Bästa golfkläder för barn – junior 2023

Golf har länge varit en sport som intresserar både vuxna och barn. Att börja spela golf är något som kan kännas både spännande och lite läskigt på en och samma igång. Idag finns det barn som tar upp golfklubban för första gången, men också barn som har spelat i många år och har fått grepp om allt från valet av golfboll till valet av golfklubba.

Är du förälder till ett barn som vill börja spela golf eller som redan spelar vill du säkerligen att barnet har tillgång till rätt typ av utrustning. Det allra viktigaste är naturligtvis att barnet har ett riktigt bra nybörjarset eller juniorset av klubbor, men i takt med att intresset växer är det även en god idé att investera i ett par riktigt fina och bra golfkläder för juniorer. När det kommer till valet av klubbor rekommenderar vi att du väljer ett set med klubbor som har förlåtande egenskaper och en mycket generös träffyta. Det är även viktigt att det finns ett bra bärhandtag och att setet faktiskt är framtaget för just barn.

Nu är det dock inte golfklubbor som vi ska dyka djupare i, utan golfkläder för barn. När du ska köpa golfkläder för barn till tjej eller golfkläder tjej eller kille finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Här listar vi vad som gäller!

Denna sida innehåller reklamlänkar

Bästa golfkläder för junior & barn – Tips på snygga golfkläder

Stort utbud av golfkläder för junior och barn, framförallt i märket Under Armour hitta du här – golfkläder junior – Din Golf

Kläder i blandade märken (Inesis, Adidas, Footjoy och Titleist) och olika prisklasser : Decathlon golf

Regnkläder

bästa golfkläder barn och junior

Köpguide barn & juniorkläder för golf

Hitta golfkläder för junior

Idag finns det mängder med olika butiker som erbjuder kläder för juniorer och som är specifikt framtagna för golf. När du ska välja golfkläder till ditt barn är det viktigt att du satsar på flexibla kläder som är sköna att bära. De tidigare klädkoderna har nästan försvunnit om du tittar på hur folk är klädda på banan idag. Det är naturligtvis till fördel, eftersom det gör sporten mer tillgänglig för alla.

När det kommer till valet av junior golfkläder rekommenderar vi i första hand att du väljer kläder som är framtagna för sporten. Visst går det bra att låta ditt barn spela i träningsbyxor eller jeans också, men det är inte lika bekvämt och kan försämra hela golfupplevelsen. Av förklarliga skäl är klassiska golfkläder det bästa alternativet, men vad ska du välja och hur vet du att du har valt rätt?

Golfkläder för årets alla säsonger

Golf är inte bara något som spelas under sommaren, utan sporten utövas även på våren såväl som på hösten. Under vintern när snön ligger tjock på marken kan det naturligtvis vara svårare. När du ska välja kläder till ditt barn är det således viktigt att du inte låser in dig på en specifik säsong. Att hitta golfkläder till sommaren är oftast betydligt enklare än att köpa lämpliga kläder till höst och vår då luften är svalare.

Vi rekommenderar att du investerar i golfkläder som kan användas lager-på-lager. Under sen vår kan det t.ex. vara skönt att ha ett bra underställ under pikétröjan eller ett par värmande leggings som matchar golfkjolen. Ett par fodrade golfbyxor är också bra att ha på lager, eftersom de är tillverkade i ett vind- och vattenavvisande material som ser till att ditt barn alltid är torr på banan.

Valet av material

Även om golf till synes kan se ut som en mycket lugn sport kräver den en god fysik – något som många barn har. Det innebär således även att ditt barn kan bli mycket varm och då är valet av material av högsta vikt. När du ska köpa golfkläder rekommenderar vi att du alltid satsar på ett material som har en mycket god andningsförmåga och att de är funktionella och optimala när det kommer till komfort. Det ska vara enkelt för ditt barn att kunna röra sig och utan att bli för kall eller för svettig.

