Bästa puttmattan Köpguide & Bäst i Test 2024

bästa puttmattan i test hos perfektgolf

Oavsett om du är en professionell golfspelare eller bara en entusiastisk nybörjare som vill finjustera ditt kortspel, är en puttmatta en ovärderlig investering. Inte bara tillåter de dig att praktisera när och var som helst, men de kan också förbättra ditt självförtroende och din prestation på golfbanan. Medan många puttmattor lovar en riktig grönyteupplevelse, varierar de avsevärt i kvalitet, design, och pris.

Vår köpguide till ”Bästa Puttmattan” är ämnad att hjälpa dig att navigera genom detta omfattande utbud. Vi kommer att belysa de bästa puttmattorna på marknaden och granska varje produkts styrkor och svagheter. Dessutom kommer vi att erbjuda tips för vad du ska leta efter när du väljer en puttmatta, från material och storlek till extra funktioner som kan bidra till att förbättra din puttning. Oavsett din skicklighetsnivå eller budget, kommer denna guide att hjälpa dig att hitta den perfekta puttmattan för dina behov. Välkommen till vår köpguide och bäst i test för puttmattor!

Denna sida innehåller reklamlänk

Bäst i Test Puttmattor – Snabblistan

Bästa puttmattan – Hela topplistan

Bästa paket
PuttOUT Academy Studio

PuttOUT Academy Studio

 • Storlek: 240 x 50 cm
 • Undulerad: Nej
 • Antal hål: 1

Ca pris: 1800 kr

Puttning är ju lite av en vetenskap och med det här paketet med utrustning, hjälpmedel och verktyg får du alla möjligheter att forska om och utveckla din puttsving. Vi har testat flera paket för puttmattor och det här är vårt val som nummer ett.

Vad får du om du köper det här paketet? Först och främst får du med en puttmatta. Den har en mängd markeringar för tempo och sikte för att du ska kunna träna på bästa sätt.

Med i paketet finns också en innovativ ramp, som fungerar som hål. Det gäller att dina puttar sitter perfekt för att bollen ska sitta. Det här hjälpmedlet tycker vi är riktigt smart. Med rampens hjälp kan du träna på tempot i dina puttar på ett nytt sätt!

Det finns mer i paketet, nämligen ett set med spegel, magnetiska klossar och en båge. Med de här hjälpmedlen har du alla möjligheter att nöta in den perfekta puttsvingen var du än befinner dig.

Vad tycker vi om det här paketet totalt sett? Vi tycker att alla tre delar var och en för sig kan göra underverk för puttningen. Om du använder och tränar med alla tre kan du  förmodligen förbättra ditt spel ännu mer. Kom ihåg att det är puttarna på 1–3 meter som ofta är avgörande ute på banan!

Vi måste också säga något om priset. Vi är faktiskt imponerade över hur mycket kvalitet du får för pengarna. Om du ändå är ute efter en puttmatta, varför inte se till att du får fler hjälpmedel nästan på köpet?

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • 3 i 1-produkt
 • Hög kvalitet i alla delar
 • Riktigt bra pris
Nackdelar
 • Ingen undulering i mattan
Bäst i test
Wellputt Mat 4 M

Wellputt Mat 4 M

 • Storlek: 50 x 400 cm
 • Undulerad: Nej
 • Antal hål: Inga

Ca pris: 2000 kr

Bra puttning handlar bland annat om svingens stabilitet, riktning, tempo och hastighet. Allt detta kan du träna med mattan Wellputt Mat 4 M! Att den är så mångsidig och verkligen ger möjlighet till bättre puttar gör att den är vårt val som bäst i test.

Vad får du om du köper den här produkten? Du får en puttmatta och tillgång till en app med en mängd övningar för bättre puttning. Det kanske låter lite med tanke på priset, men mattan och appen kan vara receptet för betydligt färre puttar per runda.

