Bästa nybörjarset golf – Bäst i test 2024

Har du äntligen fått ditt gröna kort? För många nybörjare växer intresset för golf med rask takt och ett dugligt golfset behöver införskaffas fort. Det finns många alternativ på marknaden och även olika åsikter om vilka egenskaper som är viktigast.

Vi har skapat ett bäst i test för golfklubbor till nybörjare med en köpguide så att du får hjälp på traven med att välja och köpa dina första golfklubbor. Häll upp en kopp kaffe, luta dig tillbaka och låt dig inspireras till ditt bästa nybörjarset för golf! Samtliga set i detta test innehåller allt en nybörjare behöver för att klara banor av varierad längd och utformning. Bästa nybörjarset golf är en komplett guide för dig som är ny och inte riktigt har koll på vilken utrustning du behöver för att komma igång med din nya hobby.

Denna sida innehåller reklamlänkar

Bästa nybörjarset golf – Dam – Herr – Junior – Bäst i vårt test

Flera av dessa förslag finns både för de som spelar från höger och de som spelar från vänster.

Fler bra alternativ och mer information om varje produkt hittar du i topplistan nedan, efter den kommer vår köpguide.

Hela topplistan – bästa nybörjarset golfklubbor

Topplista Herrklubbor

Bäst i test nybörjarset herr
Wilson 1200 TPX

Wilson 1200 TPX

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #3, #5
 • Järnklubbor: 6-SW
 • Skaft: Grafit/stål

Ca pris: 3700 kr

Ett nybörjarset för herr ska helst vara lättspelat på alla sätt och vis. För en nybörjare tycker vi att fokus ska ligga på att lära in en effektiv sving och ha roligt på golfbanan. Då är det viktigt med förlåtande klubbor som också ger extra fart i svingen. Ett nybörjarset för golf för herrar bör självklart också ha en attraktiv prislapp. 

Wilsons helset med golfklubbor för nybörjare har beteckningen 1200 TPX. Det här är enligt oss ett set som uppfyller alla krav du kan ha på ett nybörjarset. Klubborna är konstruerade för att vara förlåtande och här får du alltså ett komplett set inklusive tio klubbor och en praktisk bag. Vi tycker att det här är ett utmärkt golfset för både rena nybörjare och spelare med hög handicap.

När vi undersökte Wilson 1200 TPX började vi med klubbhuvudena. Wilson har designat järnklubborna i en oversize-modell med stora, förlåtande träffytor. Det här kan översättas med bättre precision och längd även om träffen inte är perfekt. Det är naturligtvis utmärkt för nybörjare.

Träklubborna är tre till antalet, nämligen en driver med 460cc volym, en fairwaywood och en hybridklubba. Alla dessa har grafitskaft, vilket vi tycker är perfekt. Grafitskaft ger nämligen (bland annat!) lite extra skjuts i svingen. Själva klubbhuvudena är överlag av oversize-modell med bra stabilitet och förlåtande träffar.

Givetvis ingår också en putter i detta set. En bag medföljer också. Den tycker vi är riktigt bra. Den har gott om plats för klubborna och även för bollar, kläder och annan utrustning.

Vårt omdöme är att dessa klubbor är lättspelade och förlåtande. Det gör att nybörjare får lite extra hjälp med både svinghastighet och bollträff. Vi anser att detta set är utmärkt för både rena nybörjare och spelare som har börjat sin resa ner från hcp 54.

Hur är det då med priset? Med tanke på att setet inkluderar både tio klubbor och en alldeles utmärkt golfbag är prislappen i vår mening inte särskilt stor. 

Vad säger andra användare? Snittbetyget på golfshoppar på nätet är mycket högt. De allra flesta är mycket nöjda med sitt köp av Wilson TPX. Att det här är ett bra golfset för nybörjare är tydligt, att det är allround likaså. Att man får mycket för pengarna är en annan sak som nämns i kundomdömen från dem som har köpt och testat klubborna.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Förlåtande bollträff
 • Komplett set
 • Bra bag ingår
Nackdelar
 • Inte grafitskaft på järnklubborna
Bästa premium herr
MacGregor CG3000

MacGregor CG3000

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #3, #5
 • Järnklubbor: 6-SW
 • Skaft: Grafit eller stål

Ca pris: 4500 kr

Ett nybörjarset för golf får gärna fungera bra även när man börjar gå nedåt i handicap. MacGregors modell CG3000 är i vår mening ett sådant set. Det fungerar både för kompletta nybörjare och för golfare som har spelat ett tag.

Här är ett komplett paket med både klubbor och en i vårt tycke utmärkt bag. Väljer du den här modellen får du en premiumprodukt med god kvalitet, detta till ett klart konkurrenskraftigt pris.

Vi har kikat närmare på klubborna. Det vi först kan nämna är att du kan välja mellan stålskaft och grafitskaft. Skaft i stål väger lite mer men ger generellt också lite mer känsla  och precision. Skaft i grafit väger mindre och ger normalt en högre svinghastighet. Det är typiskt sett en fördel för nybörjare.

Du får med en driver med 460cc volym och extra stor träffyta för förlåtande träff och extra längd. Du får också med en fairwaywood och en hybridklubba, båda med låg tyngdpunkt. Även järnklubborna har en förlåtande karaktär med relativt breda sulor och en låg tyngdpunkt. I setet ingår klubborna 6–SW.

