Golfklubbor bäst i test – Hitta bästa golfklubborna 2023

När det kommer till att välja rätt golfklubbor kan det vara en utmaning att navigera bland alla olika varianter som finns på marknaden idag. Vilken typ av klubba passar dig bäst? Vilket material och vilket varumärke ska du välja? Vad är det som egentligen skiljer de olika modellerna åt?

Det här är en övergripande artikel som går igenom några av de bästa golfklubborna och förklarar vilka olika sorter och typer av golfklubbor som det finns att välja på.

När du letar efter en golfklubba att köpa finns det många saker som du måste tänka på. Det viktigaste är vem klubborna köps till. Slagkraft och rutin är några av de viktigaste faktorerna.

Det finns fyra huvudtyper av golfklubbor: Drivers, fairwaywood, järn och putters. En mer förlåtande golfklubba är att föredra om du är nybörjare med en klubba med mer känsla kan passa den erfarne golfaren.

Våra tester och förslag på vilka som är de bästa golfklubborna för olika typer av spelare hittar du i våra enskilda artiklar nedan. Här finns förslag både för nybörjare, medelhandikappare och låghandicappare / proffs:

bästa golfklubborna

Vilka olika golfklubbor finns det?

Det finns flera olika typer av golfklubbor som alla har unika egenskaper och användningsområden på golfbanan. De vanligaste typerna är driver, fairwayklubba, hybridklubba, järnklubbor, wedgar och putter. Varje typ av klubba är designad för att utföra olika slag och maximera spelarens prestation på banan.

Driver

En driver ( golf driver ) är en typ av golfklubba som vanligtvis används för att slå långa slag från utslagsplatsen. Den har en större huvudform och längre skaft än andra klubbor, vilket ger mer kraft och hastighet på bollen vid träff. Vanligtvis har drivern en liten grad av loft (vanligtvis mellan 8 och 13 grader) för att skapa en hög bollflykt och maximal avstånd på avslaget.

golf driver

Fairwaywood / Hybridklubba

En fairwaywood är en golfklubba som vanligtvis används på fairway, men också vid utslag på kortare hål. Fairwaywoods har större huvuden än järnklubbor men mindre än drivern och hjälper spelaren att få längre och rakare slag från fairway genom att lyfta bollen högre upp i luften. Loften på en fairwaywood kan variera beroende på vilken ”träklubba” det är. Generellt brukar en 3-woods ha en loft på mellan 13-16 grader, en 5-woods mellan 17-19 grader och en 7-woods mellan 20-22 grader. Det är viktigt att välja rätt loft på fairwaywooden för att få ut maximal längd och höjd på slaget.

Nuförtiden är gränsen mellan fairwaywood och en hybridklubba lite flytande. Generellt kan man säga att en fairwaywood är vanligtvis lite längre och har ett större klubbhuvud vilket ger möjlighet till högre hastighet och längre slag från fairway. En hybridklubba har en mindre klubbhuvud och en kortare skaft, vilket ger mer precision och kontroll i slag från svåra lägen såsom högt gräs eller bunkrar. Hybridklubbor har även en högre loft än fairwaywoods vilket kan göra det lättare att få bollen i luften.

Järnklubbor

Järnklubbor är de mest använda klubborna i golf och är oftast de klubbor som används på fairway eller runt greenen. De kännetecknas av sina mindre klubbhuvuden och kortare skaft jämfört med till exempel driver eller fairwaywood.

Järnklubbor har numrerats från 1 till 9, där 1-järn har minst loft och längst slaglängd, medan 9-järn har mest loft och kortare slaglängd. De flesta golfspelare har minst två eller tre järnklubbor i bagen, medan vissa kan ha upp till sju eller åtta.

Traditionellt sett är järnklubbor gjorda av stål, men det finns också klubbor som är gjorda av mer avancerade material såsom titan, kolfiber eller en kombination av material för att ge bättre prestanda och lätthet. Järnklubbor finns också i olika design och utformning, såsom blade, cavity back eller game improvement järnklubbor, för att passa spelarens nivå och preferenser.