Vi kan börja med att berätta om själva spelytan. Den är generösa 4 meter lång och 50 centimeter bred. På ytan, som är i högklassigt konstgräs, finns mängder av zoner och linjer. Med hjälp av dessa kan du förbättra uppställningen samt träna på att sikta bättre och även bli bättre på att anpassa längden på dina slag.

Du kan använda mattan som den är, men den kommer bäst till sin rätt tillsammans med appen. Här finns 50 stycken övningar för nybörjare, avancerade och proffs. 

I vårt test är den här produkten den som vi tycker har störst potential att verkligen bidra till lägre scorer. Med Wellputt kan du träna seriöst med övningar som är framtagna för att ge resultat. Dessutom är den här modellen den längsta fristående puttingmattan i vårt test.

För vem passar den här modellen? Vi tycker att Wellputt kan passa medelgolfare och spelare med lågt handicap som vill ta nästa steg i puttningen. Mattan är perfekt för att träna puttar på mellan 1–4 meter och alla som spelar golf vet att dessa längder är de som är avgörande.

Om vi ska nämna någon nackdel så är det kanske priset. Omkring 2000 kr kan säkert upplevas som mycket för en puttmatta för golf med tillhörande app, oavsett hur hög kvaliteten är. Du får helt enkelt göra en avvägning.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Främsta mattan på marknaden
 • App med 50 övningar
 • Träna precision och tempo
Nackdelar
 • Kan upplevas som dyr
Bästa simulator
EXPUTT RG putting-simulator

EXPUTT RG putting-simulator

 • Storlek: 113 x 33 cm
 • Undulerad: Nej
 • Antal hål: Inga

Ca pris: 6500 kr

Du känner säkert till att det finns golfsimulatorer för slag från tee och på fairway? Visste du att det även finns simulatorer för puttning? Det finns faktiskt några sådana. Vi har testat utbudet och valt ut EXPUTT RG som bästa simulator i vårt test.

Med det här setet kan du träna fysiskt med klubba och boll samtidigt som du ser alla resultat och data på din TV-skärm eller mobil/surfplatta. Det som ingår i paketet är en matta, en kamera med spårning, en fjärrkontroll samt diverse kablar och annat som behövs. Det du behöver komplettera med är en klubba och en boll!

När du har kopplat in allt kan du träna din puttning på alla tänkbara sätt. Du kan få fram data på allt i din sving och din bollträff, data som du kan använda för att förbättra svingen på olika sätt. Du kan också putta på kända banor runt om i världen och även utmana vänner. 

Vi tycker att EXPUTT RG är ett otroligt verktyg för finjustering av svingen. Det är också utmärkt för att träna på avstånd och bolltempo. Det kan också vara roligare att träna puttning om man har lite visuella hjälpmedel. Att träna på puttar på Pebble Beach är nog roligare än att slå puttar på en vanlig puttmatta.

Mot dessa fördelar måste vi väga nackdelarna. Den stora nackdelen är såklart priset. Den här simulatorn med alla dess delar kostar en slant och för nybörjaren är paketet kanske en lite väl dyr investering.

Vi tror att den här simulatorn kan passa dig som har lågt handicap och gärna vill vässa dina scorer lite ytterligare.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Fullspäckad med teknik
 • Mängder av data att utforska
 • Putta på kända banor på TV:n
Nackdelar
 • Dyr produkt
Bästa puttmatta med retur
OneSwing Putting Mat Ballreturner 3 m

OneSwing Putting Mat Ballreturner 3 m

 • Storlek: 30 x 300 cm
 • Undulerad: Ja
 • Antal hål: 2

Ca pris: 600 kr

När du tränar puttning är det inte dumt om bollen kommer tillbaka till dig om du sätter den i hål. Det finns flera puttmattor med bollretur på marknaden och vi har undersökt vilka som är de främsta. Vårt val som bästa puttmatta med retur är den här modellen från märket OneSwing.

Varför är den nummer ett enligt oss? Det finns flera skäl. För det första har den här mattan en smart returfunktion som med hjälp av gravitationen för bollen tillbaka till dig. Här krävs inga batterier eller sladdar. 