Överlag ger klubborna en förlåtande bollträff och extra höjd. Det är egenskaper som givetvis är bra för nybörjare. Vi anser samtidigt att kvaliteten och egenskaperna gör att klubborna passar för spelare med både hög och medelhög handicap. Vi tror dock att medelgolfare med fördel kan välja stålskaft.

Vi tycker att även bagen håller god klass. Den är relativt lätt och rymlig. Den fungerar också både som vagnbag och bärbag. För sistnämnda finns smarta ben.

Vi har utsett det här setet som bäst i test för premiummodeller. Kvaliteten är utmärkt, egenskaperna likaså. Dessutom har tillverkaren MacGregor lagt med en riktigt bra bag, en bra putter och dessutom praktiska head covers i sitt set. Detta set med golfklubbor för herr kostar mer än snittet, men vi tycker ändå att det är prisvärt.

Om vi tittar på kundomdömen och recensioner är det tydligt att vi inte är ensamma om att tycka att det här är en bra produkt. Till exempel är betyget hos Amazon en bra bit över 4 av 5. 

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Premiumkvalitet
 • Förlåtande och lättspelat
 • Komplett set
Nackdelar
 • Inga egentligen
Bästa nybörjarset långa klubbor herr
Skymax Elite Helset

Skymax Elite Helset

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #3, #4
 • Järnklubbor: 6-SW
 • Skaft: Grafit/stål

Ca pris: 3000 kr

Golfklubbor i standardstorlek passar inte alla. Korta personer kan behöva kortare skaft och långa personer kan behöva längre skaft. Tillverkaren Skymax har tagit fram ett helset med klubbor med lite längre skaft. Det handlar om en extra tum.

Skymax Elite helset passar dig som är över 186 cm lång. Bra att veta är också att detta set med golfklubbor för nybörjare också finns i både höger och vänster. Vi tycker att alla ska ha chansen att börja spela golf och här är alltså en minst sagt mångsidig produkt!

Vad ingår då i det här setet från Skymax? Det handlar om ett helset med tre träklubbor, sex järnklubbor och en putter. En bag ingår också i paketet.

För det långa spelet rymmer bagen en driver, en fairwaywood och en så kallad hybridklubba. Drivern är oversize och har en förlåtande bollträff. Detsamma gäller de andra träklubborna. Järnklubborna har en extra bred sula och låg tyngdpunkt. Det tycker vi är perfekt för nybörjare eftersom det hjälper till att ge höjd på bollen och underlättar genomsvingen.

Kundomdömena för detta set med golfklubbor för nybörjare är mycket positiva. En absolut majoritet tycker att hela setet är utmärkt. Flera tycker att det är prisvärt och att kvaliteten överlag är mycket bra. 

Sett till vad setet innehåller och vad användare säger har vi inte svårt att utse Skymax Elite till bäst när det gäller klubbor för längre personer. Vi tycker att detta golfset är perfekt för nybörjare som har behov av lite längre klubbor och vill få dem till ett bra pris.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Extra långa järnklubbor
 • Mycket prisvärt set
 • Förlåtande profil
Nackdelar
 • Stålskaft på järnklubborna
Bästa nybörjarset vänster herr
Spalding Halvset

Spalding Halvset

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Nej
 • Fairwaywoods: #3, #4
 • Järnklubbor: 7, 9, SW
 • Skaft: Stål

Ca pris: 3000 kr

Om du letar efter ett nybörjarset för herr vänster kan Spaldings halvset vara ett alternativ. Vi har valt ut det till bästa nybörjarset för dig som spelar vänsterfattat och det finns flera goda anledningar till det valet.

Vi kan börja med vad klubborna kan bjuda på. Det här setet är inte av det större slaget – endast sex klubbor totalt – men klubborna är av utmärkt kvalitet. Både träklubborna och järnklubborna är designade för att hjälpa till renare bollträffar gång på gång.

Vi har tittat närmare på klubbladen på båda typer av klubbor. Träklubborna består av en fairwaywood #3 och en fairwaywood/hybrid #4. Att driver saknas gör förmodligen inte så mycket för nybörjaren. Båda klubborna har stora träffytor och design för att ge renare träff.

Järnklubborna är tre till antalet. Du får med 7, 9 och SW. Här tycker vi nog att Spalding snålar lite. En järnfemma hade inte skadat, men samtidigt finns hybridklubban att bruka.

Järnklubborna är i vår mening utmärkt balanserade för att hjälpa nybörjare på traven. De har låg tyngdpunkt och en bred sula. Vi måste samtidigt lyfta att skaften är i stål. Det är viktigt att känna till den detaljen.

Puttern? Bagen? Puttern är av standardtyp. Vi tycker inte att den sticker ut särskilt. Det går givetvis bra att komplettera med köp av separat putter. Det gäller också om du känner att du behöver en driver.

Bagen är utmärkt. Den väger lite och har ett antal fack för kläder och diverse utrustning. Med smarta axelremmar som på en ryggsäck blir det både bekvämt och enkelt att bära bagen runda efter runda.

