Bästa golfkläderna

Att golf har blivit en mer folklig sport jämfört med tidigare märks inte minst på kläderna. Historiskt sett har golf alltid varit förknippat med en viss klädstil, vilket är en av orsakerna till att golf länge sågs som en snobbsport.

Vi vågar påstå att snobbstämpeln mer eller mindre är borta, även om det finns golfkläder som är mer lämpade än andra. Det är dock ingenting som är unikt för golfsporten, utan snarare något som är mer eller mindre vedertaget inom de flesta sporter. Det faktum att skor och kläder kostar en slant går att komma runt genom att handla second hand samt när det är rea på golfkläder och annan utrustning.

Hitta de bästa golfkläderna utifrån dina förutsättningar

Nedan följer ett urval av klädesplagg som, utifrån ett antal kriterier, lämpar sig extra bra för golf. Vi har valt att dela in kläderna i olika kategorier så att det ska bli lättare att hitta en egen, unik stil oavsett kön, ålder och ekonomiska förutsättningar.

För dig som vill synas

Det är kanske lättare än någonsin att hitta unika och roliga golfkläder för den som vill sticka ut lite extra på golfbanan. Med förebilder som Johnny Millers, Jack Nicklauss och Rodney Dangerfield är det bara att haka på trenden och införskaffa ett par knallröda, caddyshackrutiga eller knallrosa golfbyxor och matcha det med en riktigt cool snapback a la Jesper Parnevik.

Matcha med tröjor och accessoarer från Callaway, Under Armour eller Daily Sports som för tankarna till hippie-, mods- eller preppielooken för en extra personlig touch. Sätt därtill ett par coola hybridskor från ECCO eller ett par traditionella golfskor från FootJoy så är du hemma!

För dig som vill sätta trender

Med ett par skönt avslappnade golfskor från Sketchers matchade med ett par slimmade Alberto Rookie och en snygg snapback från Adidas sänder du tydliga signaler om att du vet vad du pysslar med. Ett snyggt bälte från Alberto, Puma eller Röhnisch och du har startat en ny trend.

För dig som vill hålla nere kostnaderna

Det kan finnas tillfällen då det inte är läge att handla golfkläder till fullpris. I sådana lägen är det tur att det finns både praktiska och tuffa golfkläder och accessoarer att köpa på second hand. Ett tips för att hitta golfkläder så billigt som möjligt är att besöka någon av alla köp- och säljsajter som finns på nätet, för att sedan leta upp närmaste fysiska secondhandbutik.

Gör du en snabb sökning på nätet kan du hitta allt från tröjor, pikéer, byxor och shorts till kjolar, koftor, skor och hoodisar från märken som Daily Sports, Puma, J. Lindeberg och Galvin Green.

Ett annat hett tips är att passa på att handla både kläder, golfklubbor, golfbag och andra tillbehör under lågsäsong. Oftast går det att göra riktigt bra fynd både vad gäller golfutrustning och golfkläder som är på rea.

För dig som gillar mode

Det finns många som ser det som en självklarhet att klä sig både praktiskt och snyggt när man ska gå en runda på banan. Det är förmodligen extra uppskattat och viktigt för dig som också gillar mode och som ser snygga golfkläder som en viktig del av golfupplevelsen.

Numera är det lätt att hitta outfits som följer de vanliga modetrenderna, och där har inte minst svenska modedesigners som Johan Lindeberg (J.Lindeberg) och Elisabeth Skoghag (Daily Sports) varit stora inspirationskällor.

Icke att förglömma i sammanhanget är PGA-vinnaren och golfproffset Henrik Stenson, som förutom en rad titlar och en egen, cool look, också skapar solglasögon utrustade för att klara de ofta tuffa väderförhållanden som råder på golfbanan.

Basplaggen som är ett måste för alla golfare

Slutligen vill vi bjuda på en lista med plagg som borde finnas i varje golfares garderob. Det här är plagg som är både praktiska och smidiga att bära och som är anpassade för att klara förhållanden med avseende på väder och vind.

1: Regnställ för golf
Med ett bra regnställ för golf kommer du långt, i synnerhet om du håller dig till de märken som ideligen hamnar i topp på bäst-i-test-listan såsom Didriksons, Tretorn och Urberg.

Innan du köper ett ställ som ska nyttjas på golfbanan bör du kontrollera så att regnstället är utrustat med

– tejpade sömmar
– dragkedja med vindslå
– jacka med dragsko nedtill
– påsydda reflexdetaljer
– vattenpelartryck på minst 6000 millimeter

2: Pikétröja

Pikétröjan är ett måste för alla golfare, oavsett ålder och kön. En piké är lika snygg och praktisk att bära som den är, exempelvis ihop med ett par shorts eller en kjol, som den är under en stickad tröja och en skön vindjacka.

Innan du köper en pikétröja bör du prova ut en modell som sitter tajt samtidigt som den följer kroppens rörelse. Den ska helst inte vara för lång då du ska kunna bära den utanpå utan att det ser slarvigt ut.

3: Golfbyxor

Med ett par följsamma, gärna något slimmade golfbyxor som står emot både vind och fukt kan du gå många hål utan att bli vare sig för kall eller varm. J. Lindeberg, Adidas, Rönisch och Daily Sports är märken att kika efter då de är särskilt anpassade för att passa på golfbanan. Tänk extra på att:

– köpa ett par byxor som sitter ledigt och är följsamma på samma gång
– köpa byxor i neutrala färger om du vill hålla låg profil
– byxorna gärna får ha många fickor och att dessa går att stänga

4: Golfskor

Vita, svarta, rosa, blå, med spik, utan spik, extra breda, extra smala – det här med golfskor är väldigt individuellt, så här är det bara att prova sig fram. Tips på kvalitativa märken kan du i alla fall få, och då väljer vi att lyfta fram Ecco, FootJoy, Puma och Under Armour.

5: Vindjacka

Kanske inte det roligaste plagget men vi lovar att det kommer att användas mycket och ofta! Här går det naturligtvis att köpa en kombinerad vind/fleecejacka, men då bör fleecefodret vara avtagbart så att du inte riskerar att bli för varm när solen tittar fram. Innan du köper en vindjacka (gäller även byxor) bör du kontrollera så att jackan är utrustad med:

– vind- och vattenavvisande material
– dragkedja med vindslå (inget måste men praktiskt)
– resårband i nederkant och vid ärmsluten (för byxor gäller detsamma för besluten)

6: Accessoar

En skön handske kan göra skillnad, men glöm inte bort att även bära hatt eller keps som skydd mot solen. Märken som Adidas, Nike, Wilson och Under Armour erbjuder ett bra och varierat utbud.

Vanliga frågorom golfkläder

Hur mycket kostar ett par golfskor?

Det beror på vilken typ av golfskor du behöver och vilket märke du väljer. Rent generellt går det att hitta bra golfskor från cirka 1000 kr och uppåt.

Behöver jag både regn- och vindjacka?

Ett bra regnställ för golf är ett måste om du vill spela oavsett vädern, medan vindjackan är mer som ett komplement.

Ska jag ha en eller två handskar?

Du behöver en golfhandske som är LH (left hand) alt. RH (right hand) beroende på om du spelar med vänster- eller högerfattning.

Uppdaterad 2022-12-27

Rulla till toppen