De järnklubbor som har mest loft (vinkel) kallas wedge eller sandklubba, läs mer om dessa nedan.

Golf putters

Putters är en viktig klubba i en golfspelares arsenal och används främst för att rulla bollen på greenen för att få den i hålet. Det finns olika typer av putters, men de flesta har en kortare skaft och ett litet klubblad som är utformat för att sätta bollen i rullning med minimalt spinn. Putters kommer i olika längder och stilar för att passa olika golfspelares preferenser.

En vanlig klassificering av putters är mellan blad- och malletputters. Bladputters har ett klubblad som är platt och smalt, medan malletputters har ett större och mer förlåtande klubblad som kan ha olika former och viktfördelningar. Malletputters är oftast mer förlåtande för missade slag, medan bladputters ger mer feedback och känsla vid träff.

En annan faktor som påverkar valet av putter är vilken typ av grepp som används. Det finns traditionella raka grepp och pistolgrepp som är utformade för att ge en mer ergonomisk och bekväm känsla. Det är viktigt att hitta en putter som passar ens svingstil och som ger självförtroende på greenen.

Det finns även en typ av putter som går under benämningen chipper. Dessa är en blandning av putter och järnklubba som används precis utanför green. Den har en lite vinkel så att du kan lyfta bollen över den långklippta delen utanför green och sedan rulla bollen resten av vägen fram till hålet.

Wedge / Loobwedge / Sandwedge

Wedge är en typ av golfklubba som används för närspel, främst för att slå höga och korta slag som landar mjukt på greenen eller nära området runt den. Det finns flera typer av wedgar, som sandwedge, lobwedge och pitchingwedge, dessa skiljer sig åt i graden av loft och design.

Sandwedge är den vanligaste wedgen och används för att slå upp bollen ur bunkern eller sandfickan. Det har vanligtvis en loft mellan 54 och 58 grader och har en bred sula som gör att klubban glider lätt genom sanden.

Lobwedge är den wedge som har störst vinkel, de kan ha en loft mellan 60 och 64 grader. Det används främst för höga, korta slag som landar mjukt på greenen och stannar där. Dess höga loft gör att det är svårt att kontrollera, så det är vanligtvis en klubba för mer erfarna golfare.

Pitchingwedge är den lägsta wedgen och har en loft mellan 44 och 50 grader. Det används främst för mellanlånga slag och kan också användas för närspel som kräver mindre höjd. Det är vanligtvis en klubba som ingår i en standardgolfklubbsuppsättning och betecknas PW.

Wedge är en viktig klubba för golfare, särskilt för närspel och räddningsslag. Valet av wedge beror på spelarens personliga preferenser och spelstil, samt på de specifika förhållandena på golfbanan som de spelar på.

olika wedgar

Vad är skillnaden mellan stålskaft och grafitskaft?

Det finns huvudsakligen två typer av skaft till golfklubbor – stålskaft och grafit skaft. Stålskaft är mer tunga och stabila, vilket kan ge bättre kontroll och känsla för spelaren.

Grafitskaft är lättare och mer flexibla, vilket kan hjälpa spelare med lägre svinghastigheter att generera mer hastighet och längd på sina slag. Det finns också olika grader av stelhet och flexibilitet i skaften, som kan påverka spelarens bollbana. Vidare kan skaftet ha olika vridstyvhet, kickpunkt och torque som påverkar bollflykten och träffytan. Det är därför viktigt att välja rätt typ av skaft som passar ens spelstil och fysiska förmågor.

Fördelar med stålskaft:

  • Ger bättre kontroll och känsla, särskilt vid närspel
  • Mer hållbara och mindre benägna att slitas ut än grafitskaft
  • Fungerar bättre i vindiga förhållanden

Fördelar med grafitskaft:

  • Lättare än stålskaft vilket kan öka svinghastigheten och därmed distansen på slaget
  • Minskar vibrationer vid träff med bollen, vilket minskar risken för skador och ökar komforten
  • Passar spelare med långsammare svingar eller som har problem med armar eller handleder

Vilka golfklubbor behöver man i sin golfbag?

