Golfklubbor bäst i test – Hitta bästa golfklubborna 2023

Innehåller reklamlänkar från Nordica golf och CDON.

Oavsett hur bra du är på golf är det viktigt att ha rätt utrustning. Det kommer inte bara att hjälpa ditt spel, utan även att hålla dig säker. Golfklubbor finns i alla former och storlekar så att hitta de bästa kan vara en svår uppgift. Den här artikeln går igenom några av de bästa golfklubborna och förklarar vilka olika sorters golfklubbor det finns på marknaden så att du kan hitta det som fungerar bäst för dina behov.

När du letar efter en golfklubba att köpa finns det många saker som du måste tänka på. Det viktigaste är den person som ska använda den och dennes nivå. Det finns fyra huvudtyper av golfklubbor: Drivers, fairway wood, järn och putters. De bästa golfklubborna har vanligtvis ett individuellt skaft som har optimerats för just den typen av klubba. En mer förlåtande golfklubba är också att föredra om du är nybörjare men passar även bra för en mer erfaren golfare.

Golf driver

En golf driver är en golfklubba som används inom golfsporten för att slå långa slag. Det är den längsta av de tre huvudtyperna av klubbor och den mest kraftfulla av de tre.

Golfklubbor av model Driver för golf

Drivern är utformad för att användas med några grundläggande regler i åtanke. Den första är att golfaren ska stå upprätt och vända kroppen bort från bollen för att möjliggöra en obehindrad svingning av golfklubban. Den andra regeln, som är mer uppenbar, är att de ska stå vid sidan av bollen med fötterna axelbredd ifrån varandra. Detta ger tillräckligt med utrymme för att få igång en bra sving med denna längre typ av golfklubba.

Fairway wood

En fairway wood är en typ av golfklubba som används inom golfsporten. Den har i allmänhet ett loft på mellan 8 och 12 grader och är utformad för att träffa bollen från marken vid långa slag från fairway (t.ex. vid par-5).

Järnklubba

Järnklubbor är den äldsta typen av golfklubbor och de har använts i hundratals år. Järnklubbor tillverkades ursprungligen av ett enda stycke smittat järn eller stål, men numera tillverkas järnklubbor ofta av gjutna järn som har smittats.

Det finns många delar i en typisk järnklubba. Huvudet är den största delen och är också den enda del som har kontakt med bollen. Huvudet har ett axel som löper genom det och som förbinder det med greppet i ena änden och med klubbhuvudet i den andra. Det finns ingen standardisering av hur långt skaftet ska vara mellan klubbhuvudet och greppet, men de flesta golfspelare föredrar en längre längd. För att förlänga eller förkorta ett skaft krävs speciell utrustning. Greppet är fäst vid skaftet och ger dig bättre kontroll över dina slag, vilket gör det lättare för dig att slå hårdare eller mjukare.

Golf putters

Putters används främst för att få bollen i hålet. De är korta, har en platt yta och används för att putta på greener utan lutning.

Välj en putter med ett bladhuvud när du köper en putter. Leta efter en som har en tjock baksida, tunn sula och djup yta. När du jämför priser ska du göra det per gram och inte per hel klubba.

Wedge

En wedge är en typ av golfklubba som används för att få ut bollen ur tjockt gräs eller sand. Du kan också använda den för att göra slag som kallas ”chipping”. Den har vanligtvis ett brant slagfält med ett loft av järntyp. Greppet är vanligtvis litet, ofta skaftliknande och ofta ganska stubbigt.

Tanken är att träffa bollen på marken nära fötterna i stället för i luften. Du gör detta genom att svinga ner på bollen, snabbt föra händerna upp på handtaget och sedan slå den igen nära fötterna. Wedges är vanligtvis inte lika dyra som andra typer av golfklubbor eftersom de inte används så mycket under spelets gång.

Vad är skillnaden mellan stålskaft och grafitskaft?