Ett vanligt misstag är att satsa på kläder i bomull, men även om bomull kan vara behagligt så är det inte ett bra material för golfkläder. När ett bomullsplagg väl har blivit fuktigt, t.ex. för att barnet har blivit svettigt, kommer kläderna att förbi fuktiga under hela golfrundan.

golfkläder barn

Golfkläder till barn under sommar och vår

Det är under sommaren som flest barn väljer att spela golf och därför kommer vi att fokusera lite extra på denna kategori. Även om Sverige har fina somrar med skönt väder och mycket sol så bjuder den svenska golfsäsongen ändå på stora temperaturskillnader. När ditt barn ska ut och spela på banan är det således viktigt att barnet kan ta både av och på kläder efter behov.

Som tidigare nämnt ska ditt barn ha kläder som är funktionella och komfortabla, oavsett säsong. Det lager som barnet har närmast huden bör sitta tajt och vara tillverkat i ett stretchigt material som inte påverkar rörligheten. Här är det även bra med kläder som kan transportera bort fukt från barnets hud. Det är av just denna anledning som pikétröjor har blivit ett självklart val för många golfare. Pikétröjor är nämligen tillverkade i ett material som besitter båda egenskaperna.

Under sommaren bör du också se till att du skyddar ditt barn från sol. Det kan vara riktigt mysigt att bege sig ut på banan när solen skiner, men på en golfbana finns det ytterst sällan något skydd i form av skugga. Som du troligtvis redan vet är barn extra känsliga mot starka solstrålar och därför bör du alltid kombinera golfkläderna med en fin keps och ett par solglasögon – det är en mycket viktig del i vad som kallas för grundutrustningen.

Glöm inte regnkläder

Är det någon väderlek som är standard för den svenska sommaren är det dock regn. Regn är något som vi ser mycket av på våren och hösten, men även under sommaren kan du bli överraskad av en skur. Befinner ni er då på golfbanan är risken stor att barnet behöver avsluta sitt spel och vänta tills regnet går över eller behöva åka hem helt och hållet.

När du ska välja golfkläder rekommenderar vi att du även satsar på ett par bra regnkläder eller regnställ. De regnkläder som barnet använder på skolan är inte framtagna för att vara lika flexibla och därför bör du låta dessa hänga kvar på kroken i skolan. Istället rekommenderar vi att du väljer en jacka eller ett ställ som är tillverkade i Gore-Tex. Gore-Tex är ett otroligt bra material med fantastiska egenskaper. Kläderna kommer inte bara se till att ditt barn är skyddat mot regn och håller sig torr och varm, utan materialet skyddar även mot vind och har en mycket bra andningsförmåga.

moderiktiga kläder kjol shorts

Välj rätt storlek

Oavsett om du köper klassiska golfkläder eller om du vill låta ditt barn använda vanliga träningskläder är storleken A och O. Om barnet inte har kläder i rätt storlek kommer det att bli svårt att spela på ett optimalt sätt. En tröja som är för stor kommer fladdra kring kroppen och göra att swingen försämras. Kläder som är för små eller sitter för tajt kommer att skapa obehag.

Storlekarna på golfkläder ser ut på samma sätt som klädstorlekarna på vanliga barnplagg. Här är det viktigt att du utgår från barnets ålder och längd, för att säkerställa att storleken verkligen blir rätt. Ett vanligt misstag är att du som förälder köper kläder som är för stora – så att barnet kan växa i dessa. Visst är det skönt att slippa lägga ut extra pengar i takt med att barnet blir längre, men för stora kläder gynnar inte barnets handikapp.

Köpa golfskor till barn – så ska du tänka

Det är inte bara på över- och underkropp som ditt barn ska ha rätt typ av golfkläder. Det är minst lika viktigt att ditt barn har ett par högkvalitativa och bekväma skor som är framtagna för sporten. Att välja rätt golfskor är inte alltid det lättaste och precis som med valet av kläder finns det några saker som är viktiga att ha i åtanke.

De skor som barnet har på sina fötter kommer att bli en mycket viktig del av golfspelet. Under en runda är det inte ovanligt att gå väldigt mycket, ibland flera kilometer, och då behöver barnet ha ordentliga skor som är bekväma att använda. Även om du inte behöver ha specifika golfkläder till ditt barn är klassiska golfskor något som du inte bör tumma på. Här nedan listar vi några egenskaper alla golfskor för barn bör ha.