Eftersom det finns så många olika typer av golfklubbor att välja mellan är det svårt att säga vilka golfklubbor du behöver i din golfbag. Allt beror på din kunskapsnivå och vilken typ av bana du spelar. En vanlig uppsättning består av en driver, en fairwaywood, wn hybridklubba, järn 3-9, pw, sw och putter. Sen om du behöver ett helset eller halvset beror på hur långt du har kommit med ditt golfande.

Helset golfklubbor

I golf får du använda upp till 14 klubbor under en tävling. Det betyder dock inte att det är omöjligt att spela med färre än hälften av dem. Faktum är att nybörjarspelare kan få större framgång om de använder endast sex eller sju klubbor i stället.

Halvset golfklubbor

Golfspelare brukar börja med en halv uppsättning klubbor. Ofta är nybörjare inte så stabila i sin sving att det spelar så stor roll om du tar en järn 5:a eller järn 6:a så då hoppar man över ex. varannan klubba. Detta typiska startpaket består av 6-7 golfklubbor.

Efterhand som du blir bättre så kommer du att vilja ha fler klubbor och även specialklubbor. Efter ett tag så kan det bli att du får välja bort någon klubba för att klara maxgränsen på 14 st. Vilken du tar bort kan mycket väl bero på vilken bana du ska spela näst.

Just för nybörjare eller om du ska ut på en golfresa och vill packa lätt och inte dra med hela golfutrustningen så fungerar ett halvset utmärkt.

golfset

Skillnad på dam, junior, barn och herrklubbor

Det finns skillnader mellan dam, junior, barn och herrklubbor utifrån olika faktorer såsom längd, vikt, flexibilitet och greppstorlek.

Damlängd är vanligtvis kortare än herrlängd och juniorklubbor är kortare än både dam- och herrklubbor. Barnklubbor är ännu kortare än juniorklubbor och är också lättare än klubbor för vuxna.

När det gäller flexibilitet i skaftet så är damklubbor oftast mer flexibla än herrklubbor för att kompensera för en långsammare svinghastighet. Junior- och barnklubbor kan också ha mer flexibla skaft än vuxenklubbor, eftersom de inte har lika mycket styrka i svingen.

Greppstorlek är också anpassade efter olika handstorlekar, där damklubbor har mindre grepp än herrklubbor och juniorklubbor har mindre grepp än både dam- och herrklubbor. Barnklubbor har också mindre grepp än juniorklubbor.

Det är viktigt att använda klubbor som passar din svinghastighet och fysiska egenskaper för att få optimal prestation på golfbanan.

Det är inget som hindrar exempelvis en junior att använda damklubbor eller en dam att använda herrklubbor. Allt beror på vilken längd du har och hur mycket kraft du sätter till.

Pris på golfklubbor

Vi har i våra guider tagit fram förslag på olika klubbor och set som passar till olika typer av spelare. Begagnat marknaden är rätt god så ofta brukar man börja på en enkel nivå för att sedan byta upp sig till mer kvalificerade klubbor efterhand som man utvecklas. Ett set ligger på allt mellan 2000 och 20 000 kronor.

Köpa nya golfklubbor

Läs på i guider som denna om vilka klubbor som bör passa dig. Köp sedan hos pron eller om du vet vilka du vill så handla online för ett mer fördelaktigt pris.

Köpa begagnade golfklubbor

Det finns många saker att ta hänsyn till när du köper begagnade golfklubbor. Kolla framförallt att det inte är några slagmärken i skaftet, att räfflorna på klubbhuvudet är oskadade och om greppen behöver bytas. Att byta grepp får man göra då och då om man spelar en del och det kostar en slant varje gång. Begagnade golfklubbor hittar du på Blocket, Tradera eller andra köp- och säljställen online.

