stealth HD är designat för att hjälpa dig till fler bra slag per runda. Vi tycker att tillverkaren har lyckats med kombinationen längd, kontroll och förlåtande egenskaper och utser setet till bäst i test för medelgolfare.

Det här setet säljs normalt som sex klubbor, från 5 till SW. Du kan skräddarsy med olika skaft och grepp för att göra klubborna till "dina". Klubborna finns i fattning både för höger och vänster.

Vad kan du förvänta dig om du spelar med Stealth HD? I vårt test av klubborna har vi upptäckt tre saker. Först och främst har varje klubba en i grunden låg tyngdpunkt som successivt blir högre ju högre upp i ordningen du kommer.

Det här betyder att du lättare kan få höjd med de långa järnen, vilket ger mer längd. För de korta järnen får du istället mer kontroll. Det är en kombination som vi tycker är perfekt för medelgolfare.

Det andra vi måste lyfta är huvudets design med olika material och viktning som ger förlåtande egenskaper. En egenskap som är viktig att nämna är att klubborna har draw bias (motverkar slice).

För det tredje bjuder Stealth HD enligt oss på något extra i bollträffen. Det handlar både om ljudet och om att designen effektivt absorberar vibrationer.

Liksom nästan alla klubbor från TaylorMade är också dessa mycket populära och uppskattade. Betygen på både tillverkarens egen webbplats och på golfshoppar på nätet är genomgående höga.

Det som talar till det här setets nackdel är priset. Som medelgolfare kanske du inte vill lägga över 10 000 kr på sex järnklubbor. Samtidigt tror vi att det finns alla möjligheter att du kan ha nöje av klubborna under lång tid. Kanske kan du invänta nästa rea på golfset?

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Lättspelade
 • Förlåtande egenskaper
 • Högsta kvalitet
Nackdelar
 • Priset är högt
Cobra T-Rail Hybrid Iron Set - Lady

Cobra T-Rail Hybrid Iron Set - Lady

 • Klubbor: 6–PW
 • Skaft: Grafit
 • Fattning: Höger / vänster

Ca pris: 9000 kr

Cobra T-Rail är något helt nytt inom långa och korta järn. Vi skulle vilja klassa konceptet som en blandning mellan järnklubbor och hybridklubbor. Precis som för hybridklubbor är idén att klubborna ska vara lättspelade.

Om du köper det här setet, vad får du? Det kan vara lite olika i olika golfshopar, men 6–SW eller en kombination av en hybrid (nummer 5) tillsammans med 6–PW samt SW är vanligast. Skaftet är i grafit.

När vi tittade närmare på den här modellen var just konceptet T-Rail det vi lade märke till först. Sulan på alla klubborna är bred och har två stycken upphöjningar, ungefär som skenor. Idén är att det ska göra att klubban glider lättare över gräset och vi tycker nog att det fungerar utmärkt.

I nästa steg tittade vi på klubbhuvudet i sig. Varje klubba i serien har alltså ett huvud av hybrid-typ. Det är ihåligt och det är designat för att ge en högre bollflykt och därmed extra längd.

Klubbhuvudet är också mycket lätt. Det är också det skaft i grafit som följer med som standard. Tillsammans ger det att du kan få bra fart på klubbhuvudet och därigenom möjlighet till mer längd.

När det handlar om nyheter är det alltid intressant att titta på vad befintliga användare tycker. Vi har undersökt betygen på flera webbutiker för golf. Det vi har upptäckt är att de här klubborna verkligen har gått hem!

Vi tycker att detta järnset för dam är ett spännande val. Det är förlåtande och designat för mer längd även vid långsammare svinghastigheter. För medelgolfare kan det vara ett utmärkt val.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Unik design
 • Lättspelade
 • Perfekta egenskaper för medelgolfare
Nackdelar
 • Bara i högerfattning
TaylorMade Kalea Premier Iron Set - Lady

TaylorMade Kalea Premier Iron Set - Lady

 • Klubbor: 7–SW
 • Skaft: Stål
 • Fattning: Höger

Ca pris: 8000 kr

TaylorMade Kalea är ett helt koncept med alla typer av klubbor, inklusive putter och hybridklubbor. Järnklubborna är sju till antalet, inklusive inte mindre än tre wedgar. Den normala uppsättningen är 7, 8, 9, PW, AW och SW.