  • Skorna ska ha en bra stötabsorbering och ge ett bra stöd för barnets fot.
  • Välj ett par skor som avlastar foten för att minska risken för obehag och skavsår under golfrundan.
  • Skorna ska ha en bra komfort och en mycket god passform.
  • Satsa på ett par skor som har en mycket god andningsförmåga och kan släppa ut fukten som bildas när ditt barn blir varm.
  • Välj skor som är tillverkade i ett högkvalitativt material. Läder är att föredra framför konstläder, eftersom de är bekvämare och har mycket längre hållbarhet.

Spelar ditt barn golf under årets alla säsonger kommer regn vara ett faktum. I dessa fall är det smart att välja en modell som har en god andningsförmåga, men som är smuts- och vattenavvisande. Det bästa är om skorna är helt vattentäta, t.ex. genom att vara tillverkade i Gore-Tex. Dessa skor håller fötterna torra, men kan också kännas klumpigare och tyngre på foten. Spelar barnet endast under sommar och vår kan ett par lättare skor vara bättre.

Golfhandskar – är det ett måste?

När ditt barn ska ut på golfbanan är det viktigast att vara hel och ren. Kläder som hör hemma i parken eller på stranden ska lämnas hemma, men därefter finns egentligen inga speciella koder som ni måste anpassa er efter. Att investera i en golfhandske är således inget måste, men det är ett mycket bra tillbehör som kommer göra spelandet både roligare och lättare.

Oavsett om ditt barn precis ska börja spela golf eller har spelat under flera år är en golfhandske ett tillbehör som kommer till stor användning. Golfhandskar kommer i alla möjliga storlekar, från olika varumärken och i olika färger, så att ditt barn kan välja den modell som passar bäst. Som förälder behöver du däremot ha koll på att handsken har en mycket bra passform och att den inte är för stor eller för liten.

Det optimala är att handsken sitter mycket tajt och nära hunden – precis som ett andra lager hud. Att använda sig av en vanlig fingervante är ett mycket dumt beslut. Visst är de billigare, men de kommer inte fylla någon funktion och ökar istället risken för att klubban glider ur barnets hand. Återigen rekommenderar vi att du väljer golfhandskar som är tillverkade i skinn/läder, eftersom de är mjuka och bekväma, håller en högre kvalitet och ger det där säkra greppet som barnet behöver.

Vanliga frågor och svar

1. Måste jag köpa specifika golfkläder till barn?
Under åren har det funnits många olika klädkoder för spelare som vill bege sig ut på golfbanan, men idag finns ytterst få av dessa koder kvar. Ditt barn kan lika gärna spela i ett par jeans eller ett par bekväma träningsbyxor, men det bästa är att satsa på högkvalitativa golfkläder som är framtagna för sporten. Detta gäller inte minst när det kommer till golfskor.

2. Vilken storlek på golfkläderna ska jag välja?
När du ska köpa golfkläder till ditt barn är det viktigt att du utgår från barnets normala storlek. Köp inte kläder som är för små eller för stora, med hopp om att barnet ska växa i dem. Kläder som är för stora kommer inte sitta bekvämt på barnets kropp och riskerar således att störa spelet. Byxor glider ner och pikétröjor fastnar i swingen.

3. Är valet av material viktigt?
Ja! Valet av material på de kläder du väljer kommer att vara av högsta vikt. Ditt barn ska kunna spela obehindrat och därför ska kläderna vara bekväma, stretchiga och funktionella. De bör även ha en mycket god andningsförmåga och kunna leda bort fukt som bildas när barnet blir varmt. Under höst och vår är kläder i Gore-Tex ett bra alternativ.

4. Hur mycket kostar golfkläder för barn?
Priserna på golfkläder för barn kan naturligtvis variera väldigt kraftigt. Valet av material och varumärke kommer här att ha störst betydelse. Om du köper ett par golfskor i skinn kommer dessa att vara dyrare än skor i konstläder. Idag finns det golfkläder i alla möjliga prisklasser som passar alla plånböcker, men kvaliteten kan dock variera.

Författare:

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

Testvinnare Golfkläder Junior & Barn

Bäst i test – test pågår

Rulla till toppen