Dessutom finns ett smart stopp i slutet av banan. Härifrån är det bara att dra ut bollen med din klubba och börja adressera nästa slag. Snabbt och smidigt!

En annan stor fördel enligt oss är att du faktiskt har två hål att sikta på, ett i normalstorlek och ett lite mindre. Det mindre är till för precisionsträning på en högre nivå. Till hjälp här har du en linje som går genom hela underlaget.

Ytterligare en fördel som vi måste nämna är att den här produkten är hopfällbar. När du inte ska använda den tar du bara loss de skenor som underlaget ligger på för att sedan vika ihop själva puttytan.

I tillägg till allt detta måste vi också säga att själva mattan är av naturtrogen och hållbar kvalitet. Det här är en modell som du kan ha glädje av i många år framöver.

Vi anser att den här modellen är ett bra köp. Det finns i vår mening bara en nackdel. Det handlar om att mattan bara är 30 cm bred. Visst räcker det för själva puttsvingen, men fötterna hamnar utanför.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Smart returfunktion
 • Hopfällbar konstruktion
 • Många funktioner till bra pris
Nackdelar
 • Ganska smalt format
OneSwing Putting Green

OneSwing Putting Green

 • Storlek: 90/93 x 300 cm
 • Undulerad: Ja
 • Antal hål: 3

Ca pris: 800 kr

Letar du efter en billig men samtidigt funktionell puttningsmatta med oändliga möjligheter till träning? Då tycker vi nog att den här modellen från märket OneSwing kan vara ett mycket bra alternativ.

I vårt test har vi undersökt ett antal puttmattor. En majoritet av de billigare och enklare är av det smalare formatet och mäter upp emot tre meter med ett enda hål i ena änden. Vi tycker att OneSwings modell ger fler möjligheter till variation och effektiv träning än så.

Först och främst ska vi säga att den här mattan har tre hål. Det gör att du kan träna på olika lägen och olika tekniker. Den har också en undulering upp mot hålen vilket ger ännu fler möjligheter till träning.

Den kanske viktigaste egenskapen, i varje fall enligt oss, är att spelytan är relativt bred. Den är 90 cm bred där du ställer upp för dina puttar och 93 cm bred vid hålen. Den här bredden gör för det första att du kan stå på mattan med fötterna. För det andra kan du använda fler vinklar.

Finns det fler fördelar? En kan vara att det är enkelt att rulla ihop mattan när den inte används. En annan är att kvaliteten på underlaget är riktigt bra.

Vi tycker att den här puttmattan från OneSwing är ett bra köp och kan rekommendera den. Det spelar egentligen ingen roll hur duktig du är på golf – oavsett handicap kan du nog ha god nytta av den.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bred modell
 • Tre hål att sikta på
 • Enkel att rulla ihop
Nackdelar
 • Inga större nackdelar
Bästa premium
Tour Links puttinggreen

Tour Links puttinggreen

 • Storlek: Många storlekar
 • Undulerad: Ja
 • Antal hål: Valfritt

Ca pris: Från 10 000 kr

Vissa puttingmattor sticker ut rejält från mängden. En modell som är något extra är Tour Links puttinggreen. Den är bästa premium i vårt test av puttingmattor, helt utan konkurrens. Det finns egentligen bara en nackdel, och det är priset.

Tour Links är en tillverkare som specialiserar sig på puttmattor, med fokus på mattor av proffskvalitet. Man kan säga att tillverkaren tar fram paket med allt som behövs för att bygga en egen puttinggreen hemma. När du köper ett paket får du alltså hem ett set med delar.

Grunden läggs med plattor av polymer. Dessa placerar du ut och sätter ihop för att bygga din green precis som du vill ha den. Sedan lägger du på en matta med konstgräs av riktigt bra kvalitet och skär ut hålen. Vill du ha unduleringar här och där går det också bra. Från small till large, du bestämmer helt själv!