Stålskaft är den vanligaste typen av golfklubbskaft. Stål är relativt sett billigare än grafit och är styvare än grafit, vilket innebär att golfaren får mer kontroll över klubbhuvudet. Detta hjälper till att kontrollera ”slice”- eller ”draw”-slag. Grafit är å andra sidan dyrare men mjukare än stål. Den extra flexibiliteten ger golfspelare ökad kraft vid nedslaget, vilket kan förbättra avståndet från tee.

3 saker som är bra med grafitskaft

Mer kontroll – En av de största fördelarna med grafitskaft är att de ger mer kontroll. Den extra flexibiliteten ger golfspelaren mer kontroll över klubbhuvudet. Detta hjälper till att kontrollera slice- eller draw-slag.

Längre slag- Grafitskaft kan ha ett längre skaft vilket ger golfspelaren mer kraft när han eller hon slår golfbollen. Om du vill ha mycket distans från tee kan grafitskaft vara ett bra val för dig.

Snabbare sväng – Grafitskaft är mjukare än stål, vilket innebär att det kan svänga snabbare och förbli stabilt under flygningen.

3 saker som är bra med stålskaft för golf är:

1) De ger mer kontroll

2) De kan vara längre vilket gör det lättare att slå slag med fart

3) Billigare än grafitskaft

Vilka golfklubbor behöver man i sin golfbag?

Eftersom det finns så många olika typer av golfklubbor att välja mellan är det svårt att säga vilka golfklubbor du behöver i din golfbag. Allt beror på din kunskapsnivå och vilken typ av bana du spelar. En sak som jag kan säga dig är att de bästa golfklubborna kommer att ha en driver, fairway wood, hybridklubba, järn och putter. Sen om du behöver ett helset eller halvset är helt upp till dig som golfare att bestämma.

Helset golfklubbor

I golf får du använda upp till 14 klubbor under en tävling. Det betyder dock inte att det är omöjligt att spela med färre än hälften av dem. Faktum är att nybörjarspelare kan få större framgång om de använder endast sex eller sju klubbor i stället.

Halvset golfklubbor

Golfspelare brukar börja med en halv uppsättning klubbor. Detta typiska startpaket består av 6-7 golfklubbor och gör att du kan spela 18 hål utan problem. När ditt spel fortskrider är det dock möjligt att vissa tekniker eller banor kräver extra utrustning för att du ska kunna utmärka dig på dem – dvs. om du spelar på en extremt svår bana där varje slag räknas kanske det inte räcker med att använda rangebollar.

Vid den här tidpunkten kan andra delar komma i fråga, t.ex. wedges (för korta närskott), järn (högre kvalitetsprestanda från längre avstånd). Men just för nybörjare eller om du ska ut på en golfresa och vill packa lätt och inte dra med hela golfutrustningen så fungerar ett halvset utmärkt.

Skillnad på dam och herrklubbor

Golfklubbor för kvinnor är i allmänhet mindre än golfklubbor för män och klubbhuvudet är omformat för att underlätta svingen. Kvinnogolfklubbor har också ett kortare skaft, som i allmänhet är lättare än herrgolfklubborna

Herrgolfklubbor finns i många olika storlekar och vikter och passar olika spelare som vill ha mer kraft respektive kontroll. Huvudet på en herrklubba är tyngre och har en större yta, vilket ger mer kraft vid träff med bollen.

Följande specifikationer bör beaktas när man köper golfklubbor för män eller kvinnor: längd (skaft), vikt (huvud), greppstorlek (grepp), loft.

Pris på golfklubbor

Om du är ute efter golfklubbor kan priserna på olika golfklubbor variera mycket. Det är viktigt att bestämma var du kommer att spela golf mest frekvent och sedan hitta rätt typ av klubba som fungerar bäst. Du kan också jämföra priserna i olika butiker eller se om det finns några erbjudanden/rabatter på internet.