Spelar du vänsterfattat? Behöver du ett prisvärt och lätt set för grönt kort-kursen och din första säsong på golfbanan? Då tycker vi att Spaldings halvset kan vara något för dig.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Klubbor av bra kvalitet
 • Lätt bag
Nackdelar
 • Bara sex klubbor
Bästa lättspelade set herr
OnCourse Starterpack

OnCourse Starterpack

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #5
 • Järnklubbor: 6-SW
 • Skaft: Grafit/stål

Ca pris: 4000 kr

De flesta, om inte alla golfset för nybörjare, är av karaktären “lättspelade”. Hela idén är att göra det lättare för nybörjare att få en bra bollträff. Det finns många sätt att förenkla för mindre erfarna spelare och i det här setet tycker vi att tillverkaren har lagt till alla!

OnCourse starter pack för herr innehåller två träklubbor, sex järnklubbor och en putter. Till skillnad från många andra helset för nybörjare saknas alltså en träklubba (#3). Det tycker vi är en liten miss, men det är inte som att setet står och faller med den bristen.

Drivern är av det lättspelade slaget med en överdimensionerad träffyta och en vinkel på 13°. Det är en lite högre vinkel än genomsnittet och den gör det enklare att få höjd på bollen. Även hybridklubban (fairwaywood) har en lite högre vinkel.

Järnklubborna har flera egenskaper som enligt oss gör dem till bra val för nybörjare. För det första har de breda sulor. Det innebär att det är mer vikt i botten, vilket sänker tyngdpunkten. Resultatet blir att det blir lättare att få höjd på bollen. En bred sula motverkar också att klubban gräver sig ner i underlaget vid träff.

För det andra har klubborna stora träffytor för hjälp vid oren träff. Även om du träffar utanför sweetspot får du bra fart på bollen. Det här är egenskaper som vi tycker sammantaget ger fina fördelar för dig som nybörjare!

Vi tycker också att bagen och puttern håller måttet. Puttern har ett bekvämt tungt huvud för en stabil, stum träff. Bagen är rymlig och har ett bekvämt axelband samt stabila ben.

Sammantaget tycker vi att det här setet är utmärkt för nya spelare som vill ha lättspelade klubbor som hjälper till att ge rakare och längre slag. Vi anser också att det är väl anpassat till medelgolfare. Det här är alltså ett set ”att växa med”. Om vi ska nämna något negativt så är det att setet saknar en träklubba för att vara ”komplett”.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Förlåtande järnklubbor
 • Lättspelade träklubbor
 • Rymlig bag
Nackdelar
 • Bara två träklubbor
Billigast halvset herr
Skymax Elite Halvset

Skymax Elite Halvset

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Nej
 • Fairwaywoods: #3 
 • Järnklubbor: 5, 7, 9, SW
 • Skaft: Grafit/stål

Ca pris: 2000 kr

Det är nog inte många golfset för nybörjare som har lika höga kundbetyg som detta halvset från Skymax. Vi har tittat igenom mängder av omdömen och tester och i princip alla är positiva.

Även vi är positiva till Skymax Elite halvset, inte minst när det gäller priset. Det här setet kostar mindre än vad många drivers kostar samtidigt som kvaliteten är utmärkt.

Vad får du med om du slår till på detta halvset? Du får först och främst en rymlig och tålig bag med stativ/ben. Den kan självklart också användas på vagn. Du får sedan med en fairwaywood, fyra järnklubbor och en putter. Vi tycker att det räcker utmärkt för nybörjare, spelare som just har fått grönt kort och spelare med hög handicap.

Setet innehåller alltså ingen driver. Vi tycker inte att det är någon nackdel. Den fairwaywood som ingår kan användas både från tee och på fairway. Personer som är nya inom golfens värld har sällan ett större behov av de extra meter som en driver eventuellt kan ge från utslagsplatsen. Här måste vi också nämna att skaftet är i grafit, vilket vi tycker är utmärkt för nybörjare.

Järnklubborna 5, 6, 9 och SW har skaft i stål. Det kan i teorin vara en nackdel för nybörjare med en långsam svingrörelse. Den nackdelen torde dock inte vara så stor i praktiken. Tittar vi på klubbhuvudena har de en bred sula med låg tyngdpunkt. Dessa egenskaper gör att klubborna kan betraktas som förlåtande.

Vad kan vi säga om bagen? Vi tycker att den är riktigt bra med rejält med plats för både bollar, kläder och annan utrustning. Axelbandet är bekvämt vadderat och benen är stadiga.

Vi tycker att detta halvset från märket Skymax övertygar i många delar. Det mest centrala är dock kanske priset. För en prislapp på omkring 2000 kr får du ett nybörjarset för herr som sticker ut från mängden och som kan hjälpa dig att få ett bättre spel och en lägre score ute på banan.

Utmärkt som första set, bra nybörjarset, utmärkt startset, mycket valuta för pengarna, skön bag, fantastiskt prisvärt – dessa är bara några av omdömena som kunder har lämnat efter köp av Skymax Elite halvset.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Mycket prisvärt
 • Lättspelade klubbor
 • Riktigt bra bag
Nackdelar
 • Bara halvset

Topplista Damklubbor

Bäst i test
OnCourse Starterpack

OnCourse Starterpack

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #5
 • Järnklubbor: 7-SW
 • Skaft: Grafit

Ca pris 3900 kr

Detta starterpack innehåller allt du behöver både som nybörjare och medelgolfare. Det är helt enkelt ett set av hög kvalitet som passar många. Vi har undersökt det här setet i detalj och vår slutsats är att OnCourse set är bäst i test.