Finns det mer att säga? En sak är att du kan använda puttingmattan både inomhus och utomhus. En annan är att du kan räkna med att alla delar håller kvaliteten under lång tid.

Kan vi nämna några nackdelar? Det finns tre stora nackdelar med Tour Links puttinggreen. Den första är att det krävs en del jobb med att bygga ihop allt med hål, lutningar och så vidare.

Den andra nackdelen vi måste nämna är att greenen inte direkt är portabel. Du behöver alltså rejält med utrymme hemma! Slutligen är priset förmodligen ett hinder för många. Den enklaste varianten på cirka tre kvadrat kostar upp emot 10 000 kr.

Om du har plats hemma och har en större plånbok – då tycker vi att Tour Links är optimal för din träning. I alla andra fall kan nog en billigare modell vara lämplig.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Premiumkvalitet
 • Kan skräddarsys
 • Bästa puttgreenen på marknaden
Nackdelar
 • Tar mycket plats
 • Kostar mycket
Bästa minsta puttingmatta
Putting Green Mini

Putting Green Mini

 • Storlek: 86 x 250 cm
 • Undulerad: Ja
 • Antal hål: 1+6 stycken

Ca pris: 1800 kr

Den här greenen för puttning inomhus har ett smidigt format och är enkel att stuva undan. Med sina 2,5 meter är den samtidigt tillräckligt lång för att du ska kunna träna effektivt. I vårt test av puttmattor är denna vårt val som bästa minsta puttingmatta.

Vi har testat den här mattan grundligt och vårt betyg är mycket väl godkänt. Med längden på 2,5 meter har du alla möjligheter att träna både de korta och de något längre puttarna. Framför allt kan du träna på att göra din puttstroke mer stabil.

I vårt test har vi tittat på material, möjligheter till variation och undulation. Materialet är lätt och själva spelytan är i vår mening av det naturtrogna slaget, om än något grov. Det är enkelt att få in rätt känsla!

När det gäller variation ska vi nämna att du har ett centrerat hål att sikta på tillsammans med flera andra hål och fack. Vi tycker att tillverkaren har tänkt till när det gäller variationen. Dessutom är puttmattan något undulerad, med en upphöjd "green". Det adderar lite extra till dina utmaningar när du tränar.

Som du ser finns en hel del bra egenskaper med den här modellen. Att formatet är smidigt är bara en av fördelarna. Om du letar efter en puttgreen för inomhusbruk som har flera funktioner och får plats nästan överallt, så är Putting Green Mini enligt oss ett bra val.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Undulation och många hål
 • Enkel att stuva undan
 • Praktiskt format
Nackdelar
 • Spelytan är något grov
Bästa billiga
Masters Puttmatta

Masters Puttmatta

 • Storlek: 30,5 x 198 cm
 • Undulerad: Ja
 • Antal hål: 1

Ca pris: 200 kr

Det finns puttmattor som kostar tiotusentals kronor. Sedan finns det sådana som bara kostar ett par hundralappar. I vårt test av mattor för puttning har vi tittat på några av de billigaste och vårt val som bästa billiga puttmatta för golf är den här modellen.

Den ser inte mycket ut för världen, det kan vi erkänna. Vad du får om du köper den här modellen är en spelyta som mäter 198 centimeter på längden och 30,5 centimeter på bredden. En ganska smal modell alltså.

Hur är det då att putta på underlaget? Materialet är av ganska god kvalitet och mattan håller formen över tid, även om du rullar ut och rullar ihop den ofta. Vid hålet, som är av normal storlek, är underlaget något upphöjt.

Vi tycker att den här puttingmattan är ett bra val, inte bara utifrån det låga priset. Att den håller formen, att spelytan är av god kvalitet och att den är så lätt att ta fram och stuva undan är fördelar som vi måste lyfta fram.