Köpa nya golfklubbor

Det är viktigt att ta hänsyn till kostnaden för golfklubban, vilken typ av material den är tillverkad av och var du kommer att spela golf oftast. Du bör också ta hänsyn till golfklubbans kvalitet. Det finns många olika typer av golfbollar som kan användas på varje bana beroende på vilket märke eller modell av golfklubba du har. Det betyder att du måste veta om din boll är kompatibel med din klubba innan du spelar på en ny bana. En helt ny golfklubba kan vara en bra investering för att få ner handikappet och även för att imponera på andra golfare.

Köpa begagnade golfklubbor

Det finns många saker att ta hänsyn till när du köper begagnade golfklubbor. Du måste ta hänsyn till materialet, formen på klubbhuvudet, klubbans vikt och vilket år den tillverkades. Det finns också ett antal andra utmärkande egenskaper som du bör leta efter i en begagnad golfklubba som avgör dess kvalitet och vilket skick du köper golfklubban i. Begagnade golfklubbor hittar du på Blocket, Tradera eller andra köp och säljställen online.

Vilka märken finns det på golfklubbor?

Det finns många märken av golfklubbor på marknaden. De vanligaste märkena är Nike Golfklubbor, TaylorMade Golfklubbor, Callaway Golfklubbor, Cobra golfklubbor och Ping Golfklubbor. Dessa märken har funnits i många år och har varit populära hos många olika typer av människor, från tillfälliga golfare till professionella golfare.

Dyrare golfklubbor erbjuder en högre nivå av teknik som kan hjälpa en golfspelare att förbättra sitt spel. En golfspelare kan förvänta sig en bättre känsla när han eller hon använder en dyrare klubba med ett mjukare grepp som är utformat för bättre precision. En dyrare klubba har ofta en större sweetspot som ger bättre precision från tee och driver.

Nike golfklubbor

Nike golfklubbor är ett populärt val för många golfspelare. Deras motto är ”Just do it”. Nike golfklubbor har funnits sedan 1970-talet.

Nike golfklubbor har ett stort utbud i sitt produktsortiment, bland annat drivers, woods, järn, wedges och putters. De erbjuder också en mängd olika modeller som passar in i olika budgetar och ger en rad fördelar, bland annat förbättrad precision och bollhastighet som resulterar i ökad distans

+ Precisa slag tack vare bättre bollkontakt (ökad distans)

+ Bollhastigheterna är snabbare (längre avstånd)

+ Längre hållbarhet på grund av starkare material

TaylorMade golfklubbor

TaylorMade golfklubbor är avancerade golfklubbor som erbjuder en mängd olika fördelar för sina kunder. TaylorMades motto ”Mer än bara klubbor” återspeglar företagets åtagande att tillverka högkvalitativa produkter för nästan alla golfspelare, oberoende av deras färdigheter eller budget.

TaylorMade har funnits sedan 1979 och erbjuder ett brett utbud av modeller. TaylorMade anses vara en av de ledande innovatörerna inom golfbranschen och var ett av de första företagen att tillverka järn med dubbellängd som ger golfaren bättre förlåtelse vid off-center träffar.

TaylorMade golfklubbor erbjuder den bästa känslan och precisionen av alla klubbor på marknaden

+ TaylorMade är ett av de mest innovativa företagen inom golfbranschen

+ Företaget har ett omfattande produktsortiment som vänder sig till alla golfare, oavsett nivå och budget

+ De flesta Taylor Made-modeller finns för både vänster- och högerhänta spelare, vilket innebär att du kommer att hitta en modell med de perfekta specifikationerna för dig

Callaway golfklubbor

Callaway golfklubbor är en ledande tillverkare av högkvalitativ utrustning. De har funnits sedan 1985 och har ett brett utbud av modeller, budgetar och fördelar för att tillgodose alla golfare. Företagets motto är ”Precision Engineered”.