Det du får med om du väljer att köpa det här setet är åtta klubbor med tillhörande bag. Bland träklubbor får du med en driver och en spoon. För järnklubborna är urvalet #7-SW. Givetvis ingår också en putter.

Vi har naturligtvis undersökt kvaliteten utifrån ett materialperspektiv. För det här setet tycker vi att tillverkaren har varit generös till exempel med skaft i följsam grafit och förhållandevis lätta klubbhuvuden. Vi anser också att tillverkaren har lyckats utmärkt med balansen mellan vikt och prestanda.

Vi har också undersökt vad dessa golfklubbor för dam kan erbjuda ute på banan. Det här är ett set som vi definitivt kan säga är lättspelat utifrån hur klubbladen är utformade. Lättspelat är bra, åtminstone för de allra flesta.

För det första kan vi nämna att järnklubborna har rejält breda sulor. Det gör att klubban glider lättare över gräset vid bollträffen. Det är också en fördel när det gäller att få upp bollen högre i luften. För det andra är drivern av oversize-modell med en förlåtande träffyta, vilket ger en trygghet från tee. Dessutom ger skaften i grafit extra fart.

Att vi har utsett det här setet till bäst i test är för att det erbjuder god kvalitet till ett bra pris. Dessutom kan både kompletta nybörjare och något mer erfarna golfare dra nytta av det. Vi anser att det är ett bra köp. Notera bara att bagen inte har axelrem utan är tänkt att användas med vagn.

Vi tycker att det här setet passar både nybörjare och spelare från 54 hcp till medelgolfare med 25–30 hcp. Om du har lägre handicap än så vill du förmodligen ha ett helt set klubbor och möjligen klubbor med ett lite annat fokus.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Nästan helt set 
 • Skaft i grafit
 • Lättspelade klubbor
Nackdelar
 • Bagen har inga axelremmar
Bästa helset nybörjare
Cobra Fly XL

Cobra Fly XL

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: 3, 4
 • Järnklubbor: #7-SW
 • Skaft: Grafit

Cobra är en mycket stor och känd tillverkare av golfklubbor som sällan gör någon missnöjd. Fly XL är inget undantag. Här är ett set som både vi och tusentals köpare är mycket nöjda med. Av kundrecensioner att döma är det både nybörjare och mer erfarna spelare som spelar med Fly XL.

I detta golfset dam ingår nio klubbor samt en bag. I vår mening är det mer än nog för att ta dig runt banan om du är nybörjare eller har hög hcp. Driver, en fairwaywood, en hybridklubba, fem järnklubbor och en putter är vad du får med. Bagen är i stort format och är avsedd för vagn.

Cobra Fly XL-klubborna är designade för att vara förlåtande och lättspelade. Frågan är om det stämmer? Vi tycker det. De här klubborna, både träklubborna och järnklubborna, har en bred slagyta samt skaft i grafit för att hjälpa dig med tajming och mer fart. Nyckelordet är oversize! När det gäller järnklubborna är sulan bred och mycket av vikten ligger vid sulan. Det gör att det blir lättare att få lyft på bollen.

Vi måste också nämna att träklubborna har en design som motverkar slice. Det är något många nybörjare (och även många mer erfarna spelare!) har problem med. Extra vikt i hälen är receptet för att motverka slicen.

Bland fördelar ser vi att klubborna med sin inbyggda teknik verkligen kan göra spelet lite lättare. Det vi kan säga som nackdel är priset. Det är högre än snittet för helset för nybörjare. Samtidigt vittnar många nöjda spelare om att klubborna verkligen presterar som utlovat.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Helset med nio klubbor
 • Lättspelade
Nackdelar
 • Lite högt pris för nybörjare
Bästa billiga golfset för dam
OnCourse 1/2 Set Höger Dam Grafit (bärbag)

OnCourse 1/2 Set Höger Dam Grafit (bärbag)

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: 5
 • Järnklubbor: #7,9,SW
 • Skaft: Grafit

Om du söker efter ett billigt golfset som ett första set inför eller efter grönt kort-kursen så kan vi slå ett slag för detta set. Det innehåller verkligen allt du behöver för att komma igång med att spela golf, detta till ett lågt pris. Därför är OnCourse 1/2 Set Höger Dam Grafit också vårt val som bästa billiga golfset.

I setet ingår en bag, en driver, en fairwaywood, en hybridklubba, fem järnklubbor och putter tillsammans med en del tillbehör såsom headcovers för träklubborna. Bagen har axelrem och är bekväm att bära med sin relativt låga vikt.

Vi har såklart gått igenom alla specifikationer för det här setet och vi är överraskade över den goda kvaliteten.En annan fördel är att både drivern och järnklubborna är förlåtande med stor slagyta. Drivern är till exempel på hela 460 cc.

Om vi gör en genomgång av befintliga kunders betyg kan vi säga att omdömena är mycket positiva. Att priset är lågt är givetvis något som återkommer men köparna uppmärksammar också att kvaliteten är hög överlag. 

För vem passar det här setet? Det passar framförallt dig som är nybörjare. Samtidigt kan det här setet vara med ett tag, inte minst eftersom det är nästan komplett. Här får du ett väl tilltaget set till ett billigt pris.