Vi är inte ensamma om att ge ett gott omdöme till den här puttmattan. Nästan alla användare ger goda betyg till den här modellen. Att den är prisvärd är en given fördel som nämns i många betyg. Att den är smidig att både använda och rulla ihop är andra fördelar som nämns i kundrecensioner.

Letar du efter en matta för putträning som inte kostar så mycket och som är enkel att ta fram och stuva undan? Då tycker vi att du borde titta närmare på den här modellen.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Oslagbart pris
 • Enkel att ta fram och rulla ihop
 • Förvånansvärt god kvalitet
Nackdelar
 • Smal spelyta
Puttmatta retur

Puttmatta retur

 • Storlek: 250 x 28 cm
 • Undulerad: Ja
 • Antal hål: 1

Ca pris: 550 kr

Letar du efter en enkel puttmatta för golf som kan fällas ihop och som också har returfunktion? Då behöver du inte leta längre. Den här modellen kan vara perfekt att rulla ut i vardagsrummet när andan att träna puttar faller på.

Hur fungerar den här modellen? Den har en stomme i plast och en puttyta i grön filt. När du fäller ut den helt mäter den 250 cm.

Hålet är placerat på en upphöjning. Om du sätter din putt kommer gravitationen göra att bollen kommer tillbaka till dig via en ränna. 

Vi har testat denna puttmatta med bollretur och kan säga att den fyller sin funktion på ett bra sätt. Kvaliteten i delarna är relativt hög och det är bra att den kan fällas ihop till ett mer kompakt format.

Vi är dock inte lika imponerade av den smala puttytan. 28 cm är inte mycket! För din sving är den här bredden klart tillräcklig, men spelytan kan kännas trång, vilket kan påverka puttningen. Några extra centimeter hade inte skadat.

För vem passar den här mattan för puttning? Vi anser att den är ett mer än godkänt val för medelgolfare som då och då vill finslipa lite på svingen. Den här modellen kan till exempel vara ett bra val för träning hemma under de mörka vintermånaderna.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Praktisk returfunktion
 • Hopfällbar
Nackdelar
 • Smal spelyta

bästa puttmattan golf

Köpguide puttmattor

Vi har samlat allt du behöver veta om puttmattor för golf, inklusive vilka märken och modeller som är bäst för inomhus- och utomhusbruk, hur du bygger din egen puttmatta, och mycket mer. Låt oss dyka rakt in i den djupgående guiden!

Vem använder puttmattor och varför?

Puttmattor för golf används oftast av två huvudgrupper: professionella golfspelare och golfentusiaster. Professionella spelare använder puttmattor för att öva upp sina puttningsfärdigheter utan att behöva gå till golfbanan. Golfentusiaster, å andra sidan, kan använda en puttingmatta för att skapa en golfupplevelse i hemmet, på kontoret eller till och med utomhus.

Viktigt att tänka på när man väljer en puttingmatta

Golf putter club practice

Dessa huvudtyper av puttmattor finns det

Det finns flera olika typer av puttmattor att välja mellan, beroende på dina behov:

 1. Inomhus puttmattor: Dessa är utformade för att användas inomhus och är oftast gjorda av syntetmaterial som ger en realistisk känsla av en golfbana. De är perfekta för att öva upp dina puttningsfärdigheter när du är begränsad till inomhusmiljöer.
 2. Utomhus puttmattor: Dessa är mer robusta och gjorda för att tåla väder och vind. De kan användas i trädgården, på en terrass, eller till och med på en campingplats.
 3. DIY puttmattor: Om du är händig och vill spara pengar kan du överväga att bygga din egen puttmatta. Med rätt material och verktyg kan du skapa en anpassad puttmatta som passar dina unika behov.

Sedan finns det många olika typer av utföranden på puttmattor som gör de olika avancerade och som du kan behöva ta ställning till när du ska välja.

Matta med bollretur: Dessa puttmattor har ofta en liten lutning mot hålet, och om du sätter puttningen kommer bollen att återgå tillbaka till dig. Detta kan spara tid och förhindra att du behöver springa fram och tillbaka för att hämta bollen.