Callaway Golfklubbor erbjuder ett antal fördelar, bland annat:

+ Förbättrad distans med en hetare bollhastighet

+ Ökad precision tack vare bättre bollkontakt

+ Prisvärdighet tack vare Callaways breda utbud av modeller som passar alla budgetar

Ping golfklubbor

Ping golfklubbor är ett välkänt varumärke som är känt för sin höga kvalitet. Ping golfklubbor har funnits sedan 1960-talet och har en rad olika modeller som är gjorda för olika kunskapsnivåer och budgetar. Ping erbjuder ett brett utbud av fördelar, bland annat:

+ Bättre bollkontroll tack vare en större klubbyta

+ Mer förlåtelse med en låg tyngdpunkt

+ Mindre vibrationer från bollen utanför klubbhuvudet tack vare deras patenterade teknik

Cobra Golfklubbor

Cobra golfklubbor är en ledande tillverkare av kvalitetsgolfklubbor. Cobras motto är ”Build it better”. Cobra grundades 1990 och har funnits i över 30 år. Cobra golfklubbor har ett brett utbud av modeller och kan hittas i olika butiker och till olika priser som passar både nybörjare och mer erfarna golfare.

+ Förbättrad bollkontroll tack vare en större klubbyta

+ Mer förlåtelse med en låg tyngdpunkt

+ Mindre vibrationer från bollen utanför klubbhuvudet tack vare deras patenterade teknik

Hur gör man rent golfklubbor?

Det bästa sättet att rengöra golfklubbor är att ha en hink med varmt vatten och en liten mängd pulveriserad diskmedel. Lägg klubban i hinken och låt den ligga i vattnet i cirka 5 minuter. Du kan sedan skrubba den försiktigt med en tandborste eller diskborste innan du sköljer den med kallt vatten. Golfklubban bör torkas av med hjälp av en handduk innan den förvaras i väskan.

Hur många golfklubbor får man ha på tävling?

Reglerna för golftävlingar varierar från en tävling till en annan. Några saker som du bör tänka på när du spelar en golfrunda i en tävling är följande

– Maximalt 14 golfklubbor är tillåtna per spelare.

– Det finns ingen begränsning för vilka typer av klubbor som får användas under spelet.

Kan man förlänga golfklubbor?

Det finns golfklubbor som kan förlängas. Ett sätt att förlänga en golfklubba är med en skiftnyckel. Skiftnyckeln är ungefär lika lång som klubban och personen förlänger klubban genom att vrida skiftnyckeln moturs, bort från sig själv.

Ett annat sätt är med en skruvmejsel, vilket inte är så enkelt som det låter. Först måste du ta bort fem skruvar från olika delar av golfklubban och sedan ta bort två ändar på vardera sidan av greppet så att du kan plocka bort det. Därefter måste du mäta hur lång du vill att golfklubban ska vara och sätta på plats ett nytt skaft.

Var köper man golfklubbor billigt?

Det finns flertalet golfshoppar online där man kan fynda riktigt bra golfklubbor till en billigare peng. Att köpa billiga golfklubbor gör man bäst vi de stora helgerna som black friday och under mellandagarna. Vi rekommenderar att kolla in Nordica golf som är en riktigt bra golfbutik online och även CDON och Amazon är värda att slå ett getöga på när det komemr till golfutrustning.

Hur lång golfklubba ska man ha?

Svaret på den frågan beror på en rad olika faktorer, bland annat din längd och hur gammal du är. En spelare som är kortare kommer att använda en golfklubba som ligger i intervallet 80-100 cm. Golfklubbor för längre spelare tenderar att ha ett längre skaft som sträcker sig från 100-120 cm. Om du är vuxen bör de ha en golfklubba i intervallet 90-110 cm. Ungdomsspelare skulle behöva ett kortare skaft på 70-90 cm.

Uppdaterad 2022-12-27