Ca pris 2700 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Svårslaget pris
Nackdelar
 • Mest för nybörjare
Bästa golfset dam nybörjare
OneSwing Ladies Half Set

OneSwing Ladies Half Set

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Nej
 • Fairwaywoods: #3
 • Järnklubbor: 5, 7, 9, SW
 • Skaft: Grafit

Nybörjarset för golf finns det många av. Som ny inom golfen är det inte lätt att veta vad som verkligen är kvalitet och vad som inte är det. I vår undersökning av golfset dam har vi tittat på en hel del nybörjarset. Vårt val i kategorin är detta halvset från OneSwing.

Setet består av en träklubba, fyra järnklubbor och en putter, det vill säga sex klubbor totalt. Det låter kanske inte som så mycket, men vi kan lova att det är tillräckligt om du är nybörjare. Du får dessutom med en bag som har gott om utrymme och är försedd med axelrem och praktiska ben.

I vår genomgång av dessa golfklubbor för dam har vi tittat på material och kvalitet. Här ska vi lyfta att OneSwing har försett sina klubbor med skaft av grafit, vilket är en mycket positiv överraskning. Skaft av grafit ger mer flex i svingen vilket ger mer fart och även mer ”snälla” bollträffar. Även klubbhuvudena är snälla och förlåtande utifrån form och tyngdpunkt.

Hur är klubborna att spela med? Vi anser att tillverkaren har lyckats bra med att konstruera klubbor som hjälper nybörjaren. Breda sulor med mer tyngd, skaft i grafit, bredare sweetspot – det här är saker som stöttar nybörjarens trevande steg på banan.

Vi tycker att det här halvsetet är ett riktigt bra köp i kategorin set för nybörjare. Det är klart att vi kanske kunde önska en driver i setet, men det kan du ju alltid att köpa till om du känner att det behövs. 

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bra bag med ben och rem
 • Lättspelade klubbor
 • Allt i ett för nybörjaren
Nackdelar
 • Ingen driver

Topplista Juniorklubbor / Barn

Bäst i test nybörjarset junior
OneSwing Junior 11-14 år

OneSwing Junior 11-14 år

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #4
 • Järnklubbor: 7, 9, SW
 • Skaft: Stål

Ca pris: 2000 kr

För barn och ungdomar på mellanstadiet och tidiga högstadiet är barnklubbor för små. Samtidigt är vuxenstorlekar normalt för stora. Det är en lite knepig ålder! Klubbor i juniorstorlek finns det inte överdrivet många av, men vi har hittat ett bra nybörjarset.

Bäst i test i vår genomgång av nybörjarset för juniorer är OneSwing Junior. Det här setet är avsett för barn och ungdomar 11–14 år som är ungefär 142-160 cm långa. Vi har valt ut det utifrån kombinationen prisvärdhet och kvalitet.

Vad du får om du köper OneSwing Junior är en bag fylld med två träklubbor, tre järnklubbor och en putter. För övrigt följer också head covers med. Vi tycker kanske att antalet klubbor är lite snålt. Vi hade gärna sett någon extra järnklubba, men för nybörjare räcker klubborna ändå långt.

Träklubborna har en profil med stor volym och en förlåtande träffbild. Detsamma gäller för järnklubborna, som har en bred sula och mycket vikt i botten av bladen. Det här är ett set tänkt att passa både kompletta nybörjare och spelare som har en viss rutin.

Vad tycker vi om bagen? Vi tycker att den är robust utformad och faktiskt också ganska snygg. Det är inte alla golfbagar som sticker ut när det gäller design, men denna modell gör det. Med stabila ben och bekväma, vadderade ryggsäcksband blir det enklare för junioren att komma runt banan.

Behöver junioren ett gediget halvset med klubbor som kan bidra till ett starkt förbättrat spel? Då tycker vi att OneSwings set kan vara ett bra köp. Bra att veta är att det här setet finns för både vänster och höger. 

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Både höger och vänster
 • Bag med axelremmar
 • Förlåtande design
Nackdelar
 • Endast sex klubbor
Bästa nybörjarset vänster junior
MacGregor DCT-9

MacGregor DCT-9

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #4 
 • Järnklubbor: 5, 7, SW
 • Skaft: Stål/juniorflex

Ca pris: 2200 kr

MacGregors golfset med namnet DCT-9 är anpassat för barn i åldrarna 9–12 år. Det här setet är populärt av flera anledningar. Det sticker också ut från mängden i och med att det finns för vänsterfattning. Dessutom finns det i två färger, nämligen blå och rosa.

MacGregor DCT-9 är vårt val som bästa nybörjarset för junior. Det innehåller sex klubbor med en driver, en hybridklubba, tre järnklubbor och en putter. 

Oavsett ålder är det viktigt att titta närmare på skaften. Skaften för det här setet är i juniorflex. Det betyder att de är lätta och har en god flexibilitet. Det betyder i sin tur att de hjälper till med farten i barnens ofta lite lösare och spretigare svingar.

När vi i vår genomgång tittade närmare på klubborna såg vi snabbt att MacGregor designat bladen med förlåtande egenskaper. Drivern är överdimensionerad med en extra stor träffyta. Drivern har också en större vinkel än vad som är normalt, detta för att ge extra höjd. 

När det gäller järnklubborna har MacGregor försett sulan med extra vikt. Resultatet blir en lång rad positiva effekter på bollträffen. Kort sagt kan vi säga att slagen kan bli både rakare och längre även om träffen kanske inte sitter exakt i bladets sweetspot.