Inbyggda linjer och markeringar: Vissa puttmattor har inbyggda linjer och markeringar för att hjälpa dig att förbättra ditt sikte och att rikta rätt. Dessa kan vara mycket användbara för att finslipa din teknik.

Anpassningsbar hastighet: Vissa dyrare puttmattor erbjuder möjligheten att justera hastigheten på mattan, vilket kan vara bra för att förbereda sig för olika typer av greens. Genom att justera hastigheten kan du förbättra din förmåga att bedöma hur hårt du behöver slå bollen.

Varierande längd och bredd: Puttmattor kommer i en mängd olika längder och bredder. Större mattor kan erbjuda mer utmaning och variation, men du behöver tillräckligt med utrymme för att lagra och använda dem.

Träningshål: Vissa mattor kommer med mer än ett hål, vilket kan hjälpa dig att öva på olika slaglängder och riktningar. Att ha mer än ett hål att sikta på kan också hjälpa till att hålla din träning mer intressant.

Portabilitet: Om du planerar att ta din puttmatta på resor eller till kontoret, kanske du vill överväga en matta som är lätt att rulla upp och bär runt. Vissa puttmattor kommer med en bärväska för just detta ändamål.

puttmatta med retur

Att tänka på vid köp av puttmatta

När du köper en puttmatta för golf är det viktigt att tänka på följande:

 1. Storlek: Kontrollera storleken på mattan för att säkerställa att den passar i det utrymme där du planerar att använda den.
 2. Material: En puttmatta bör vara tillverkad av högkvalitativa material som ger en känsla som liknar den på en verklig golfbana.
 1. Design: Mattan bör ha en design som hjälper till att förbättra din puttning, såsom inbyggda markörer för riktnings- och distanskontroll.
 2. Portabilitet: Om du planerar att ta med dig mattan på resor, välj en som är lätt och enkel att rulla upp.
 3. Pris: Priset bör motsvara mattans kvalitet och funktionalitet.

Olika märken och tillverkare av puttmattor

Några av de mest populära märkena för puttmattor inkluderar WellPutt, Callaway, och SKLZ. WellPutt är kända för sina högkvalitativa mattor som ger en realistisk känsla, medan Callaway och SKLZ är populära för sina prisvärda och robusta mattor som är lämpliga för både inomhus och utomhus.

Var kan du köpa Puttmattor?

Puttmattor kan köpas i sportbutiker, golfbutiker och även online. Online-shopping ger fördelen av att kunna jämföra priser och läsa kundrecensioner innan köp, vilket kan hjälpa till att säkerställa att du får bästa möjliga produkt för dina pengar. Några som säljer puttmattor är XXL, Stadium, Dormy.

Pris på puttmattor

priset på puttmattor kan variera ganska mycket beroende på en rad olika faktorer, inklusive storlek, material, tillverkare och vilka funktioner mattan har. Här är en mer detaljerad översikt:

Budgetalternativ: Det finns budgetalternativ som börjar runt 200-500 SEK. Dessa är ofta enkla i designen, utan mycket extrafunktioner. De kan vara mindre i storlek och tillverkade av billigare material, men de kan fortfarande vara effektiva för att hjälpa dig att öva på grundläggande puttningstekniker.

Mellanprisklass: Mellanprisalternativen ligger ofta mellan 500-2000 SEK. Dessa puttmattor kan ha fler funktioner, som bollretur eller inbyggda linjer för att hjälpa till med sikte. De kan också vara tillverkade av högre kvalitetsmaterial, vilket kan bidra till en mer realistisk känsla.

Högprisalternativ: De dyraste puttmattorna kan kostar flera tusen SEK, upp till 5000 SEK och ibland ännu mer. Dessa high-end-alternativ kommer ofta med en mängd avancerade funktioner, som justerbara hastigheter, flera träningshål och högkvalitativa material som efterliknar känslan av en riktig green. De kan också vara större i storlek, vilket ger mer utrymme för att öva på längre slag.