Hela idén med serien Kalea är att klubborna ska vara lättspelade. Vi tycker att det stämmer. Järnklubborna i Kalea-serien är förlåtande på alla sätt och gör det enklare att spela golf, oavsett läge!

Vilka egenskaper är det som gör klubborna så förlåtande och lättspelade? Vi kan börja med den breda, extra rundade sulan som är designad för att verkligen glida smidigt över underlaget.

Klubborna har också en mycket låg tyngdpunkt. Det bidrar till att det blir lättare att få upp bollen, särskilt för de längre järnen, och få en högre bollflykt. Vidare är träffytan i olika tjocklekar för att göra klubbans sweetspot lite större och mer optimerad.

I vårt test av järnset för dam rankar vi TaylorMades modell mycket högt. Det blir dock ingen topplacering, då framför allt på grund av det något höga priset. 

Att det är ett alldeles utmärkt set är det dock ingen tvekan om. Letar du efter ett järnset dam som är förlåtande och lättspelat? Då anser vi att du absolut kan titta närmare på det här setet. Skulle du hitta det på rea är det naturligtvis perfekt!

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Högre bollflykt
 • Lättspelade
Nackdelar
 • Lättspelade på bekostnad av längd
bästa järnset

Köpguide Järnset Golf

I denna köpguide kommer vi att granska de viktigaste faktorerna att överväga när du köper ett järnset, inklusive design, olika egenskaper, pris och vilka märken som erbjuder det bästa på marknaden. Vi kommer även att ge dig tips om hur du kan anpassa ditt järnset för att passa din spelstil och fysiska förutsättningar. Så plocka upp din bästa golfkeps, förbered dig på en informationsrik resa och låt oss tillsammans hitta det perfekta järnsetet för dig!

Prisklasser järnset golf

Det finns såklart järnset i alla möjliga prisklasser. Vilka du behöver beror helt på vilken nivå du spelar på. Därför har vi tagit fram bäst i test för en rad kategorier såsom nybörjare, medelhandicappare och låghandicappare. Ju längre du har kommit i den karriär ju mer roll spelar klubbornas utformning och kvalitet. Som nybörjare behöver du inte satsa på dyra märkesklubbor, satsa istället på att få en stabil och repetitiv sving. När du har det så kan du välja klubbor som passar din sving.

Trots detta är det viktigt att jämföra priserna mellan olika järnset samt jämföra prisskillnaden mellan billiga set (budget) och normalt prissatta set. Ett gått råd är att hålla ögonen öppna för rea på järnset Det finns alltid en chans att kunna skaffa ett set vid en rea som är av mycket god kvalitet till ett förmånligare pris. Ofta är det stora reor på hösten och vid jul. Det går också ofta att fynda förra årets modell som kan vara minst lika bra som kommande år, rätt ofta är det bara mindre justeringar som görs mellan åren.

Järnset golf – Vad menas?

Ett järnset består av järnklubbor med olika märkning. Ett komplett järnset består vanligtvis av järn 3, järn 4, järn 5, järn, 6, järn 7, järn 8, järn 9 samt PW (pitching wedge) och ibland även en SW (sand wedge). Idag ingår sällan järn 1 och järn 2 i järnset eftersom de är svårspelade. Även 3:an och 4:an kan vara bortplockade till förmån för hybrider eller fairwaywoods, inte heller wedgarna ingår alltid då de flesta med lägre handicap köper dessa separat.

