Bästa järnset golf

För att kunna prestera framgångsrikt på golfbanan kommer flera olika faktorer att ha stor betydelse. Givetivs beror det mycket på hur mycket du tränar, hur bra din teknik är men även ditt val av golfklubbor. I ett helset får du max ha fjorton klubbor varav normalt tio klubbor är järnklubbor. Det betyder att ditt val av järnklubbor kommer att ha betydelse för ditt spel. Vi kommer att gå igenom vad du behöver tänka på när du är på gång att köpa ett järnset.

Prisklasser järnset golf

Förutom att järnset dam samt järnset herr säljs i flera olika prisklasser varierar även klubbornas modeller en hel del. Priser varierar stort beroende på varumärke. Detta beror vanligtvis på att kvaliten varierar. Trots detta är det viktigt att jämföra priserna mellan olika järnset samt jämföra prisskillnaden mellan billiga set (budget) och normalt prissatta set. Ett gått råd är att hålla ögonen öppna för järnset rea. Det finns alltid en chans att kunna skaffa ett set vid en rea som är av mycket god kvalitet till ett förmånligare pris.

Järnset golf

Ett järnset består av järnklubbor med olika märkning. Ett komplett järnset består vanligtvis av järn 3, järn 4, järn 5, järn, 6, järn 7, järn 8, järn 9 samt PW (pitching wedge) och ibland även en SW (sand wedge). Idag ingår sällan järn 1 och järn 2 i järnset eftersom de är svårspelade. Dessa används endast av mycket duktiga spelare under vindiga förhållanden som exempelvis i British Open. Man brukar dela in järnklubbor i olika grupper vilka är långjärn som inkluderar järn 1-4 och används för utslag samt långa transportslag, mellanjärn vilka inkluderar järn 5-7 samt kortjärn som inkluderar järn 8-9. Dagens golf järnset består av klubbor från exempelvis järn 6 till PW plus SW eller järn 5 till PW och i bästa fall järn 3 till PW. Det är därför viktigt att kontrollera vilka golfklubbor ett järnset innehåler oavsett pris eller varumärke.

Järnset dam

Järnset delas in i järnset dam och järnset herr. Man gör detta för att göra det enklare för golfare att kunna hitta rätt klubbor. Det innebär inte att damer helt bör undvika att titta på modeller som är klassade som herrklubbor eller vice versa. Dagens golfklubbor kan anspassas efter spelaren oavsett kön vilket innebär att herr och dam järnset egentligen endast är en fingervisning av klubbornas vikt och längd. Som alla vet är damskaften lättare och fungerar till exempel fint för dig som svingar cirka 50 mph med en järn 7. Klubbor tillverkas inte efter kön eller handicap utan efter fart och sving. I slutändan gäller det att se till att klubbans skaft, längd, vikt och huvud är rätt för dig som spelare.

Att tänka på

Järnklubbor utgör normalt två tredjedelar av dina golfklubbor och är dessutom de mest mångsidiga och använda golfklubborna. Du kommer att använda järnklubbor i spelets alla olika delar vilka är transportslag, korthålsutslag, kortare chippar samt inspel. Det är endast på greenen samt bunkerslag som du använder andra klubbor. En stor fördel är att dessa golfklubbor säljs som järnset. Ditt golf järnset kommer därmed att bli en viktig och stor investering. Klubbornas nummer i ett golf järnset innebär att ju lägre nummer en klubba har desto längre kommer den att nå. Järnklubbor har två olika träffytor. En klubba med tå-häl (eller cavity back) förflyttar vikten från centrum till kanten för att skapa ett bredare område att träffa bollen med samt att nå långt med en högre stabilitet. Denna variant är bättre för nybörjare samt golfare som har mindre erfarenhet. Bladklubbor (eller muscle backs) är för den mer avancerade spelaren. Vikten har placerats i centrum vilket gör klubban mer svårspelad men ökar möjligheten att skruva golfbollen.

Prova dina järnklubbor

När du köper järnset är det viktigt att prova dina järnklubbor. Det finns idag superlättspelade eller lättspelade klubbor, medelsvåra eller svårspelade klubbor. En fördel är att prova järnklubbor som är lite svårare eller mer lättspelade för att få en känsla av vilka klubbor som passar din spelnivå bäst. Det finns alltid möjlighet att få en custom fitting där klubban kommer att skräddarsys för att passa din golfsving, spelnivå och kropp. En utprovare kommer att se till att dina klubbor kommer att ha rätt skafttyp (grafitskaft eller stålskaft), längd, och vikt.

Begagnade järnset

För nybörjare och hobbyspelare kan det vara billigare att köpa ett begagnat järnset. Vanligtvis är begagnade järnset betydligt billigare än nya set men du bör ändå vara vaksam på vilka klubbor du köper. I dag rekommenderas att inte köpa golfklubbor på Blocket utan satsa istället på att köpa ett järnset via exempelvis din golfklubb där du kan prova klubborna innan köp. Att köpa begagnat lönar sig mestadels om du hittar dyra klubbor till lägre pris medan billiga klubbor många gånger kan inhandlas (sprillans nya) till bättre pris vid rea. Nackdelen med att köpa begagnat är vanligen att klubborna är använda och kanske slitna.

Handicap

Handicap är en rekommendation och generalisering vid köp av klubbor. Bäst är att testa golfklubbor från olika modeller och kategorier innan du bestämmer dig för köp. Det gäller att hitta de klubbor som passar dig och din spelstil bäst. Att spelare med högt handicap bör spela med superlättspelade järnklubbor är inte helt sant. Om du som spelare har ett högt handicap men en flackare sving kan en klubba från den lättspelade eller medelsvåra kategorin vara bättre för dig.

Frågor och svar

Vilka järnklubbor består ett järnset av?

Svar: Ett komplett järnset består av järn 3, järn 4, järn 5, järn, 6, järn 7, järn 8, järn 9 samt PW (pitching wedge) och ibland även en SW (sand wedge). Vid köp av ett nytt järnset kan innehållet variera med klubbor från exempelvis järn 6 till PW plus SW eller järn 5 till PW och i bästa fall järn 3 till PW.

Måste damer spela med dam klubbor?

Svar: Damer måste inte spela med golfklubbor för damer. Man indelar klubbor i dam och herr för att göra det enklare för golfare att kunna hitta rätt klubbor. Det innebär inte att damer helt bör undvika att titta på modeller som är klassade som herrklubbor eller vice versa. Klubbor tillverkas inte efter kön eller handicap utan efter fart och sving. I slutändan gäller det att se till att klubbans skaft, längd, vikt och huvud är rätt för dig som spelare.

Bör jag prova järnklubbor innan köp?

Svar: När du köper golfklubbor är det viktigt att prova dina järnklubbor innan köp. Järnklubbor utgör normalt två tredjedelar av dina golfklubbor och är dessutom de mest mångsidiga och använda golfklubborna. Detta innebär att du kommer att använda järnklubbor i spelets alla olika delar.

Uppdaterad 2022-12-27