Kom ihåg att det bästa valet för dig inte nödvändigtvis är det dyraste. Det viktigaste är att välja en puttmatta som passar dina specifika behov och budget. Om du är en nybörjare och bara vill komma igång med puttning, kan ett billigare alternativ vara helt tillräckligt. Men om du är en mer seriös golfare som vill öva mer specifika aspekter av ditt puttningsspel, kan ett dyrare alternativ vara värt investeringen.

enkel puttmatta

En risk med en billig puttmatta är att den bucklar sig

Vanliga frågor om puttmattor

Vilka märken av puttmattor är mest pålitliga?

WellPutt, Callaway och SKLZ är alla pålitliga märken som erbjuder högkvalitativa puttmattor.

Är det värt att investera i en dyr puttmatta?

Ja, om du är seriös med ditt golfspel. En dyrare puttmatta tenderar att ha bättre byggkvalitet och kan ge en mer realistisk puttningupplevelse.

Kan jag bygga min egen puttmatta?

Ja, det är möjligt att bygga din egen puttmatta. Detta kan vara ett kostnadseffektivt alternativ om du är händig och vill ha en skräddarsydd puttmatta.

Kan jag använda min puttmatta utomhus?

Ja, vissa puttmattor är utformade för att tåla utomhusbruk. Men det är viktigt att kontrollera tillverkarens anvisningar för att säkerställa att din puttmatta är lämplig för utomhusbruk.

Är det möjligt att rengöra en puttmatta?

Ja, de flesta puttmattor kan rengöras. Det bästa sättet att göra detta varierar beroende på material och konstruktion, men oftast kan man använda en torr eller lätt fuktad trasa. Se alltid till att kontrollera tillverkarens instruktioner innan du börjar rengöra.

Är alla puttmattor av samma längd?

Nej, puttmattor kommer i en mängd olika längder. Vanligtvis varierar de mellan 2,5 och 5 meter. Storleken du väljer beror på det utrymme du har tillgängligt och den typ av puttning du vill öva på.

Vilket material bör jag leta efter i en puttmatta?

De bästa puttmattorna tenderar att vara gjorda av en blandning av syntetiska material som kan efterlikna känslan av en riktig golfbana. Polyuretan, nylon och polyester är vanliga material.

Så här har vi genomfört vårt test av de bästa golfmattorna:

 1. Urval av produkter: Vi började med att sammanställa en lista över populära golfmattor som är tillgängliga på marknaden. Vi kollade på olika varumärken, storlekar och prisintervall för att säkerställa att vi hade en bra mix av produkter för att testa.
 2. Kvalitetskontroll: Vi undersökte varje matta noggrant för att se hur de var gjorda och vilka material de använde. Vi letade efter faktorer som hållbarhet, stabilitet, och huruvida de kunde ge en realistisk känsla när man puttar på dem.
 3. Testning: Vi har sammanställt åsikter från mängder med folk som har testat de olika mattorna.
 4. Användarvänlighet: Vi utvärderade hur enkla de var att installera och förvara, och om de var praktiska att använda i olika miljöer, som hemma, på kontoret eller utomhus.
 5. Prisvärde: Vi jämförde priset för varje matta med dess prestanda och kvalitet för att se om det var värt kostnaden.
 6. Feedback från användare: Vi kollade också på recensioner från andra användare online för att se om de stämde överens med våra egna erfarenheter.

Efter att ha gått igenom alla dessa steg, sammanställde vi våra resultaten och gjorde en jämförelse för att bestämma vilka golfmattor som var de bästa. Vi tog med i beräkningen både objektiva faktorer, som kvalitet och prestanda, och subjektiva faktorer, som användarvänlighet och prisvärde.

FAQ om Puttmattor

1. Vad är en puttmatta? En puttmatta är en konstgjord yta som efterliknar känslan och utseendet på en riktig golfgreen. Den används inomhus eller utomhus för att öva på puttning, vilket är en viktig del av golfspel.