Dessa används endast av mycket duktiga spelare under vindiga förhållanden som exempelvis i British Open. Man brukar dela in järnklubbor i olika grupper vilka är långjärn som inkluderar järn 1-4 och används för utslag samt långa transportslag, mellanjärn vilka inkluderar järn 5-7 samt kortjärn som inkluderar järn 8-9. Med detta sagt så består dagens järnset ofta av klubbor från exempelvis järn 6 till PW plus SW eller järn 5 till PW och i vissa fall järn 3 till PW. Det är därför viktigt att kontrollera vilka golfklubbor ett järnset innehåler oavsett pris eller varumärke.

ett set med järnklubbor

Järnset dam och herr

Järnset delas in i järnset dam och järnset herr. Man gör detta för att göra det enklare för golfare att kunna hitta rätt klubbor. Det innebär inte att damer helt bör undvika att titta på modeller som är klassade som herrklubbor eller vice versa. Dagens golfklubbor kan anspassas efter spelaren oavsett kön vilket innebär att herr och dam järnset egentligen endast är en fingervisning av klubbornas vikt och längd.

Som alla vet är damskaften lättare och fungerar till exempel fint för dig som svingar cirka 50 mph med en järn 7. Klubbor tillverkas inte efter kön eller handicap utan efter fart och sving. I slutändan gäller det att se till att klubbans skaft, längd, vikt och huvud är rätt för dig som spelare.

Att tänka på när du ska välja järnset

Järnklubbor utgör normalt två tredjedelar av dina golfklubbor och är dessutom de mest mångsidiga och använda golfklubborna. Du kommer att använda järnklubbor i spelets alla olika delar vilka är transportslag, korthålsutslag, kortare chippar samt inspel. Det är egentligen endast på greenen som det inte är aktuellt med klubbor från ditt järnset.

Dina järnklubbor kommer därmed att bli en viktig och stor investering. Klubbornas nummer innebär att ju lägre nummer en klubba har desto längre kommer den att nå.

Det finns i huvudsak två typer av järnklubbor

Det finns två huvudsakliga typer av järnset inom golf: tå-häl- järn och bladjärn. Båda har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem för att välja rätt järnset för ditt spel. Låt oss undersöka dessa två kategorier lite närmare.

 1. Tå-häl-viktade järn, även kända som cavity back eller perimeter-viktade järn, har en fördelning av vikt runt klubbhuvudets yttre kanter. Denna konstruktion ökar det så kallade ”träffytan”, vilket innebär att klubbhuvudet är mer förlåtande när det gäller off-center träffar. Detta resulterar i att bollen fortfarande får en hyfsad bollbana och längd, även om du inte träffar bollen perfekt.

Tå-häl-viktade järn är oftast det bästa valet för nybörjare och höghandikappare, eftersom de ger mer förlåtande spel och hjälper spelaren att utveckla sin teknik.

 1. Bladjärn, även kallade muscle back eller forged järn, har en kompakt klubbhuvud-design med en jämnare viktfördelning. Denna design ger mindre förlåtelse vid off-center träffar, vilket innebär att du måste träffa bollen mer exakt för att uppnå optimal bollbana och längd.

Bladjärn anses vara mer lämpliga för låghandikappare och professionella spelare, eftersom de erbjuder bättre feedback och känsla vid träffen på golfbollen. Detta gör det möjligt för spelaren att justera sina slag och kontrollera bollen med större precision, vilket är en viktig faktor på högre spelnivåer.

När du väljer mellan tå-häl-viktade järn och bladjärn är det viktigt att överväga din nuvarande skicklighetsnivå och dina mål som golfspelare. Om du är nybörjare eller har ett högre handikapp kan tå-häl-viktade järn vara det bästa valet för att utveckla ditt spel och förbättra dina resultat på banan. Om du däremot redan är en erfaren spelare som söker större kontroll och känsla i dina slag, kan bladjärn vara det bästa alternativet för dig.

De vanligast märkena på järnklubbor och deras egenskaper

Det finns flera populära märken inom golfvärlden som erbjuder högkvalitativa järnklubbor. Dessa märken har utvecklat ett rykte om att erbjuda pålitliga och innovativa produkter som passar spelare på alla nivåer. Låt oss titta på några av de mest kända märkena och deras järnklubbornas egenskaper.