Vilka märken finns det på golfklubbor?

Det finns många märken av golfklubbor på marknaden. De vanligaste märkena är Nike, TaylorMade, Callaway, Cobra, Ping och Titleist. Dessa märken har funnits i många år och har varit populära hos många olika typer av spelare, från tillfälliga golfare till professionella golfare.

Dyrare golfklubbor erbjuder en högre nivå av teknik som kan hjälpa en golfspelare att förbättra sitt spel. En golfspelare kan förvänta sig en bättre känsla när han eller hon använder en dyrare klubba. En dyrare klubba har ofta en större sweetspot (bästa träffyta) som gör att de är mer förlåtande om man inte träffar exakt rätt.

Nike är känt för sina innovativa designkoncept och teknik, särskilt inom drivers och järnklubbor. Deras klubbor är ofta mycket lättviktiga och har en modern, sportig stil.

TaylorMade är ett annat populärt märke, särskilt inom drivers och fairway woods. Deras klubbor har ofta justerbara vikter och loft, vilket gör dem mer anpassningsbara till spelarens individuella behov.

Callaway är känt för sina drivers och järnklubbor med hög precision och förlåtande egenskaper. Deras klubbor passar både erfarna spelare och nybörjare.

Cobra har fokuserat på att skapa klubbor med hög prestanda och tekniska innovationer, särskilt inom drivers och järnklubbor. Deras klubbor har ofta justerbara vikter och loft, vilket gör dem mer anpassningsbara till spelarens individuella behov.

Ping är ett annat känt märke som är kända för sina högkvalitativa klubbor och banbrytande teknik. Deras klubbor är ofta utformade för att ge spelaren maximal känsla och precision.

Titleist är en av de äldsta och mest välkända golfklubbsmärkena, med högkvalitativa klubbor för alla typer av spelare. Deras klubbor är ofta känt för sin klassiska stil och höga prestanda.

De flest märken gör klubbor både för proffs och nybörjare men kan vara lite olika starka på olika typer av klubbor.

Vanliga frågor om golfklubbor

Hur gör man rent golfklubbor?

Det bästa sättet att rengöra golfklubbor är att ha en hink med varmt vatten och en liten mängd diskmedel. Lägg klubban i hinken och låt den ligga i vattnet i cirka 5 minuter. Du kan sedan skrubba den försiktigt med en tandborste eller diskborste innan du sköljer den med kallt vatten. Golfklubban bör torkas av med hjälp av en handduk innan den förvaras i bagen.

Hur många golfklubbor får man ha på tävling?

På tävling får du max ha 14 klubbor i din bag. Vilka typer av klubbor du vill ha bestämmer du själv.

Kan man förlänga golfklubbor?

Det kan man göra men det kan vara lite besvärligt. Du kan ta bort skaftet ifrån klubbhuvudet och sätta in ett nytt skaft längre skaft som du även kan kapa till exakt den längd du vill ha. En mindre förlängning kan även göras genom att ta bort greppet och sätt in en liten förlängning i befintligt skaft. Du kan även beställa den längd du önskar genom att göra en så kallad custom fit redan när du köper nya klubbor.

När du väl har valt klubba så är det också dags att välja vilka bollar du ska spela på, här är vår guide för bästa golfbollarna.

Författare:

Andreas Börjesson

Som författare på perfektgolf.se har jag kunskap och erfarenhet om golfutrustning som jag samlat på mig genom åren. Grönt kort vid sex års ålder, arbete i golfshop samt tränare för ungdomar har gett en bra grund att stå på. Jag brinner för att hjälpa människor att hitta den perfekta golfutrustningen och är alltid redo att besvara frågor och ge råd till golfspelare på alla nivåer.

Andreas Börjesson

Faktakontrollant:

Nils Konradsson

Uppdaterad

mars 2, 2023

Rulla till toppen