2. Varför ska jag använda en puttmatta? Användning av en puttmatta hjälper dig att förbättra din precision, sikte och hastighetskontroll när du puttar. Den gör det möjligt att öva regelbundet, oavsett väderförhållanden eller tillgång till en golfbana.

3. Vilka funktioner ska jag leta efter i en puttmatta? Några viktiga funktioner att överväga inkluderar storlek, materialkvalitet, realistisk känsla, markeringar för träning (som sikte och distans), bollretur och möjlighet till undulering för att simulera olika puttutmaningar.

4. Kan jag använda en puttmatta utomhus? Ja, vissa puttmattor är designade för både inomhus- och utomhusbruk. Kontrollera dock tillverkarens rekommendationer, eftersom vissa material kanske inte håller lika bra i direkt solljus eller våta förhållanden.

5. Hur rengör jag min puttmatta? De flesta puttmattor kan rengöras med en mild tvållösning och en mjuk borste eller trasa. Undvik hårda kemikalier som kan skada mattans yta. Se till att följa tillverkarens specifika skötselinstruktioner.

6. Är det möjligt att justera hastigheten på en puttmatta? Vissa avancerade puttmattor erbjuder möjligheten att justera ythastigheten för att efterlikna olika greenförhållanden. Detta görs ofta genom att byta ut eller lägga till olika mattlager.

Sammanfattning

Valet av rätt puttmatta kan göra stor skillnad i ditt golfspel. Oavsett om du är en professionell golfspelare eller en hobbyist, kan den rätta puttmattan hjälpa dig att förbättra dina färdigheter och öka ditt självförtroende på banan. Förhoppningsvis hjälper denna guide dig att hitta den bästa puttmattan för dina behov.

Behöver du en ny putter så kika gärna på vårt test av bästa putters.

Här är en jämförelsetabell för de bästa puttmattorna enligt listan:

#ProduktStorlekUnduleradAntal hålCa prisBetygFördelarNackdelar
1PuttOUT Academy Studio240 x 50 cmNej11800 kr9.63 i 1-produkt, Hög kvalitet, Riktigt bra prisIngen undulering i mattan
2Wellputt Mat 4 M50 x 400 cmNejInga2000 kr9.5Främsta mattan på marknaden, App med 50 övningar, Träna precision och tempoKan upplevas som dyr
3EXPUTT RG putting-simulator113 x 33 cmNejInga6500 kr9.4Fullspäckad med teknik, Mängder av data, Putta på kända banor på TV:nDyr produkt
4OneSwing Putting Mat Ballreturner 3 m30 x 300 cmJa2600 kr9.3Smart returfunktion, Hopfällbar konstruktion, Många funktioner till bra prisGanska smalt format
5OneSwing Putting Green90/93 x 300 cmJa3800 kr9.3Bred modell, Tre hål att sikta på, Enkel att rulla ihopInga större nackdelar
6Tour Links puttinggreenMånga storlekarJaValfrittFrån 10 000 kr9.2Premiumkvalitet, Kan skräddarsys, Bästa puttgreenen på marknadenTar mycket plats, Kostar mycket
7Putting Green Mini86 x 250 cmJa1+61800 kr9.2Undulation och många hål, Enkel att stuva undan, Praktiskt formatSpelytan är något grov
8Masters Puttmatta30,5 x 198 cmJa1200 kr8.9Oslagbart pris, Enkel att ta fram och rulla ihop, Förvånansvärt god kvalitetSmal spelyta
9Puttmatta retur250 x 28 cmJa1550 kr8.7Praktisk returfunktion, Hopfällbar

Källhänvisning

För mer information om puttmattor och golf, rekommenderar vi följande källor:

 1. PGA Tour: Putting Tips
 2. Golf Digest: Puttmattor Recensioner
 3. Golf Monthly: Bästa Puttmattor

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Rulla till toppen