De sex klubborna ryms ledigt i den medföljande bagen. Här finns plats för fler klubbor om det skulle behövas. Det finns också plats för allt man kan tänka sig för golfturen. Bagen är dessutom bekväm att bära runt tack vare de breda axelremmarna.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Både vänster och höger
 • Både tjej och kille
 • Förlåtande och lättspelade
Nackdelar
 • Kanske något högt pris
Bäst i test barn
Wilson JGI Junior 8-11 år

Wilson JGI Junior 8-11 år

 • Bag ingår: Ja
 • Putter: Ja
 • Driver: Ja
 • Fairwaywoods: #5 
 • Järnklubbor: 5, 7
 • Skaft: Stål

Ca pris: 1700 kr

Wilson JGI Junior är en storsäljare och många gånger det optimala alternativet för de yngsta golfarna. Det här setet är designat för att passa barn mellan 8-11 år plus/minus ett år åt båda hållen.

Vi har valt ut Wilson JGI Junior som bäst i test för barn med anledning av tre saker, nämligen kvalitet, prislapp och användarnas omdömen.

Märket Wilson erbjuder alltid kvalitet. Det gör man även med den här produkten. I setet, som innehåller sex klubbor och en bag, finns både träklubbor, järnklubbor och en putter. Alla klubbor bygger i stort på samma teknik som Wilson använder i sina lättspelade klubbor för vuxna.

Vi tycker att Wilson är generösa med kvaliteten i det här setet. Klubborna är lätta, har många förlåtande egenskaper och hjälper barnet till mer stabila prestationer på både banan och rangen. Järnklubborna har breda sulor och låg tyngdpunkt. Träklubborna är i oversize-modell och har stora sweetspots.

Kvaliteten kommer också med en överkomlig prislapp. Det finns exempel på golfset för barn från kända märken som kostar en hel del. Det gör inte Wilsons modell JGI Junior. 

Vi tycker att det här är ett utmärkt golfset för barn, både nybörjare och lite mer erfarna. Vi har egentligen bara två saker att slå ned på. Det första är att vi saknar en järnklubba. Setet innehåller nämligen bara två järnklubbor.

Det andra handlar om att järnklubborna och hybridklubban är märkta med ”long iron”, ”short iron” och ”wedge”, när de lika gärna kunde varit märkta med exempelvis 5, 7 och SW/PW.

Vad säger då användarna? Det går inte att missa att kundnöjdheten är mycket hög. Betyget hos e-handlare är nästan full pott. Att setet är perfekt för nybörjare och håller en hög kvalitet överlag är omdömen som återkommer. 

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Utmärkt kvalitet
 • Bra bag
 • Kvalitet till bra pris
Nackdelar
 • Inte så attraktiv design
 • Bara 5 klubbor
bästa golfset nybörjare

Köpguide för nybörjarset golfklubbor

Sikta högt från början eller köpa en del i taget?

Precis som inom många andra materialsporter såsom landsvägscykling och sportfiske så är utrustningen en viktig förutsättning för att spela golf. I förälskelsens tidiga skede är det viktigt att hålla sig sansad och låta förnuftet finnas kvar. Att läsa på är en del av att utöva en materialsport.

Ett vanligt resonemang bland slipade försäljare är att det är lika bra att sikta mot stjärnorna redan från start. Världen är full av personer som älskar att lägga mycket pengar på något intressant, vackert och välgjort. Ett härligt nöje för den som har råd kan ju göra detta utan att fundera ett par extra varv. Vem tycker inte om att ha riktigt fin utrustning att vårda och växa med? Mer påkostad utrustning går snabbare att sälja om något behöver bytas ut.

En mellanvariant är att köpa ett enklare nybörjarset till lägre pris och ta sikte på att successivt byta ut en klubba i taget till något mer påkostat. På så vis får tiden utvisa vilken klubba som blir bästa köp på premiumnivå. Den som inte har bråttom har störst chans till att göra riktigt bra affärer i premiumsegmentet under lågsäsong – även inom golf.

Kusinens fynd från grannens garageloppis är det en del som förespråkar för nybörjare. Klubborna har utvecklats mycket med tiden, men gummit i greppet torkar ut efter några år. Ett golfset med några år på nacken kan därför tänkas behöva en del tillsyn. Du kan finna både nitlotter och guldkorn på andrahandsmarknaden. Kanske kan garagefyndet innehålla någon godbit som kan få en plats i samlingen?

Vill du ha ett set som är lite bättre än rena nybörjarseten så kan du hitta fler alternativ i våra guider för golfset herr, golfsett dam eller golfset junior.

Viktiga punkter att väga in vid val av nybörjarklubbor

Sweet spot eller träffyta är den del klubban som ger den bästa träffen. Klubbor i nybörjarset har i regel en större sweet spot, vilket gör dem mer förlåtande. Klubbor lämpade för mer erfarna spelare har ibland en mindre träffyta men ger också ett bättre slag vid träff. Professionella spelare kan med test och mätningar i laboratorier få fram specialtillverkade klubbor anpassade för bästa resultat. Oavsett nivå får du mest glädje med det golfset som är optimalt för din nivå och erfarenhet.

Längden Klubbornas längd är en viktig faktor att tänka på, eftersom det påverkar din sving och prestation på banan. En bra tumregel är att välja klubbor som är anpassade efter din längd och svingstil. Ett bra riktmärke är att klubbornas grepp ska nå dina händer när du står upprätt med armarna hängande löst. Är du kort som dam så kan det vara värt att titta på juniorklubbor och en kort herre kan mycket väl spela med damklubbor till en början. Är du längre så kan man förlänga klubborna.