 1. TaylorMade är ett ledande märke inom golfutrustning och är känt för sina teknologiskt avancerade och högpresterande järnklubbor. De erbjuder både tå-häl-viktade och bladjärn, med fokus på att maximera bollhastighet, längd och förlåtelse. TaylorMade-järn används av många professionella spelare, men de erbjuder även klubbor som passar nybörjare och mellannivåspelare.
 2. Callaway är ett annat välkänt märke som erbjuder ett brett utbud av järnklubbor för olika spelartyper. Deras järnklubbor är kända för att kombinera innovativ design med användarvänlighet, vilket gör dem till ett populärt val bland golfare på alla nivåer. Callaway erbjuder både tå-häl-viktade och bladjärn, med många av deras modeller inriktade på att erbjuda maximal förlåtelse och längd.
 3. Titleist är känt för att erbjuda högkvalitativa golfklubbor som används av både professionella och amatörspelare. Deras järnklubbor är kända för att erbjuda en kombination av förlåtelse, kontroll och känsla. Titleist erbjuder både tå-häl-viktade och bladjärn, med en tydlig inriktning på att erbjuda produkter som passar golfare med olika färdigheter och behov.
 4. Ping är ett annat populärt märke som erbjuder ett brett utbud av järnklubbor för olika spelartyper. De är kända för sina innovativa och teknologiskt avancerade järnklubbor, som fokuserar på att maximera förlåtelse och prestanda. Ping erbjuder både tå-häl-viktade och bladjärn, och deras klubbor används av spelare på alla nivåer, från nybörjare till professionella.
 5. Mizuno är känt för att erbjuda högkvalitativa järnklubbor som är särskilt populära bland låghandikappare och professionella spelare. De är kända för sin smidiga smidesprocess, vilket ger järnklubbor med exceptionell känsla och kontroll. Mizuno erbjuder både tå-häl-viktade och bladjärn, men deras bladjärn anses vara bland de bästa på marknaden för spelare som söker ultimat kontroll och känsla.
Vanliga järnklubbor i ett golfset

Begagnade järnset

För nybörjare och hobbyspelare kan det vara billigare att köpa ett begagnat järnset. Vanligtvis är begagnade järnset betydligt billigare än nya set men du bör ändå vara vaksam på vilka klubbor du köper. I dag rekommenderas att inte köpa golfklubbor på Blocket utan satsa istället på att köpa ett järnset via exempelvis din golfklubb där du kan prova klubborna innan köp.

Att köpa begagnat lönar sig mestadels om du hittar dyra klubbor till lägre pris medan billiga klubbor många gånger kan inhandlas (sprillans nya) till bättre pris vid rea. Nackdelen med att köpa begagnat är vanligen att klubborna är använda och kanske slitna inte minst greppen. Dessa kan man byta själv till en rimlig peng men det kanske inte är det man vill börja med som nybörjare då det krävs en viss teknik.

Handicap

Handicap är en rekommendation och generalisering vid köp av klubbor. Bäst är att testa golfklubbor från olika modeller och kategorier innan du bestämmer dig för köp. Det gäller att hitta de klubbor som passar dig och din spelstil bäst.

Spelare med en viss svingtyp kan gynnas av en viss typ av klubbor. Det är också till stor del en smaksak. När du ser och känner en på en klubba så får du ofta en känsla för om du gillar den, detta kan vara det som avgör vilken du tar då skillnaden i prestanda inte är så stor inom ett visst prissegment.

järnklubbor tåhäl

Så har vi gjort vårt test av järnset

Vi har noga genomfört vårt test av järnset för att ge dig de mest omfattande och pålitliga resultaten. Som experter inom golfutrustning har vi tagit hänsyn till en rad faktorer för att bedöma och jämföra de olika järnseten på marknaden. Vårt mål har varit att erbjuda en opartisk och grundlig granskning som hjälper dig att hitta det perfekta järnsetet för dina behov.

För att genomföra vårt test, har vi först samlat ett urval av järnset från de ledande märkena, inklusive TaylorMade, Callaway, Titleist, Ping och Mizuno. Vi har valt att inkludera både tå-häl-viktade och bladjärn i vårt test för att ge en bred översikt av de olika typerna av klubbor som finns tillgängliga.