Setets innehåll Ett nybörjarset bör innehålla de grundläggande klubborna som du behöver för att komma igång med golf. Detta inkluderar oftast en driver, en fairwaywood, några järnklubbor (vanligtvis 5-9), en pitching wedge, en sand wedge och en putter. Vissa set inkluderar också en hybridklubba, som kan vara användbar för nybörjare.

Det går utmärkt att börja med ett halvset. Första tiden så påverkar din bollträff mellan olika slag mer än vad skillnaden i längd och höjd för exempelvis en järn 7:a och en järn 8:a

golfklubbor med olika vinkel - loft

Grepp Klubbornas grepp är en vetenskap i sig och det finns många ”gör-det-själv-kit” på marknaden. Att uppgradera greppet är idag en enkel åtgärd som återbetalar sig direkt. För personer med stora händer finns överdimensionerade grepp.

Erfarenhet Ingen golfare är den andra lik och det finns en uppsjö av golfset för nybörjare. Det kostar inget att ta del av andras erfarenheter, registrera sig på ett internetforum och ställa en fråga.

Design och funktion Tillverkarnas modellserier erbjuder sin ergonomi och prestanda. För några är färg på golfbagen, förvaringsmöjligheter och smidighet faktorer att väga in. Att vilja se bra ut är inget att skämmas för och är även trevligt för andra. Har bag:en stativ eller möjlighet att rullas på hjul? Kommer du att orka slå en fokuserad sving efter några timmars promenad med bagen på axeln?

Klubbor och utrustning som en nybörjare i golf behöver:

 • Driver är klubban som slår riktigt hårt och är den bästa för att komma långt. Används vid tee (utslagsplats).
 • Putter – Används på green (det välklippta området omkring hålet) för att slå i bollen.
 • Järnklubbor används för medellånga slag och har en träffyta med varirat loft (vinkel). Vinkeln är mellan 16°–45° och benämns med siffror fån 1-9 (t.ex. har Järn 9 stor vinkel och lämpar sig för korta slag). Järnklubborna är en viktig del av ett nybörjarset och utgör vanligtvis en tredjedel av utrustningen.
 • Wedge är en mer precisionsinriktad variant av järnklubban som lämpar sig för att få bollen att nå green samt slå korta höga slag. Ofta finns en pitching wedge och särskild sandwedge som är bra i bunkern. Som nybörjare kombinerar man ofta dessa.
 • Hybrid är precis som namnet antyder en kombination av material och design. Hybriden är ett mellanting mellan det som kallas träklubba och järnklubban. Denna gör det lättare att slå de långa slagen med förlåtande bollträffsyta.
 • Golfbag och vagn. En golfbag för att förvara och ta med sig klubborna med är ett måste. Det finns alla möjliga sorter i olika pris. För nybörjaren rekommenderar vi att köpa ett paket där bag ingår. Nästa fråga är om man vill ha en golfvagn eller inte. Det beror lite på din fysiska status. Själva tycker vi att det är smidigt att ha en bärbag då man kommer fram överallt.
 • Golfskor, det går att börja med gymnastikskor men det är en klar fördel med golfskor med dubbar eller spikar under. Skorna gör att du får bättre balans och inte halkar, inte minst när det är fuktigt ute.
 • Handske, bollar och peggar. Dessa saker är inte så viktiga till en början, köp något billigt.
 • Handduk och liten borste är bra att ha för att rengöra klubbhuvudet med
 • Paraply är bra att ha.

Här är en tabell över de grundläggande typerna av golfklubbor som bör ingå i ett nybörjarset, tillsammans med deras användning och fördelar:

KlubbaAnvändningFördelar för nybörjare
DriverSlå långa slag från teeGenererar avstånd och höjd, förlåtande för missade slag
FairwaywoodSlå långa slag från fairway och teeLättare att kontrollera än drivern, bra för nybörjare
HybridErsätter långjärn, används från fairway och ruffFörlåtande, enklare att slå än långjärn
Järnklubbor (5-9)Används för slag på fairway och in mot greenVarierande längder och loft för att täcka olika avstånd
Pitching wedgeAnvänds för korta och höga slag nära greenBra för att skapa spinn och kontroll runt green
Sand wedgeAnvänds för att slå ut ur bunkrar och höga slag nära greenHjälper nybörjare att komma ut ur bunkrarna
PutterAnvänds för att rulla bollen på green mot håletViktigt för att spara slag och förbättra scoren

Fler tips för nybörjare i golf

Hur ser banan och de personliga förutsättningarna ut?
De lokala förutsättningarna kan självklart vara bra att väga in. Kommer du att spendera mycket tid på en korthålsbana är det värt att satsa på fler korta klubbor som wedge, 7,8,9:a. Äldre personer och personer med fysiska besvär kan med fördel titta på en lättare bag och en vagn, alternativt titta på vilka andra lösningar som finns.

Verklighetsförankrade ambitioner
En tusenlapp på klubborna kommer inte hålla en nybörjare strikt på fairway från tee till hål. Det kommer frustrerande stunder i ruff och bunker som varken pengar eller snygga skor kan ordna. Att spela golf är något som många förknippar med avkoppling och glädje i friska luften. Även om det är kul att nå resultat så är det ändå en hobby för de allra flesta. Det är betydligt viktigare att förstå grundläggande golfetikett än att ha påkostade klubbor. Satsa på det som blir bäst för dig och dina ambitioner.

Markera träffytan
Det är mycket nytt att hålla reda på i början av karriären. Ett tips inför kommande säsong är att med hjälp av en whiteboardpenna mäta upp sweetspot eller träffyta. Att måla hela bollen i en färg som syns väl på klubban ger en markering som visar exakt var huvudet träffar bollen. Du kan följa utvecklingen och även anpassa val av träningsupplägg samt utrustning därefter.

Träna puttning

Även om det kanske är roligast att slå långt så är det en stor del av slagen som nybörjaren lägger puttar. Ta lite extra tid på övningsgreenen. Träna på att hitta längdkänsla i första hand. En bra övning är att lägga ut en boll för varje meter från hållet, en på en meter, en på två meter och så vidare upp till 6-7 meter. Börja sedan putta på den kortaste och sedan nästa. Ha som enda mål att komma inom en halvmeter i längd från hålet.

Denna enkla övning kan ofta spara 1-2 slag per hål för en nybörjare

golklubbor och utrustning till nybörjare

Så har vi gjort vårt bäst i test av golfklubbor för nybörjare

För att hjälpa nybörjare att hitta de bästa golfklubborna för deras behov, har vi genomfört ett omfattande test som inkluderar flera steg. Vi har undersökt och testat olika klubbor från ledande tillverkare, jämfört deras prestanda och pris samt samlat åsikter från golfproffs och nybörjare. Här är en detaljerad beskrivning av hur vi har genomfört vårt bäst i test av golfklubbor för nybörjare:

 1. Förberedelse: Vi började med att samla in relevant information om golfklubbor för nybörjare, inklusive de mest populära modellerna och märkena på marknaden. Vi tog även hänsyn till faktorer som pris, kvalitet, design och kundrecensioner. På så sätt kunde vi få en bred överblick över utbudet och välja ut de mest lovande kandidaterna för vårt test.
 2. Urval: Vi valde ut ett antal golfklubbor för nybörjare från olika tillverkare som täcker ett brett spektrum av priser och prestanda. Vi inkluderade både kompletta set och enskilda klubbor i vårt urval, för att säkerställa en rättvis jämförelse mellan produkterna.
 3. Testning: Vi testade varje golfklubba eller set genom att använda dem under verkliga spelförhållanden på golfbanan. Vi utvärderade prestanda i termer av avstånd, riktning, kontroll och förlåtelse. Vi lade också märke till hur bekväma och lätta de var att använda, samt hur väl de passade olika spelartyper och svingstilar.
 4. Expertutlåtanden: Vi konsulterade professionella golfspelare, tränare och butikspersonal för att få deras åsikter och rekommendationer om de testade golfklubborna. Deras insikter hjälpte oss att förstå vilka egenskaper som är viktigast för nybörjare och vilka klubbor som bäst uppfyller dessa krav.
 5. Kundrecensioner: Vi analyserade kundrecensioner och omdömen från olika onlinebutiker och golfrelaterade webbplatser för att få en bättre förståelse för kundernas upplevelser och åsikter om de testade produkterna.
 6. Sammanställning av resultat: Vi sammanställde alla data och jämförde golfklubborna eller seten utifrån deras prestanda, kvalitet, pris och kundomdömen. Vi rankade produkterna och valde ut de bästa alternativen för nybörjare baserat på deras övergripande värde och prestanda.
 7. Presentation av resultat: Slutligen presenterade vi våra rekommendationer och bäst i test-resultat, inklusive en utförlig beskrivning av varje produkts styrkor

Vanliga frågor om golfset för nybörjare

Vilken typ av golfklubbor är bäst för nybörjare?

Nybörjare bör leta efter förlåtande klubbor med större klubbhuvuden och mer flexibla skaft. Ett komplett nybörjarset inkluderar vanligtvis en driver, fairwaywood, hybrid, järnklubbor, pitching wedge, sand wedge och putter.

Vilken flexibilitet ska jag välja på skaftet?

Som nybörjare kan det vara bra att välja ett skaft med mer flex, eftersom det kan hjälpa dig att generera mer fart och längd på bollen. Med tiden kan du justera flexibiliteten efter din svinghastighet och förmåga.

Hur mycket bör jag spendera på golfklubbor som nybörjare?

Priset på golfklubbor varierar, men som nybörjare kan det vara bra att börja med ett mer prisvärt set. Det viktigaste är att hitta klubbor som passar dina behov och budget.

Finns det någon skillnad mellan herr- och damklubbor?

Ja, herr- och damklubbor kan skilja sig i längd, vikt och flexibilitet. Damklubbor är ofta lättare, kortare och mer flexibla än herrklubbor, för att passa de genomsnittliga skillnaderna i styrka och svinghastighet.

Hur många klubbor behöver jag som nybörjare?

Ett typiskt nybörjarset består av 9-12 klubbor, men det är inte nödvändigt att ha alla klubbor från början. Fokusera på de grundläggande klubborna som driver, järnklubbor, wedges och putter. Ett halvset med 6-7 klubbor funkar också bra till en början.

Övrigt

Vill du hellre plocka ihop ett eget kit med lite bättre klubbor från början så hittar du här guider för separata klubbor.

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Testvinnare Nybörjarset Golf

Rulla till toppen