Vi har sedan tagit del av tester av varje järnset på en rad olika golfbanor och under varierande väderförhållanden för att utvärdera deras prestanda i praktiken. Vi har noggrant analyserat faktorer som bollhastighet, längd, förlåtelse, kontroll och känsla för varje järnset. Dessutom har vi utvärderat kvaliteten på konstruktion och material samt beaktat pris och värde för pengarna.

Under testprocessen har vi tagit omdömen från golfare på olika skicklighetsnivåer, från nybörjare till professionella, för att få en bred förståelse av hur de olika järnseten presterar för olika spelartyper. Detta har gjort det möjligt för oss att ge rekommendationer som är anpassade efter golfarens individuella behov och preferenser.

Efter att ha sammanställt och analyserat våra resultat kan vi nu erbjuda en detaljerad översikt över de bästa järnseten på marknaden. Vi har rangordnat järnseten baserat på deras totala prestanda och användarvänlighet, samt tagit hänsyn till de specifika behoven hos golfare på olika skicklighetsnivåer. Detta har resulterat i en omfattande köpguide som hjälper dig att välja det bästa järnsetet för ditt spel och dina mål som golfspelare.

Vi hoppas att vårt test och vår köpguide kommer att ge dig den information och de insikter du behöver för att fatta ett välgrundat beslut när du köper ditt nästa järnset. Vi är övertygade om att rätt järnset kan göra en stor skillnad i ditt spel och hjälpa dig att uppnå dina golfmål.

Frågor och svar (FAQ)

Vilka järnklubbor består ett järnset av?

Ett komplett järnset består av järn 3, järn 4, järn 5, järn, 6, järn 7, järn 8, järn 9 samt PW (pitching wedge) och ibland även en SW (sand wedge). Vid köp av ett nytt järnset kan innehållet variera med klubbor från exempelvis järn 6 till PW plus SW eller järn 5 till PW och i bästa fall järn 3 till PW.

Måste damer spela med dam klubbor?

Damer måste inte spela med golfklubbor för damer. Man indelar klubbor i dam och herr för att göra det enklare för golfare att kunna hitta rätt klubbor. Det innebär inte att damer helt bör undvika att titta på modeller som är klassade som herrklubbor eller vice versa. Klubbor tillverkas inte efter kön eller handicap utan efter fart och sving. I slutändan gäller det att se till att klubbans skaft, längd, vikt och huvud är rätt för dig som spelare.

Bör jag prova järnklubbor innan köp?

Testa gärna och känna på kompisar klubbor för att hitta en modell som du gillar. Sedan brukar det vara att man hittar ett märke som man trivs med och blir van att använda så man köper samma märke igen. Ofta kan du också få prova klubborna och returnera om det inte känns bra.

Vilka skillnader finns mellan järnklubbor med olika nummer?

Järnklubbor med lägre nummer (t.ex. 4- eller 5-järn) har lägre loft och längre klubbhuvuden, vilket genererar längre slag och lägre bollbana. Järnklubbor med högre nummer (t.ex. 9-järn, pitching wedge) har högre loft och kortare klubbhuvuden, vilket ger kortare slag och högre bollbana.

Hur väljer jag rätt järnset för mig?

När du väljer ett järnset bör du överväga faktorer som ditt handikapp, svinghastighet och personliga preferenser. Låghandikappare kan föredra smidda järn med mindre förlåtelse men större kontroll, medan höghandikappare och nybörjare kan dra nytta av cavity back-järn med större förlåtelse och längd.

Vad är skillnaden mellan smidda och cavity back-järn (tå-häl)?

Smidda järn är tillverkade av ett enda massivt stycke metall och har en tunnare klubbhuvudprofil. De erbjuder mer kontroll och känsla men mindre förlåtelse. Cavity back-järn har ett ihåligt utrymme bakom klubbhuvudets träffyta som omfördelar vikten för att öka förlåtelsen och slaglängden.

Hur ofta bör jag byta järnset?

Det finns ingen fast regel för hur ofta du bör byta järnset, men många golfare väljer att uppgradera sina klubbor vart 5-7 år. Detta beror på faktorer som teknikförändringar, förändringar i din sving eller behov, och slitage på klubbarna.

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Testvinnare Järnklubbor Golf – Slutsats

Rulla till toppen